HANGARVAIN: “The Great Machine”

ALBUM

To “The Great Machine” είναι η τέταρτη δισκογραφική δουλειά των Ιταλών hard rockers Hangarvain, έπειτα από ένα EP και δύο albums από το 2013 που δραστηριοποιούνται στο χώρο, και (δικαίως) συγκαταλέγονται ανάμεσα στα δημοφιλέστερα σχήματα της γείτονος στην ανεξάρτητη σκηνή.

Το γεγονός ότι οι συναυλίες τους είναι σχεδόν πάντα sold out στην Ιταλία, τα Ευρωπαϊκά tours τους είχαν μεγάλη απήχηση ανοίγοντας events για μεγάλα ονόματα όπως L.A. Guns και The Darkness, ενώ τους βγήκε και το ρίσκο να δοκιμάσουν και στην Αυστραλία μεριά, σημαίνει ότι οι Ναπολιτάνοι κάνουν κάτι πολύ καλά. Αν μπούμε, δε, στη διαδικασία να ακούσουμε έστω και αποσπασματικά προηγούμενες δουλειές τους, θα συνειδητοποιήσουμε ότι το hard rock ή καλύτερα το hard blues που πρεσβεύουν, κρύβει αρκετούς λόγους για να τους εκτιμήσουμε δεόντως.

Το “The Great Machine” που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο είναι μία άκρως ποιοτική παραγωγή, που κατορθώνει μ’ έναν εξαιρετικό τρόπο να συγκεράσει τη live ατμόσφαιρα σ’ ένα στουντιακό πόνημα, όπου με τα κατάλληλα “στρογγυλέματα” στον ήχο, έχουμε να κάνουμε με ένα πεντακάθαρο/αψεγάδιαστο αποτέλεσμα.

Πιστοί στο southern-blues ύφος τους, το εμπλουτίζουν ενίοτε με grunge και heavy στοιχεία, όντας απολύτως διακριτά από το hard rock αρχέτυπό τους, δίχως να φαίνονται παράταιρα αλλά να ξεπετάγονται ευφάνταστα από σχεδόν όλες τις συνθέσεις. Όλες οι τεχνικές τους και τα “τερτίπια” (φωνητικά-διφωνίες, σόλο κλπ) που χρησιμοποιούν, έχουν ως μοναδικό στόχο τη διασκέδαση του ακροατή και εγκολπώνονται στο όλο έργο χωρίς καμία απολύτως κατάχρηση.

Οι Hangarvain στα σίγουρα πιο blues από τους Airbourne, λιγότερο country από τους Blackberry Smoke, προσεγγίζουν περισσότερο τους Black Stone Cherry, αλλά αναμφισβήτητα βρίσκονται σε top φόρμα, έχοντας όλα τα εχέγγυα να φτάσουν πολύ ψηλά, παρά τη μεσογειακή καταγωγή τους.

Για τις playlists μας κρατάμε το ομότιτλο track “The Great Machine”, σε πιο slow tempo hard blues τόνους, το πιο θυμωμένο “Stay”, μία επίσης blues-άτη (εξαιρετική) σύνθεση και το southern hard rock “Disillusion” που απογειώνει τη διάθεση. Όσο για τη διασκευή στο αφρο-αμερικάνικο work song “Black Betty”, είναι σαφώς ανώτερη από αρκετές άλλες που έχουν κατά καιρούς γίνει, δίνοντας έναν επιπλέον τόνο ν’ απογειωθεί το rock party που έχουν στήσει οι Hangarvain.

Εν ολίγοις, οι Ιταλοί τρυπώνουν τόσο μαφιόζικα στις προτιμήσεις μας για φέτος, που δύσκολα θα τους αποχωριστούμε (;) κάποια στιγμή!

https://www.facebook.com/Hangarvain/

421

Avatar photo
About Παναγιώτης Σπυρόπουλος 239 Articles
Γεννήθηκε στα τέλη του 70 στα Δυτικά της Αθήνας, πιο αργά ή πολύ νωρίτερα από ότι θα ήθελε - δεν έχε καταλήξει ακόμα! Ακροβατώντας ανάμεσα σε οικονομετρικά μοντέλα, φιλοσοφικούς αναστοχασμούς, πολιτικούς προβληματισμούς, κοινωνικές και διατροφολογικές ανησυχίες, η μουσική αναζήτηση είναι το δίχτυ ασφαλείας στο matrix της καθημερινότητας. Fan του σκληρού ήχου, λάτρης της κλασικής μουσικής, παθιασμένος με τα blues. Αναζητά την αιτία ζωής του, πριν κάποιοι άλλοι διαγνώσουν την αιτία θανάτου του• είναι σε καλό δρόμο για το δεύτερο.