GOTTHARD: “Steve Lee – The Eyes Of A Tiger: In Memory Of Our Unforgotten Friend!”

ALBUM

Είδος: Hard rock
Δισκογραφική: Nuclear Blast
Ημ. Κυκλοφορίας: 5 Νοεμβρίου 2020

Οι Gotthard είναι μάλλον το πιο πετυχημένο Ελβετικό hard rock σχήμα, ενεργό από τις απαρχές της δεκαετίας του 90, ως και σήμερα. Tο πιο αναγνωρίσιμο ποιόν τους είναι κατά πολλούς, και κατά τον γράφοντα, ο Steve Lee, ο χαρισματικός τραγουδιστής τους ως το θάνατό του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα κάπου στην έρημο της Νεβάδα την 5η Οκτωβρίου του 2010.

Η ζωή συνεχίζεται, και η μπάντα βρήκε τη δύναμη να συνεχίσει με τον Nic Maeder στο μικρόφωνο, με αρκετή επιτυχία. Στις συναυλίες τους, οι Ελβετοί τιμούν τη μνήμη του με βίντεο, προβολές και παίζοντας με τη συνοδεία της ζεστής φωνής του Lee, μακρόθεν. Όμως για την επέτειο των 10 ετών από την απώλεια του Lee, η μπάντα είχε προγραμματίσει μια ολόκληρη περιοδεία-φόρο τιμής. Δυστυχώς, κάπου εκεί χτύπησε η πανδημία και τα σχέδια εγκαταλείφθηκαν.

Η τεχνολογία όμως προσέφερε μια θελκτική εναλλακτική. Δεν έφερε πίσω τους νεκρούς, ούτε ακύρωσε την πανδημία, αλλά μπόρεσε να παντρέψει παλιές ηχογραφήσεις με το Lee στα φωνητικά που μείναν στο συρτάρι, με τη μπάντα σήμερα στο στούντιο και έτσι γεννήθηκε το “Eyes of a tiger”.

Πρόκειται για μία λιτή κυκλοφορία με έντονο το νοσταλγικό στοιχείο, με τα φωνητικά στην πρώτη γραμμή της μίξης και χωρίς πλούσια ενορχήστρωση. Αποτελείται από ακουστικές επανεκτελέσεις από τον κατάλογο του παρελθόντος, με συμμετοχή και του Maeder σε υποστηρικτικά φωνητικά. Η εξαίρεση είναι τα δύο ακυκλοφόρητα κομμάτια, στην πραγματικότητα ένα, η διασκευή στο θρυλικό “Eye of the tiger” των Survivor σε ηλεκτρική και ακουστική εκδοχή, με τον Lee και τη μπάντα να ακολουθούν πολύ πιστά το πρωτότυπο. Τα περισσότερα κομμάτια είναι φυσιολογικά μπαλάντες, αλλά δε λείπουν και κάποια πιο upbeat όπως το “Lift U Up” και η διασκευή στο “Hush”.

Να θυμίσουμε ότι ο κατάλογος της μπάντας περιλαμβάνει δύο ακόμα κυκλοφορίες αποτελούμενες από ακουστικές ηχογραφήσεις (ως επί το πλείστον), τα Defrosted (1997) και Defrosted 2 (2018), και πολλά κομμάτια τα ξανασυναντάμε στα άλλα άλμπουμ (π.χ. “One Life, One Soul”).

Η κυκλοφορία αυτή είναι η δεύτερη για τους Gotthard μέσα στο 2020 – συνοδεύει το νέο υλικό του “#13”, αλλά είναι ειδικού σκοπού, και φαίνεται να ανταποκρίνεται σε κάποια εσωτερική ανάγκη της μπάντας να εκφράσει τα συναισθήματά της. Αναδύεται από συναισθηματικά βάθη, στοχεύοντας στα ίδια των οπαδών της μπάντας, και τους καλεί να αφεθούν στην αμεσότητα και νοσταλγία του τελικού προϊόντος, παρά την απλότητά του.

Website: https://www.gotthard.com
Facebook: https://www.facebook.com/Gotthard/

604

Avatar photo
About Χρήστος Αθανασιάδης 48 Articles
Έχει απαρνηθεί δις το metal ψάχνοντας το νόημα σε άλλα ιδιώματα και ισάριθμες φορές έχει επιστρέψει γονυπετής ζητώντας άφεση αμαρτιών. Στο μουσικό πεντάγραμμο πάντως αναζητά το σημείο κάπου στο άπειρο που τέμνονται η post-πνευματικότητα των Talk Talk, η επιτυχία στις μεταγραφές του Miles Davis, ο χαμαιλεοντισμός των Bowie/Eno, η συναισθηματική νοημοσύνη των Rush και η ευφυής δημιουργία των original Queensryche.