HAVUKRUUNU: “Uinuos syömein sota”

ALBUM

Είδος: Pagan/ Epic Black Metal
Δισκογραφική: Naturmacht Productions
Ημ. Κυκλοφορίας: 14 Αυγούστου 2020

Αν μου λέγανε πριν κανα χρόνο ότι το 2020 θα είναι η χρονιά της καπιταλιστικής κατάρρευσης και του επικού black metal θα γέλαγα, για το δεύτερο κομμάτι πάντα, το πρώτο λίγο πολύ ήταν αναμενόμενο. Και όμως, μετά τους ατμοσφαιρικούς και βασισμένους στα πλήκτρα Feminazgul και το βρώμικο μεσαιωνικό δρεπάνι των Mystras, ένα ακόμη υπο-είδος επικού μαυρομέταλλου δηλώνει αναπάντεχα παρόν με το τρίτο άλμπουμ των Φιλανδών pagan black metallers Havukruunu.

Ήδη στο ραντάρ μου λόγω του ιδιαίτερα συμπαθητικού δεύτερου άλμπουμ τους, του “Kelle surut soi” του 2017, αλλά το “Uinuos syömein sota” ξεφεύγει από το απλά συμπαθητικό και περνάει πλέον στην κατηγορία του τερατώδους. Σαν ερπετό με πολλά κεφάλια, οι Havukruunu συνδυάζουν την επική ατμόσφαιρα των Bathory, τους viking καλπασμούς των πρώιμων Borknagar, κλασσικά heavy/epic riff περασμένα από βάρβαρο φίλτρο και φυσικά τις σήμα κατατεθέν φιλανδικές μελωδίες που προσθέτουν μια ύπουλη στρώση μελαγχολίας σε ένα κατά τα άλλα ανεβαστικό δίσκο, και απλά σε αρπάζουν από τη μούρη από τις πρώτες νότες του ομώνυμου κομματιού που ανοίγει το δίσκο και σε τραβάνε καλπάζοντας μέσα από τα σκοτεινά κωνοφόρα δάση που χρωστάνε το όνομα τους.

Πραγματικά η προηγούμενη, ήδη καλή, εμπειρία μου μαζί τους δεν με προετοίμασε στο ελάχιστο για το “ Uinuos syömein sota”, το οποίο δεν είναι απλά βήμα αλλά ολόκληρο άλμα μπροστά για τους Havukruunu που τους βάζει στην πρώτη γραμμή του είδους, πιο μπροστά κι από πολύ μεγαλύτερες μπάντες με εμπειρία δεκαετιών. Αν λοιπόν έχετε καλή σχέση με το επικό metal επιβάλλεται να ακούσετε αυτό το άλμπουμ , γιατί θέλετε δεν θέλετε θα το βρείτε μπροστά σας, οι Φιλανδοί skaldi ξεχύθηκαν και άντε να τους συμμαζέψεις.

Facebook: https://www.facebook.com/Havukruunu-433041490061411/
Bandcamp: https://naturmachtproductions.bandcamp.com/album/uinuos-sy-mein-sota

562

Avatar photo
About Αλέξης Δρυμιώτης 479 Articles
Στριμωγμένος ανάμεσα σε Gen X και Millenials, από την γη του χαλλουμιού, βαρετός τύπος κατά τα άλλα, επιμένει ότι Black Metal Ist Klassenkrieg, Fascism Is A Fuck,Doom Or Be Doomed, In Grind We Crust.