HALOCRAFT

INTERVIEW

Τα παραμύθια που διαβάζαμε μικροί είχαν πάντα μια μουσικότητα. Έτσι, μια γάτα, μια αλεπού, ένας λύκος και ένα κουνέλι γράφουν το δικό τους μουσικό παραμύθι και μας ταξιδεύουν σε μέρη που μόνο στα όνειρά μας υπάρχουν. Κάποιο από τα προαναφερθέντα ζώα λοιπόν, μίλησε στον γητευτή της πανίδας Δημήτρη Μαρσέλο, για το νέο album των Halocraft, “A Mother to Scare Away the Darkness” και για τα επερχόμενα κονσέρτα τους σε Θεσσαλονίκη [Rover, 8/12], Αθήνα [Temple, 9/12], Λάρισα [Skyland, 10/12], Βόλος [Café Society, 11/12]. Δεν αποκαλύπτουμε άλλα πράγματα. Πρέπει μόνοι σας να τα ανακαλύψετε!

Καλησπέρα! Πόσο μεγάλο ρόλο έχουν παίξει οι μητέρες σας στην εξέλιξή σας; Το νέο album φαίνεται να είναι ένας φόρος τιμής σε εκείνες που μας έδωσαν ζωή.

Καλησπέρα σας και ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση. Οι μητέρες μας σαφώς και έχουνε παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή μας, και ως άνθρωποι και ως μουσικοί, κυρίως με την ανοχή και την υπομονή τους. Το “A Mother to Scare Away the Darkness” είναι κυρίως εμπνευσμένο από το βασικό χαρακτήρα που έχουμε στην ιστορία μας και χρησιμοποιούμε στα εξώφυλλα των album μας. Είναι η θετή μητέρα των χαρακτήρων που υποδυόμαστε.

Το “A Mother to Scare Away the Darkness” είναι το πρώτο επεισόδιο της τριλογίας, αν και το “Chains for the Sea” προϋπήρχε. Έχω την εντύπωση πως η τριλογία έχει να κάνει με τη «Μητέρα Φύση», αφού ξεκινάει με το δάσος που βλέπω στο εξώφυλλο του νέου album και συνεχίζει στη Θάλασσα με το “Chains for the Sea”, όπου έχει γίνει spoiler που δείχνει την πορεία προς τον Ουρανό. Πόσο κοντά έφτασα στην αλήθεια;

Η αλήθεια είναι ότι ο ρόλος της φύσης είναι η σκηνή πάνω στην οποία εξελίσσεται η ιστορία. Το κεντρικό πρόσωπο είναι η Μητέρα που διδάσκει στα παιδιά που βρίσκει στο δάσος, τα μυστικά του σύμπαντος και το βαθύτερο νόημα της ύπαρξης.

Εκτός από τη φιλοσοφική σύνδεση και τη μουσική συνάφεια που έχουν τα δυο albums, συνδέονται οπτικά με την αισθητική των εξώφυλλων. Ποιος είναι υπεύθυνος για αυτά;

Τα artworks είναι όλα εμπνευσμένα από τα μέλη της μπάντας και αποτελούν κεντρικά σημεία της ιστορίας που διηγούμαστε. Ο άνθρωπος ο οποίος είχε την ευθύνη να ζωντανέψει και να αποτυπώσει τις ιδέες μας στα δυο προηγούμενα άλμπουμ, αλλά και στο επόμενο διπλό album, είναι ο Τηλέμαχος Μήλιος (ΤafMee). Γενικά, πιστεύουμε πως ένα καλό εξώφυλλο παίζει τεράστιο ρόλο, γιατί είναι η πρώτη επαφή που αποκτά κάποιος με την μπάντα, είναι αυτό που θα τραβήξει τον ακροατή να κάνει το πρώτο κλικ και η μουσική είναι αυτή που θα τον κρατήσει.

Ένα πέπλο μυστηρίου περιβάλλει τους Halocraft. Η μπάντα έχει μέλη μια γάτα, ένα κουνέλι, μια αλεπού και έναν λύκο, ενώ ακόμη και τα πρόσωπα στα εξώφυλλα φέρουν μάσκες. Τί σκοπό εξυπηρετεί η απόκρυψη της ανθρώπινής σας υπόστασης;

Φορώντας τις μάσκες παύουμε να είμαστε ο εαυτός μας και πλέον υποδυόμαστε τους χαρακτήρες. Η επιλογή των ζώων δεν είναι τυχαία. Κάθε ένα από τα παιδιά της ιστορίας έχει χαρακτήρα βασισμένο πάνω στο ζώο που υποδύεται! Ο λύκος με τη γενναιότητά του, η διπλωματική αλεπού, ο πανούργος γάτος και ο λαγός με τις τάσεις φυγής. Η απόκρυψη της ανθρώπινης υπόστασης έχει ως σκοπό τη δημιουργία ενός πιο παραμυθένιου κλίματος και δίνει τις πρώτες ύλες στους ακροατές να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες καθώς ακούν και βλέπουν τους Halocraft στις live εμφανίσεις μας. Ένα album των Halocraft είναι σαν ένα κουτί με Lego, ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει τα κομμάτια αυτά για να φτιάξει κάτι δικό του ή να ακολουθήσει το προσχέδιο που του δίνει η μπάντα!

