FLIPTOP BOX: “Final Scene”

ALBUM

Είδος: Heavy Rock
Δισκογραφική: Ανεξάρτητη Κυκλοφορία
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 4 Οκτωβρίου 2021

Η έκφραση «κάθε πράγμα στον καιρό του…» φαίνεται ότι «ταιριάζει γάντι» για τους Αθηναίους heavy rockers Fliptob Box, αφότου παίρνουν τον χρόνο τους μεταξύ των κυκλοφοριών τους και επανέρχονται όταν έχουν πραγματικά κάτι να «πουν». Τα μέλη της μπάντας είναι «παλιές καραβάνες» στη σκηνή, δεδομένου ότι προϋπάρχουν από το 2003, και το συγκρότημα διανύει τη δεύτερη δεκαετία της ζωής του.

Έπειτα από δύο demo κυκλοφορίες, ένα EP και δύο ολοκληρωμένες δισκογραφικές δουλειές, επιστρέφουν με το τρίτο και φαρμακερό δισκογραφικό τους «χτύπημα» που ακούει στο όνομα “Final Scene”. Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου λοιπόν και η ηχητική «εισβολή» από το παρελθόν στο παρόν είναι γεγονός με μία πληθώρα από catchy μελωδίες, έναν καταιγισμό από riffs πλαισιωμένα από ολίγον τι prog ενορχηστρώσεις και τεχνικές τυμπανο-κυμβαλοκρουσίες.

Ανοίγοντας το μουσικό τους κουτί ένα ’80s και ’90s αίσθημα διαχέεται στην ατμόσφαιρα, συνοδευόμενο από ευφάνταστα solo, post punk μπασογραμμές, «χαμαιλεόντια» φωνητικά που αλλάζουν το ηχόχρωμά τους ανάλογα με την περίσταση του κομματιού, προσδίδοντας με τη σειρά τους πολλαπλές ταυτότητες στο συγκρότημα. Το μουσικό υπόβαθρο του παζλ τους βέβαια συμπληρώνεται και επενδύεται από grunge, post, hard ‘n’ heavy στοιχεία μέσα από μια «εναλλακτική ματιά». Για του λόγου το αληθές, και στο πλαίσιο μιας άτυπης σφυγμομέτρησης για την πάρτη σας, ακούστε το “Follow The Scars” και πάρτε μία γεύση του πώς ηχεί μια συνεύρεση μεταξύ των Ghost, των Therapy και των Beastmilk/Grave Pleasures. Μετά από αυτό, το σίγουρο είναι ότι θα ακολουθήσουν πολλαπλές ακροάσεις του άλμπουμ στην ολότητά του.

Τα μέλη του συγκροτήματος εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι είναι πρωτίστως οι ίδιοι οπαδοί της «σκληρής» μουσικής των προαναφερθέντων δεκαετιών (χωρίς να μένουν εννοείται προσκολλημένοι σε αυτές, δεδομένου ότι υπάρχουν αρκετές νεωτεριστικές επιρροές) και αυτό το οπαδικό στοιχείο περνάει στις οχτώ συνθέσεις του “Final Scene” και αναδύεται, βρίσκοντας διέξοδο μέσα από κάποιο χρονοντούλαπο χαρίζοντας μια γλυκιά μελαγχολία σε όσους φίλους του «σκληρού» ήχου «ανδρώθηκαν» με τις μουσικές συγκροτημάτων όπως Danzig, Alice in Chains, Λευκή Συμφωνία, Metallica, Paradise Lost, μεταξύ αρκετών άλλων. Πάντως για να αποφύγουμε και πατριαρχικά στερεότυπα, ο νέος δίσκος λειτουργεί από καθαρά σφαιρικής άποψης σαν ένα ηχητικό medley έτοιμο να γαλουχήσει και νεότερους ηλικιακά ακροατές στη χρυσή δεκαετία της «σκληρής» μουσικής, που μαζί με τα ’90s όρισαν κατά πολύ τη μουσική του σήμερα.

Ελπίζοντας ότι ο τίτλος του “Final Scene” δεν είναι προφητικός, ούτε μας προϊδεάζει για κάτι αρνητικό παρά αποτελεί καθαρά προϊόν μυθοπλασίας, αναμένουμε για την επόμενη καλλιτεχνική δουλειά της μπάντας ή κάποια ζωντανή εμφάνιση ώστε να γεφυρώσει με κάποιο τρόπο το χρονικό χάσμα.

Facebook: https://www.facebook.com/fliptopboxgr/
Bandcamp: https://fliptopbox.bandcamp.com/

659

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 266 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...