ICE: “The Ice Age”

ALBUM

Είδος: Hard Rock
Δισκογραφική: RidingEasy Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 7 Αυγούστου 2020

Εάν κάτσουμε να ψάξουμε πόσες μπάντες έφτασαν στη πηγή αλλά δε κατάφεραν τελικά να πιούνε νερό, τότε είναι σίγουρο ότι θα “κομπιάσουμε”. Μπάντες που ενώ είχαν τα φόντα να πρωταγωνιστήσουν στη rock και metal μουσική, δεν πρόλαβαν να δείξουν καν το έργο τους και διαλύθηκαν “εν μία νυκτί” για δικούς τους λόγους με αποτέλεσμα κάποιες από αυτές να μη τις γνωρίζουμε καν. Οι Αμερικανοί rockers Ice είναι μία από αυτές, και το γεγονός ότι το ντεμπούτο τους “The Ice Age” δεν είδε ποτέ μέχρι τώρα το φώς της δημοσιότητας μάλλον είναι απορίας άξιο, αγγίζοντας τα όρια της επιστημονικής φαντασίας.

Οι Ice, δημιουργήθηκαν το μακρινό 1970 στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ και ασχολήθηκαν με την ανερχόμενη δύναμη της εποχής, το hard rock. Δουλεύοντας για δύο χρόνια το ντεμπούτο τους και προσθέτοντας πέρα από τις hard rock ιδέες και κάποιες πινελιές psychedelic rock και proto-metal, οι Αμερικανοί rockers κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ένα αξιόλογο δικό τους ηχητικό κράμα που με το “The Ice Age” έπαιρνε σάρκα και οστά. Λίγο πριν προλάβουν να κυκλοφορήσουν το πρώτο τους εγχείρημα, η μπάντα διαλύθηκε για άγνωστους δικούς της λόγους και το album μπήκε στο συρτάρι. Λίγο αργότερα, δύο κομμάτια του δίσκου κυκλοφόρησαν σε μια συλλογή υπό το τίτλο “Brown Acid: The Ninth Trip” με διαφορετικό όνομα μπάντας, Zukus. Και κάπου εδώ, μπαίνει στο κάδρο η RidingEasy η οποία με αστραπιαίες κινήσεις βρίσκει τα μέλη της μπάντας, παίρνει το οκ και να που γίνεται πραγματικότητα η κυκλοφορία αυτού του hard/prog rock κρυμμένου “θησαυρού”!

Η αλήθεια είναι ότι, ακόμη και αν δε σου έλεγαν περί τίνος πρόκειται, ακούγοντας το “The Ice Age” σίγουρα μία εικόνα θα σου ερχόταν στο μυαλό: οι αρχές των ‘70s όπου άρχιζε να κυριαρχεί το rock ‘n’roll, με κάποια prog στοιχεία και μια ψυχεδελική ατμόσφαιρα που έδειχνε να κάνει πιο heavy, πιο σκοτεινό τον ήχο. Μπάντες όπως οι Doors, οι Beatles, οι Led Zeppelin, φαίνεται να σου συστήνονται μέσα από αυτό το hard rock διαμάντι και εσύ μοιάζεις να βρίσκεσαι σε μια γωνιά απολαμβάνοντας τη high διάθεση που είναι έτοιμο να σε “ποτίσει” το “The Ice Age”. Δε νομίζω να υπάρχει στις μέρες μας, ένα album που να μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο σε τόσο μεγάλο βαθμό, ένα album τόσο “μηχανή του χρόνου” όσο το “The Ice Age”. Πατώντας το play, ακόμη πιστεύω ότι είμαστε κάπου στα ‘70s και όχι μισό αιώνα μετά.

Πέρα από τον ήχο/ατμόσφαιρα, σε ότι αφορά το καθαρά μουσικό και συνθετικό μέρος, δε νομίζω ότι τίθεται θέμα αμφισβήτησης ότι πρόκειται για μία εξαιρετική κυκλοφορία. Θεωρώ ότι η μπάντα έβαλε όλο της το είναι μέσα σε αυτές τις 9 συνθέσεις, κατέθεσε τη μουσική “ψυχή” της και μαζί με τις μουσικές της ικανότητες δημιούργησε ένα album για πολλά γούστα που ταίριαζε γάντι στην εποχή του. Άλλωστε, πολλές από τις λεγόμενες μεγάλες rock μπάντες με ανάλογο ήχο και ύφος έκαναν καριέρα. Γιατί να μη συνέβαινε και με τους Ice αυτό αν το timing ήταν το σωστό;

Στο “The Ice Age”, θα βρείς κομμάτια με τη hard rock διάθεση των Led Zeppelin, τη ψυχεδέλεια των The Doors και τις rock ‘n’roll φόρμες των Beatles και όλα αυτά ντυμένα με το προσωπικό proto-metal στυλ των Ice. Σίγουρα θα ξεχωρίσεις τα “Gypsy”, “3 O Clock In The Morning”, “Can See Her Flying”, “Run To Me” και “He Rides Among Clouds”, ενώ και το ορχηστρικό “Song Of The East” δείχνει ξεκάθαρα το δρόμο που είχαν χαράξει στο δικό τους μυαλό οι Ice.

Νομίζω ότι το “The Ice Age” και συνάμα και οι Ice, θα πρέπει να κατέχουν το βραβείο της πιο άτυχης μπάντας και της πιο αδικημένης κυκλοφορίας. Θα μιλάγαμε για εντελώς διαφορετικά πράγματα σήμερα, αν το “The Ice Age” κατάφερνε να βγει στην εποχή του. Για μας πλέον, φαντάζει ένα ανεκτίμητο ‘70s διαμαντάκι που μπορούμε να το αποκτήσουμε. Σκεφτείτε απλά, ότι κάποιοι λάτρεις του τότε ήχου δε κατόρθωσαν να το απολαύσουν ποτέ και αναλογιστείτε πόσο τυχεροί είμαστε που ακόμη και σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να το ακούσουμε στην ολότητά του. Από τις must have κυκλοφορίες, για τους φίλους του hard/prog rock και σίγουρα ιδανικό για τους συλλέκτες τέτοιων κειμηλίων.

Facebook: https://www.facebook.com/IceBandFromIndy/

1031

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.