HELL MILITIA: “Hollow Void”

ALBUM

Είδος: Black metal
Εταιρεία: Season of Mist
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 18 Μαρτίου 2022

Δέκα χρόνια έχουν περάσει από την τελευταία φορά που οι Hell Militia έδωσαν το “παρών”, με το “Jacob’s Ladder” του 2012. Μέσα σε αυτό διάστημα, έγιναν και άλλαξαν πολλά σε ό,τι αφορά τους Γάλλους blackmetallers. Η επιστροφή τους, με όχημα το φετινό “Hollow Void”, μάλλον θα χρειαστεί να τους συστήσει εκ νέου στο κοινό της σκηνής, κυριολεκτικά και μεταφορικά, παρότι οι απαρχές τους εντοπίζονται αρκετά πίσω στον χρόνο και δεν έχουν περάσει απαρατήρητοι σε όσες κι όσους γνωρίζουν τις γαλλικές Μαύρες Λεγεώνες (Les Légions Noire).

Οι Hell Militia, σαφώς, δεν είναι το σχήμα που μάθαμε από το split “SPK Kommando – We Hope You DIE” (με τους Antaeus, Eternal Majesty και Deviant), μα ούτε ακούγονται όπως στο “Canonisation of the Foul Spirit” (2005). Εύλογα ίσως, αφού ο εμβληματικός Meyhna’ch δεν ανήκει πια στις τάξεις τους, και αυτό δύσκολα δεν θα είχε ισχυρό αντίκτυπο. Φωνή και frontman τους τώρα είναι ο Ολλανδός RSDX, ο οποίος είναι λιγότερο “πληθωρική” παρουσία από τον προκάτοχό του. Προφανώς, το μπάσο της εκλιπούσας LSK (Marianne Séjourné) έχει σιγήσει, ενώ και ο T. Perscutor είναι απών. Στις κιθάρες παραμένει ο Arkdaemon, τον οποίο συνδράμει ο Saroth, που παίζουν μαζί και στους Temple of Baal. Τέλος, πίσω από τα τύμπανα βρίσκεται ακόμα ο Dave Terror.

Στο “Hollow Void”, με εμφανώς πιο γυαλισμένη παραγωγή απ’ ό,τι παλιότερα, οι Hell Militia μοιάζουν να κάνουν βήματα προς τα πίσω. Και με αυτό εννοώ δύο τινά. Αφενός, διακόπτουν την πορεία σταδιακής συγκρότησης ταυτότητας, όπως έδιναν την εντύπωση πως έκαναν μέχρι και το “Jacob’s Ladder”. Αφετέρου, μοιάζουν να περιχαρακώνονται στο παρελθόν του black metal, με ιδέες που πατούν στα ασφαλή χνάρια των μεγάλων της σκανδιναβικής σκηνής. Οπισθοδρομώντας αναφανδόν, ποντάρουν τα πάντα στην ψυχρή επιθετικότητα, στο μισανθρωπικό, μηδενιστικό ύφος και σε μια πολυκαιρισμένη σατανοπληξία. Οι συνθέσεις είναι εύληπτες, έχουν αμεσότητα, προκρίνουν τις μεσαίες ταχύτητες, χωρίς να λείπουν βέβαια τα βίαια ξεσπάσματα, και αποπνέουν απολαυστική τραχύτητα. Στοιχηματίζω ότι σε συναυλιακό περιβάλλον θα είναι πολύ διασκεδαστικές οι εκτελέσεις τραγουδιών όπως τα “Lifeless Light”, “Within the Maze” και “Veneration”.

Το “Hollow Void” δεν είναι άσχημη δουλειά, δεν είναι κακογραμμένο, μήτε ξαφνικά οι Hell Militia ξέχασαν πώς να παράγουν άξιο λόγου black metal. Από την άλλη, δεν είναι σε θέση να διεκδικήσει μια ξεχωριστή θέση στη δισκογραφία του συγκροτήματος. Πολλώ δε μάλλον να αναμετρηθεί στα ίσα με τις σύγχρονες και πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις από άλλες μπάντες που κάνουν τον τροχό του είδους να γυρνά ακόμα.

Facebook: https://www.facebook.com/hellmilitiaofficial
Instagram: https://www.instagram.com/hellmilitiaofficial
Bandcamp: https://hellmilitia.bandcamp.com/album/hollow-void

764

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.