HERE LIES MAN: “Ritual Divination”

ALBUM

Είδος: Afrobeat/Psych Rock
Δισκογραφική: Riding Easy Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 22 Ιανουαρίου 2021

“’Οταν ο Fela Kuti συνάντησε τον Μουστάκια….”, ένα μουσικό οδοιπορικό μεταξύ τριών ηπείρων. Αυτός ο όχι και τόσο ευφάνταστος, αλλά -όπως θα αποδειχθεί στην συνέχεια- ουσιαστικός τίτλος, θα μπορούσε να περιγράψει το νέο καλλιτεχνικό πόνημα των Καλιφορνέζων Here Lies Man.

To “Ritual Divinations” αποτελεί αισίως την τέταρτη δισκογραφική δουλειά του κουαρτέτου πλέον, και θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί το πνευματικό παιδί των προαναφερθέντων, σαν αποτέλεσμα μιας καλλιτεχνικής συνεύρεσης και των δύο, έπειτα από πολύωρες ή και πολυήμερες μουσικές -και όχι μόνο- αναζητήσεις.

Φαντάσου την Αφρικανική σκόνη να μεταφέρεται προς Birmingham πλευρά και να καταλήγει προς την έρημο της Καλιφόρνια, δημιουργώντας ένα τέτοιο χαρμάνι, το οποίο αν το βάλεις στη χόβολη και ψήσεις καφέ… μόνο με τη μυρωδιά, πριν καν γευτείς, θα την “ακούσεις” και θα αναφωνήσεις: Μπράβο…. αυτή είναι μουσική!

Η συνταγή της επιτυχίας είναι γνωστή και δεν αλλάζει, απλά προστίθενται έξτρα “καρυκεύματα” για τη γεύση. Afrobeat ρυθμοί, tribal τυμπανοκρουσίες, ethnic μελωδίες, fuzz πετάλια, jazz αυτοσχεδιασμοί, kraut ήχοι και μια ατμόσφαιρα που εξυψώνει το ελεύθερο πνεύμα.

Οι Καλιφορνέζοι με έδρα την πόλη των Αγγέλων ανήκουν στην ελίτ συγκροτημάτων, όπως οι Goat, The Budos Band, Menahan Street Band, τα οποία δεν έχουν στεγανά στη μουσική τους, δεν μπαίνουν σε καλούπια, δεν ασπάζονται ταμπέλες και λειτουργούν χωρίς να φορούν παρωπίδες ούτε στα μάτια ούτε στα αυτιά! Η μουσική τους αποπνέει ένα αίσθημα δημιουργικότητας, ελευθερίας και βρίθει πρωτοτυπίας.

Ο νέος δίσκος έχει διάρκεια λίγο περισσότερο από μια ώρα, και αποτελείται από ένα πακτωλό 15 κομματιών τα οποία ρέουν αβίαστα σαν νερό. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μετατρέψεις το σώμα σου σε συγκοινωνούν δοχείο με τον δίσκο και να αφήσεις την μουσική να καταλάβει κάθε κυβικό εκατοστό του κορμιού σου, και αντιστρόφως.

“Be Water My Friend”

Σύμφωνα και με τον κιθαρίστα/τραγουδιστή/ιδρυτή της μπάντας (και επίσης κιθαρίστα των Antibalas) Marcos Garcia, στο καινούριο άλμπουμ μέλημα των μελών ήταν να καταφέρουν ο ρυθμός να εξυπηρετεί το riff σαν πρωταρχική αρχή, κάτι το οποίο εφάρμοσε ο Iommi στην μουσική του και το υιοθέτησαν και οι ίδιοι. Με μία ειδοποιό διαφορά. Εκεί που για τον Iommi η έμπνευση έρχεται από το blues, για τους Here Lies Man προέρχεται από την mama Africa.

Το καινούριο στοιχείο που εξυψώνει τη μουσική τους και σε αναγκάζει να τους αναζητήσεις βαθύτερα σε αυτό το μουσικό ταξίδι, είναι μια γερή δόση ψυχεδέλειας που έχουν προσθέσει στον ήχο τους. Η μπάντα είναι επηρεασμένη από την late ’60s και mid ’70s ψυχεδελική σκηνή του San Francisco, και πλέον έχει αποκτήσει πολλά κοινά με τη νέα και πολλά υποσχόμενη γενιά συγκροτημάτων από την ευρύτερη περιοχή του San Diego και Oakland, όπως Sacri Monti, Harsh Toke, Pharlee, Earthless και ιδιαίτερα με τους Mondo Drag, μπάντες οι οποίες έχουν αναλάβει τα ηνία της νεο-ψυχεδέλειας στην Ανατολική πλευρά του ημισφαιρίου.

Εν κατακλείδι, το “Ritual Divination” θα αποτελέσει ένα meeting point για τους απανταχού μουσικόφιλους, καθώς και μια ευχάριστη μουσική επένδυση εν μέσω μάζωξης, γύρω από μια φωτιά ενόσω θα ανταλλάσσονται απόψεις και εμπειρίες χέρι με χέρι.

Facebook: https://www.facebook.com/hereliesman
Official Site: http://hereliesman.com/

222
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 145 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...