Που συναντηθήκανε λοιπόν αυτά τα τέσσερα υπέροχα ζώα και αποφάσισαν να ομορφύνουν τη ζωή μας με τη μουσική τους; Πώς κατέληξαν στο όνομα Halocraft;

Τα τέσσερα αυτά ΖΩΑ είναι παλιοί φίλοι από τα Γιαννιτσά. Κατά καιρούς η σύσταση της μπάντας έχει αλλάξει, κυρίως λόγω εξωμουσικών και προσωπικών λόγων. Η τωρινή σύσταση της μπάντας θα παραμείνει ως έχει, μιας και αποδίδει πολύ όμορφα. Το όνομα αποφασίστηκε το 2014 όταν ακόμα η μπάντα είχε πολύ διαφορετική μορφή από τη σημερινή. Ο αρχικός σκοπός ήταν η δημιουργία ενός σχήματος το οποίο θα συνδυάζει στοιχεία Lovecraft-ιανού τρόμου με κλασικά παραμύθια. Αυτό φαίνεται και σε κομμάτια όπως το “It has awakened” και το “For the sun you could not save”.

Κάποιες φορές η ορχηστρική μουσική μου φαίνεται άδεια χωρίς φωνητικά, αλλά σε περιπτώσεις σαν τη δική σας, ακούω μέσα μου τη φωνή. Παίρνω το ρόλο του παραμυθά και υφαίνω τις δικές μου ιστορίες. Όταν γράφετε μουσική, έχετε στο μυαλό σας κάποια φωνητική μελωδία;

Ο βασικός λόγος που, αν και έχουμε τραγουδιστή, προτιμάμε να μην έχουμε φωνή, είναι ότι δεν θέλουμε να κατευθύνουμε τον ακροατή, αλλά να τον αφήσουμε ελεύθερο. Συνήθως ο στίχος σε ένα κομμάτι βάζει τις σκέψεις του ακροατή σε ράγες και τον κατευθύνει.

Η μουσική σας έχει έναν αισιόδοξο, κινηματογραφικό ήχο. Θα σας ενδιέφερε να ντύσετε μουσικά μια θεατρική παράσταση ή μια ταινία; Ποιο θέμα φαντάζεστε πως θα ταίριαζε στους Halocraft;

Εννοείται πως θέλουμε να ντύσουμε μουσικά κάποιο κινηματογραφικό ή θεατρικό project και έχουμε ήδη δώσει την άδεια σε κάποιους game developers να χρησιμοποιήσουν κάποια από τα παλαιότερα κομμάτια μας. Ιδανικά θα θέλαμε να επιμεληθούμε ολόκληρη τη μουσική παραγωγή μια ταινίας οποιουδήποτε είδους μιας και μπορούμε να προσαρμόσουμε εύκολα το συναισθηματικό φορτίο στις ανάγκες του οποιουδήποτε project.

Ετοιμάζεστε για κάποιες ζωντανές εμφανίσεις σε Αθήνα, Λάρισα, Βόλο και Θεσσαλονίκη. Τί να περιμένουν οι θεατές/ακροατές από εσάς; Τί περιλαμβάνει η σκηνική σας παρουσία;

Καινούριο album σημαίνει καινούριες στολές, καινούριες μάσκες, καινούρια background και φυσικά καινούρια κομμάτια. Σε όλα τα live θα παίξουμε εξ ολοκλήρου το “A mother to scare away the darkness” και όπου μας το επιτρέπει ο χρόνος θα παίξουμε και κομμάτια του “Chains for the sea”.

Οι μπάντες που θα μας συντροφεύσουνε σε αυτό το μικρό ταξίδι, είναι μερικές από τις πιο δημιουργικές post rock μπάντες της Ελλάδας και όχι μόνο. Ανυπομονούμε να ξαναϊδωθούμε με τους αγαπημένους μας φίλους μετά από αρκετό καιρό!

Αν μπορούσατε να παίξετε ζωντανά τη μουσική σας σε κάποιο διαλεχτό σημείο του πλανήτη μας, πού θα ήταν αυτό; Αν είχατε την επιλογή να πάρετε άλλο ένα συγκρότημα μαζί σας, ποιο θα διαλέγατε;

Από το “Chains for the sea” ακόμα έγινε εμφανές ότι η μουσική μας αγαπήθηκε κυρίως από ανθρώπους στο εξωτερικό. Η πρώτη μας Ευρωπαϊκή περιοδεία το 2019 ήτανε μια καλή αρχή η οποία δυστυχώς δεν επαναλήφθηκε λόγω των απανωτών lockdowns. Υπάρχει στο πλάνο μια Ευρωπαϊκή περιοδεία για το 2023 και θα θέλαμε πάρα πολύ να εμφανιστούμε live σε Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Ιαπωνία και Ινδία. Η μπάντα η οποία θα θέλαμε να πάρουμε μαζί μας είναι οι συγχωριανοί μας και πολύ καλοί φίλοι Movement Of Static, με τους οποίους θα έχουμε την τιμή να μοιραστούμε στην Θεσσαλονίκη στις 8 Δεκεμβρίου το stage του Rover Bar!

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας! Για επίλογο θα ήθελα να αφιερώσετε ένα τραγούδι σας στους αναγνώστες μας, για να τους βοηθήσει να αντέξουν τις αλλαγές στη ζωή μας.

Το τραγούδι που αφιερώνουμε είναι από το καινούριο μας άλμπουμ και λέγεται “New Beginnings”. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτές οι δυσκολίες που περνάμε τα τελευταία δυο χρόνια θα αναδείξουν τον καλύτερο εαυτό όλων μας και θα γίνει η αφετηρία για μια νέα και καλύτερη αρχή. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλη την ομάδα γι’ αυτό το interview και ελπίζουμε να σας δούμε όλους από κοντά σε κάποιο stage.

1057

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2114 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.