FALLEN ARISE

INTERVIEW

Με αφορμή την κυκλοφορία του καινούργιου τους album “Enigma” , συνομιλούμε με τον MariosK, ντράμερ των Fallen Arise, για το νέο τους δίσκο, τα όνειρα και τις μελλοντικές φιλοδοξίες.

Χαιρετισμούς από το rockway crew! Ποιά ήταν η αφορμή για να ξεκινήσουν το ταξίδι τους ως μπάντα οι Fallen Arise;
Καλησπέρα και ευχαριστώ για την πρόσκληση. Η πρώτη αφορμή, ήταν η αγάπη για την δημιουργία μουσικής και η δεύτερη ήταν ότι θέλαμε και θέλουμε η μουσική να είναι το επάγγελμα μας. Να γράφουμε, να κυκλοφορούμε δίσκους, να περιοδεύουμε.

Στην πρώτη σας δουλειά του 2013 με τίτλο “Ethereal”, ακολούθησε ένα concept άλμπουμ, το “Adeline” και τώρα το “Enigma”. Ποιές είναι, κατά γενική ομολογία, οι πηγές από τις οποίες παίρνετε έμπνευση;
Εφόσον με ρωτάς γενικά – διότι δεν ήμουν μέλος τον Fallen Arise στα δύο πρώτα albums-, και επειδή πάνω-κάτω το ίδιο ισχύει σε όλα όπως μπορείς να φανταστείς, είναι πολλές και διάφορες, αφού και τα τρία άλμπουμ που περιέγραψες είναι τελείως διαφορετικά μεταξύ τους. Γενικότερα οι επιρροές μας, προέρχονται από πράγματα που έχουμε ζήσει ή που έχουμε ακούσει και τα οποία μίλησαν μέσα μας και μας οδήγησαν στο να δημιουργήσουμε.

Πιο ειδικά για το “Enigma” από πού επηρεαστήκατε;
Για το Enigma, η έμπνευση ήρθε κοιτάζοντας την πραγματικότητα της σημερινής εποχής. Είναι φανερό ότι τα τελευταία χρόνια είναι πιο δύσκολα για το ανθρώπινο είδος, εξαιτίας του ανθρώπινου είδους. Βλέπεις τους ανθρώπους να εμφανίζουν πτυχές που ήταν άγνωστες, βλέπεις την συμπεριφορά τους, τις επιλογές τους. Όλο αυτό λοιπόν έχει θέσει ένα γενικότερο προβληματισμό το οποίο εμείς σχολιάζουμε με τον δικό μας καλλιτεχνικό τρόπο και, ταυτόχρονα, στέλνουμε το δικό μας μήνυμα. Και υπάρχει και ένα κομμάτι μέσα στο δίσκο που αναφέρεται στα τρία στάδια της ζωής του ανθρώπου.

Περιγράψτε μου με λίγα λόγια σε τί διαφέρει το “Enigma” από τις προηγούμενες δισκογραφικές δουλειές και τη σημασία που αυτό διαθέτει για τη μουσική σας εξέλιξη.
Πρώτα απ’ όλα, μουσικά και στιχουργικά είναι πιο άμεσο και πιο κοντά στην εποχή του. Σίγουρα το να συμβαδίζει ένας καλλιτέχνης, όσο περισσότερο γίνεται με την εποχή του, είναι πολύ βοηθητικός παράγοντας, σε φέρνει σε επαφή με άλλα ρεύματα, με νέο κοινό. Και στο θέμα της δημιουργίας αν το δεις, δεν μπορείς να μείνεις στάσιμος έκτος και αν το προσπαθήσεις πολύ. Προσωπικά δεν βρίσκω τίποτα ενδιαφέρον στην στασιμότητα. Θεωρώ πως σε ένα κόσμο που συνεχώς κινείται πρέπει να κινείσαι και εσύ.

