GRANDE FOX: “Kulning”

EP

Άργησε λίγο αλλά ήρθε στα χέρια μας το νέο EP των Grande Fox, μιας ιδιαίτερης μπάντας από τη Θεσσαλονίκη, που δείχνει τη μπάντα σε αρκετά καλή μουσική φόρμα, λίγο πριν τη κυκλοφορία του νέου δίσκου τους “Empty Nest”.

Σαν σχήμα υπάρχουν από το 2013 με διαφορετικό όνομα και αποτελούνταν από τέσσερα μέλη. Το 2014 με την αποχώρηση του μπασίστα κατέληξαν στο σημερινό όνομα και πλέον τη μπάντα αποτελούν οι Λευτέρης Ζαοσκούφης στην κιθάρα, Νίκος Μπερζαμάνης στη φωνή, Δημήτρης Ραβίκαλης στο μπάσο και Δημήτρης Λουκάς στα τύμπανα. Η μουσική που παίζει το συγκρότημα μπορεί να χαρακτηριστεί σαν space psychedelic stoner heavy rock, αλλά πάλι δεν περιγράφει τελείως το τι παίζουν, επειδή έχουν πάμπολλες επιρροές, τόσο από rock όσο και από metal συγκροτήματα.

Kulning όπως ανακάλυψα στο ίντερνετ, είναι ένα μουσικό Σκανδιναβικό κάλεσμα που χρησιμοποιούνταν από τις γυναίκες για να καλέσουν τα κοπάδια πίσω στη στάνη και πλέον θεωρείται πολιτιστική κληρονομιά για τις Σκανδιναδικές χώρες. Το “Kulning” περιέχει τρία mid-tempo κομμάτια, τα “Hermitage”, “Kulning”, “Sealed Curse” και διαρκεί 16 λεπτά. Στο συγκριμένο EP συμμετέχουν επίσης η τραγουδίστρια Αντζελίνα Παπαδοπούλου και ο τσελίστας Στέφανος Κεμανετζής.

Στο πρώτο τραγούδι, το “Hermitage”, η Αντζελίνα δείχνει από την αρχή τις δυνατότητές της στα φωνητικά και συνεργάζεται αρμονικά με τον Νίκο Μπερζαμάνη, οι οποίοι και κάνουν ένα φοβερό δίδυμο. Το ομώνυμο κομμάτι ξεκινάει αργά και σε ταξιδεύει σε άχρονα μέρη, και σταδιακά έρχεται η κορύφωση και στο τέλος η κάθαρση. Το “Sealed Curse” είναι το πιο συναισθηματικό-“σκοτεινό” κομμάτι, με το τσέλο του Στέφανου να δίνει ένα ιδιαίτερο “χρώμα”. Σε αυτήν τη σύνθεση όπως και στο “Hermitage”, απολαμβάνουμε και πάλι όμορφες φωνητικές μελωδίες. Και στα τρία τραγούδια οι κιθάρες δεν έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά σχηματίζουν έναν τέλειο “ηχητικό καμβά”, πάνω στον οποίο ξεδιπλώνουν οι τραγουδιστές τις αρετές τους. Η παραγωγή είναι αρκετά καλή, με τον ήχο να είναι άψογος. Παρόλο που οι συνθέσεις είναι μόνο τρεις το EP ακούγεται ξανά και ξανά, αφού με κάθε ακρόαση ανακαλύπτεις και διαφορετικά πράγματα.

Το “Kulning” είναι εξαιρετικό EP, που φανερώνει αρκετές από τις αρετές των Grande Fox. Σίγουρα αναμένουμε τον επόμενο δίσκο τους, γιατί το ταλέντο είναι ένα πράγμα που δεν κρύβεται και όταν συνδυάζεται με το πάθος δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα. Well Done παίδες!

https://www.facebook.com/outofnesta/?ref=br_tf&epa=SEARCH_BOX

629

Avatar photo
About Πελοπίδας Χελάς 285 Articles
Γεννημένος τη δεκαετία του 80 έφαγε την πετριά με την σκληρή μουσική όταν στη τρυφερή ηλικία των 10, ένας συμμαθητής του από το σχολείο του έγραψε δυο κασέτες που του άλλαξαν όλη τη ζωή. Στη μια κασέτα ήταν γραμμένο το “The Number of the Beast ” και στην άλλη το “Master of Reality ”. Έκτοτε, η μουσική μπήκε για τα καλά στη ζωή του και μπορεί να έχουν περάσει 30 χρόνια, αλλά η καψούρα του για το metal παραμένει αμείωτη. Επίσης λατρεύει το διάβασμα, παίζει μανιωδώς video games και δεν λέει ποτέ όχι για κανα μονάκι σε κάποιο γήπεδο μπάσκετ.