GRIEF COLLECTOR: “En Delirium”

ALBUM

Είδος: Doom Metal
Εταιρία: Petrichor
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 14 Μαΐου 2021

Χωρίς να το έχω καταλάβει, ήδη από τη νεαρή μου ηλικία, ο μεταλλικός doom ήχος είχε φωλιάσει ύπουλα στην ψυχή μου με τη μορφή των Black Sabbath. Μετά ήρθαν οι Pentagram, St.Vitus, Trouble και το σημαντικότερο σχήμα του δεύτερου μετασαμπαθικού κύματος στις ΗΠΑ, οι Solitude Aeturnus. Παράλληλα, με την ξεκάθαρη επικράτηση των Candlemass στην Ευρώπη, οι S.A. ήταν εκείνοι που μεταλαμπάδευαν την σκοτεινιά στις νεότερες γενιές.

Τώρα, σκεφτόμενος μετά από 30 χρόνια, συνειδητοποιώ πως είναι κάποιες φωνές που σε στοιχειώνουν και σε ακολουθούν για πάντα, από εκείνη την, προκαθορισμένη από το πεπρωμένο, στιγμή που θα τις ακούσεις για πρώτη φορά.

Μια τέτοια ήταν και το ξεκάθαρο πλεονέκτημα του συγκροτήματος. Με το γάργαρο γρέζι του Robert Lowe (έχει αυτό το κάτι που με έκανε αργότερα να ερωτευτώ και τον Warell Dane), ο οποίος αργότερα μάλιστα, συνέδεσε το όνομα του και με τους Candlemass (όχι πολύ πετυχημένα για αρκετούς), έβαλε τους Solitude Aeturnus στη λίστα με τα απαραίτητα συγκροτήματα του doom.

Και τότε που τον χρειάζεσαι περισσότερο από ποτέ, ο φίλτατος Rob, επιστρέφει και πάλι να ξυπνήσει τις θύμησες που είχε δημιουργήσει τις περασμένες δεκαετίες, με το νέο του εγχείρημα. Με συνοδοιπόρους τους Brad Miller (ex-Among The Serpents, ex-Opaque) στα τύμπανα και Matt Johnson (Sign of Reign, ex-Scream at The Sun) στο μπάσο και τις κιθάρες, επιστρέφει δισκογραφικά με το πρώτο ολοκληρωμένο album των Grief Collector, δυο χρόνια μετά το ΕΡ “From Dissension to Avowal”.

Αλλά ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα μερικά πράγματα. Αν ψάχνεις για καινοτομία ή εκσυγχρονισμό, θα χάσεις το χρόνο σου. Το “En Delirium” είναι ένας εκπληκτικός παραδοσιακός doom metal δίσκος που συνθετικά ανήκει σε άλλη δεκαετία, όμως αυτό σε καμιά περίπτωση δεν θα έπρεπε να σε αποθαρρύνει, καλέ μου ακροατή! Αφού ακούσεις όλα τα αριστουργήματα του χώρου που μετρά ουσιαστικά, πάνω από τέσσερις δεκαετίες ύπαρξης, θα δεις πως και ετούτο δεν χάνει σε ομορφιά και μπορεί άνετα να σταθεί ανάμεσα τους. Τα τραγούδια μιλούν ένα προς ένα στην καρδιά σου και η ερμηνεία του Rob είναι αξεπέραστη.

Η παραγωγή επίσης, είναι τόσο καθαρή όσο γίνεται για να μην ξεσκονίσει τους απαραίτητους ιστούς αράχνης, που κάνει το doom τόσο χαρακτηριστικό στο αυτί σου. Το εξώφυλλο προσθέτει και εκείνο την αναγκαία μυρωδιά νεκροταφείου, με αισθητική που σίγουρα θα έκανε κάποιον ντουμά να το αποκτήσει χωρίς να ακούσει καν το περιεχόμενο.

Σε μια περίοδο, κομβική θα έλεγα, για την ιστορία της ανθρωπότητας, όταν όλα μοιάζουν να καταρρέουν, οι Grief Collector μας προσφέρουν το ιδανικό soundtrack για να αποδεχτούμε τη μοίρα μας. Ή καλύτερα… να την αλλάξουμε!

Ένα ντελίριο έμπνευσης! Θα το προσπεράσεις;

Facebook: https://www.facebook.com/GriefCollector
Instagram: https://www.instagram.com/griefcollector/
Twitter: https://twitter.com/griefcollector1
Bandcamp: https://griefcollectorpetrichor.bandcamp.com/album/en-delirium
Spotify: https://open.spotify.com/artist/5NViVzlXEysxIsQAevwvRD

493

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2094 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.