Για το βίντεο του κομματιού “Reborn” συνεργαστήκατε με τον Patric Ullaeus και τα Revolver Studios. Πώς σας φάνηκε η συνεργασία μ’ έναν σκηνοθέτη που έχει υπάρξει υπεύθυνος σε δουλειές συγκροτημάτων, όπως οι Nightwish;
Ήταν μια συνεργασία εξαιρετική από όλες τις απόψεις. Πρώτον, ο ίδιος ο Patric, είναι ένας άνθρωπος πλημμυρισμένος από θετική αύρα. Επίσης το χιούμορ του ήταν κάτι το απίστευτο αλλά συνάμα και ο επαγγελματισμός του, ένιωθες καθ’ όλη την διάρκεια των γυρισμάτων του ‘’Reborn’’ μια βεβαιότητα ότι υπάρχει ο έλεγχος, ότι ξέρει προφανώς τι κάνει. Και όταν λέω ξέρω τι κάνει εννοώ ότι είχε ακούσει και αναλύσει το πώς εμείς φανταζόμαστε το βίντεο και απλά είχε βρει πως θα γίνει. Δεύτερον, οι συνεργάτες του Patric ήταν υπέροχοι, μας έκαναν να αισθανθούμε πολύ άνετα και αυτό βοήθησε πάρα πολύ στην ψυχολογία μας. Και τέλος η φιλοξενία στο Revolver studio όπου φρόντισαν μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια.

Διακρίνει κανείς στην τελευταία σας δουλειά το συνδυασμό μιας πιο pop αισθητικής με τα συμφωνικά στοιχεία του ύφους σας. Αυτό ήταν κάτι σκόπιμο;
Ακριβώς. Ήταν αυτό που θέλαμε να πετύχουμε. Η πρώτη σκέψη ήταν να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα διαφορετική από αυτήν του “Adeline”. Ήταν ο οδηγός μας. Όλα τα υπόλοιπα ήρθαν τοποθετώντας σε σειρά τα κομμάτια του παζλ, επιρροές, προσωπικό στυλ, αισθητική.

Στη στιχογραφία σας παρακολουθούμε την έκφραση ανθρώπινων ανησυχιών, συναισθημάτων, ακόμη και του δέους του ανθρώπου μπροστά στη φύση. Τελικά αυτός ο δίσκος φτιάχτηκε ως ένα αίνιγμα για όλους εμάς; Σε τί ποσοστό εκφράζουν οι στίχοι αυτοί προσωπικές σας ανησυχίες;
Όπως πολύ σωστά κατάλαβες και σημειώνεις, οι στίχοι αφορούν τα προαναφερθέντα και καλύπτουν στο απόλυτο τις προσωπικές ανησυχίες, όχι μόνο της Fiona και του Βλάση που είναι οι κύριοι στιχουργοί, αλλά και των υπολοίπων μελών της μπάντας την περίοδο δημιουργίας του “Enigma”. Θέματα, εμπνεύσεις και ανησυχίες που σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, όλοι μας στο συγκρότημα έχουμε κατά καιρούς βρεθεί ενώπιον τους και που μέσω του “Enigma”, προσκαλούμε τον ακροατή, τον αναγνώστη τους, να συμμετάσχει και αυτός από το δικό του πρίσμα στις ανησυχίες αυτές, να…ακουμπήσει τις αντίστοιχες δικές του και να συμβάλλει στην επίλυση του εκάστοτε “Αινίγματος”……!

Πείτε μου λίγα λόγια για τα όνειρα και τις φιλοδοξίες της μπάντας για το μέλλον.
Ως Fallen Arise έχουμε θέσει την φιλοδοξία να ζούμε μέσα από αυτό και να κάνουμε τον κόσμο να περνάει όμορφα ακούγοντας και ζώντας την μουσική μας. Γνωρίζοντας όμως ότι η φιλοδοξία δίχως την γνώση μας κάνει μηδέν, έχουμε τους κατάλληλους ανθρώπους – από τον μάνατζερ μας μέχρι και την δισκογραφική μας- που με τις πρακτικές τους γνώσεις και το καλλιτεχνικό μας πάθος δουλεύουμε σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση.

Ποιό κομμάτι του δίσκου πιστεύετε θ’ αφιερώνατε στον κόσμο σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας;
Το “Reborn”. Σαν ένα βήμα παραπέρα…σαν μια ευχή και εικασία μαζί, αν θέλεις, ότι στο τέλος αυτής της δοκιμασίας, οι άνθρωποι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα σοφότεροι και πιο ευαισθητοποιημένοι απέναντι στο συνάνθρωπο και τη Φύση,αναγεννημένοι.

1030

Avatar photo
About Ειρήνη Νόση 15 Articles
Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και σπούδασε. Πρωτάκουσε heavy metal και έκανε τα πρώτα της head banging, ήδη από το δημοτικό, χάρη στα μεγαλύτερα αδέλφια της. Αργότερα, στο πανεπιστήμιο, όπως όλοι αναζητούμε τρόπους έκφρασης, ασχολήθηκε με τη jazz και τη rhythm’n’blues… αλλά το μικρόβιο της metal σκηνής ήταν αυτό που τελικά την κέρδισε.