ESSES: “Bloodletting For The Lonely”

ALBUM

Είδος: Deathrock/Post punk
Δισκογραφική: Atakra Records, Bat-Cave Productions
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 6 Αυγούστου 2021

Αρκετά ενδιαφέρουσα η νέα κυκλοφορία από τους Esses, ένα συγκρότημα που μας έρχεται από την Αμερική και πιο συγκεκριμένα από το Oakland και το San Francisco, αποτελώντας ένα από τα πιο ενεργά συγκροτήματα της περιοχής στο χώρο του underground.

Με το “Bloodletting for the lonely”, οι Esses καταπιάνονται με μια θεματολογία η οποία είναι αρκετά «ευαίσθητη» και πολλές φορές αποτελεί taboo, αφού έχει σχέση με την πνευματική υγεία, με τα ψυχοσωματικά τραύματα και γενικά ακουμπά ευάλωτες πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης στην σημερινή κοινωνία.

Το άλμπουμ είναι αρκετά «δύσκολο» και χρειάζεται σίγουρα συγκεκριμένη ψυχική διάθεση και χρόνο. Πραγματικά όμως αξίζει όλη την ακρόαση που θα του διαθέσει ο ακροατής, καθώς θα βρεθεί αντιμέτωπος με το καθρέφτισμα του εαυτού του να παλεύει καθημερινά ώστε να ανταπεξέλθει σε συνθήκες άγχους και παράνοιας που επικρατεί στις μέρες μας.

Ηχητικά κινείται κοντά σε μεγαθήρια του «σκοτεινού» ήχου, αντλώντας τις καλύτερες στιγμές τους, από τους Siouxsie and the Banshees (εκπληκτική ομοιότητα στα φωνητικά και στην αισθητική), που σε συνδυασμό με την πανκ κουλτούρα των θεών Bauhaus και την ευαισθησία των Xmal Deutschland, δημιουργούν και παγιώνουν ένα «εκρηκτικό» μείγμα μουσικών συναισθημάτων.

Κιθάρες δυναμικές και έντονες, φανερώνουν τον «σκληρό χαρακτήρα» του άλμπουμ, ενώ τα ντραμς και το μπάσο καθορίζουν το πλαίσιο που θα κινηθεί το “Bloodletting for the lonely”, που αναδεικνύει τον έντονο χαρακτήρα του και την ανεξάρτητη χροιά του, ακροβατώντας ανάμεσα σε συναισθηματικές εξάρσεις και μηνύματα καθημερινής τρέλας. Φυσικά η παρουσία της Miss Kel, σαν άλλη Siouxsie, κατορθώνει να καθηλώσει ερμηνευτικά εκφράζοντας άλλοτε οργή, θυμό και άλλοτε θλίψη και αποξένωση, καταδεικνύοντας πόσο «εύθραυστη» δημιουργία είναι το “Bloodletting for the lonely”.

Τα κομμάτια του δίσκου είναι άρτια και δουλεμένα με επαγγελματικό τρόπο, σίγουρα «δύστροπα» αλλά και τόσο ειλικρινή, άλλωστε η αλήθεια είναι πάντα δύσκολη. Είναι ένα άλμπουμ που εξιστορεί την πραγματικότητα της θλίψης και της αποξένωσης ως ασθένεια, σε κάθε μορφή και κάθε τραγούδι είναι εκεί για να μας το θυμίζει. Tο “Four Corners” και “Before the Blight” σε στιγματίζουν έντονα με την εγκατάλειψη και την ένταση που σου μεταδίδουν, τα “Caged Beasts” και “Schism” είναι μικρές ιστορίες ψυχολογικής φθοράς με μεγάλες δόσεις προσωπικού δράματος, ενώ και το “The Source” εκδηλώνει την εμφανή απογοήτευση των Esses για την ζωή και τις ανθρώπινες σχέσεις.

Συνοψίζοντας, το “Bloodletting for the lonely” δεν προσφέρεται για τέρψη και ευχαρίστηση, έχει απώτερο σκοπό να αναδείξει κοινωνικές ευαισθησίες και προβλήματα που κρύβονται χρονιά κάτω από το «χαλί» της ευδαιμονίας. Προβληματίζει στον υπερθετικό βαθμό, αλλά η ακρόασή του θα σου δώσει ανακούφιση ότι έχεις λάβει και εσύ το «μήνυμα». Εκτιμώ ότι τέτοιες μουσικές καταθέσεις πρέπει να αναδεικνύονται και να ακούγονται δυνατά. Συγκλονιστικό, ευαίσθητο και πέρα για πέρα ρεαλιστικό, αξίζει κάθε δευτερόλεπτο που θα του αφιερώσεις….

Tracklist:
The Source
Pierce the Feeling
Four Corners
Infinite Void
Before the Blight
Little Mouse
Faceless Past
Caged Beasts
Schism

Line-up:
Miss Kel: Vocals, Lyrics
Dawn Hills: Guitars
Skot B: Guitars
Scout Leight: Bass
Kevin Brown: Drums

Facebook: https://www.facebook.com/essesoakland
Instagram: https://www.instagram.com/essesoakland
Bandcamp: https://essesoakland.bandcamp.com
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCG5u985z7N6LLd7Kum88MTQ

964

Avatar photo
About Γιώργος Μακρής 90 Articles
Η μουσική για εκείνον είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη, καθώς θεωρεί πως τα πάντα είναι θέμα οπτικής και αισθητικής του καθενός. Πιστεύει πως ο σεβασμός είναι δεδομένος, τα πάντα ρει, η έρευνα, είναι βαθιά μέσα του και όλα γύρω του περιμένουν να εξερευνηθούν. Θα τον ακούσεις να μονολογεί «… η ζωή είναι μουσική, το θέμα είναι πόση μπορούμε να αντέξουμε...».