EXCALION: “Once Upon A Time”

ALBUM

Είδος: Power metal
Εταιρεία: Scarlet Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 24 Μαρτίου 2023

Οι φίλες και οι φίλοι του power metal έχουν κάθε λόγο να νιώθουν πως εδώ και πολλά χρόνια βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα –και τρίτη, μη σου πω– όσον αφορά την άξια λόγου δισκογραφική παραγωγή στο αγαπημένο τους genre. Δίχως να έχουν πληθώρα επιλογών, βασίζουν τις ελπίδες τους στα μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας μεγάλα ονόματα του παρελθόντος και πρέπει να αρκούνται σε μπάντες καλές αλλά απλώς συγγενικές με τον αγαπημένο τους ήχο. Το α’ τρίμηνο του 2023 φέρνει ένα πολύ καλό νέο, όμως, και ο αγγελιαφόρος έρχεται από την χώρα των 1.000 λιμνών για να μεταφέρει ότι το κουιντέτο των Excalion θα βάλει πλάτη μπας και σκάσει λίγο το χειλάκι τους.

Οι Φινλανδοί σπάνε τη σιωπή που τηρούσαν από το 2019 και έχουν έτοιμο το έκτο τους album, με το οποίο ευαγγελίζονται γενναίες δόσεις ποιοτικού, καλογραμμένου power metal που δεν ενδίδει ασυνθηκολόγητα στις παθογένειες εξαιτίας των οποίων κάποτε γαμήθηκε και ψόφησε η όλη φάση. Καλοδεχούμενο, λοιπόν. Καλά δεν λέω;

Το “Once Upon A Time” περιλαμβάνει 55 λεπτά δυναμικού, ανεβαστικού, μελωδικού metal. Οι 11 συνθέσεις του περιέχουν όλα εκείνα τα γνωρίσματα που έκαναν αγαπητό το power (και το ελληνικό κοινό το λάτρεψε κάποτε· μην κρυβόμαστε) και σχεδόν κανένα από τα σημάδια κόπωσης που το έριξαν από το βάθρο. Η φινλανδική Europower κληρονομιά (Stratovarius, Sonata Arctica, Nightwish) τρέχει στις φλέβες των Excalion, όμως δεν είναι μιμητές. Ένας συμφωνικός αέρας (Royal Hunt) φυσάει μέσα στο “Once Upon A Time”, δίχως να παίρνει και να σηκώνει τη heavy metal αιχμή των τραγουδιών. Επίσης, στις πιο οργιαστικές στιγμές του δίσκου, δεν μπορείς παρά να σκεφτείς ότι κάπου εδώ ίσως να ζει μια μικρούλα επιρροή από πρώιμους Dream Theater ή Symphony X.

Στα μεγάλα πλεονεκτήματα του “Once Upon A Time” συγκαταλέγονται α) η trim-the-fat συνθετική προσέγγιση, που δεν επιτρέπει να κάνει κοιλιά η ακρόαση του album σε μία καθισιά, β) το χαρισματικό λαρύγγι του Marcus Lång, με τη μεγάλη του έκταση και εκφραστικότητα, που τραγουδά όμορφες γραμμές και ρεφρέν που στήνουν σκηνή-καβάτζα αλά Γάβδος στο μυαλό γ) και τα υπέροχα κιθαριστικά leads και solos, που δεν το παρακάνουν στο shredding και κουβαλάνε ψυχούλα και συναίσθημα.

Εντάξει, σίγουρα εντόπισα πράγματα που θα προτιμούσα να έλειπαν. Για παράδειγμα, δεν καταλαβαίνω και πολύ τον ρόλο του εναρκτήριου track, που δεν είναι ούτε intro ούτε πλήρες τραγούδι ακριβώς, και μας μπάζει κάπως άνευρα στο album. Επίσης, οι δύο μπαλαντοειδείς συνθέσεις θεωρώ ότι είναι πολλές· και με (κα)μία, καλά θα ήμουν. Τέλος, οι ευτυχώς ελάχιστες Euro(vision)power στιγμές θα έπρεπε να είχαν συναντήσει κόφτη πριν καν ξεμυτίσουν.

Σε τελική ανάλυση, πάντως, εδώ έχουμε μια πολύ αξιόλογη κυκλοφορία και, αν τα παραπάνω σας φαίνονται έστω και λίγο ελκυστικά, μη χάνετε άλλο χρόνο και αναζητήστε έναν τρόπο να ακούσετε το “Once Upon A Time”. Οι Excalion ξέρουν τι έχουν να προσφέρουν και τι μπορούν να δώσουν. Και το κάνουν πολύ καλά. Προσωπικά, πείστηκα και υπερθεματίζω όταν το ίδιο το συγκρότημα σχολιάζει με σεμνή αυτογνωσία ότι ο στόχος δεν είναι να επανεφεύρουν τον τροχό, αλλά να τον κάνουν να γυρίζει ομαλά και σωστά.

Facebook: https://www.facebook.com/ExcalionBand/ 
Instagram: https://www.instagram.com/excalionofficial/ 
Bandcamp: https://scarletrecords.bandcamp.com/album/once-upon-a-time 

380

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.