DISASTROID: “Mortal Fools”

ALBUM

Είδος: Stoner/Sludge Rock
Δισκογραφική: Heavy Psych Sounds
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 14 Φεβρουαρίου 2020

“Τρίτη και φαρμακερή” για τους Bay Area “φασαριόζικους” Disastroid, οι οποίοι επιστρέφουν δισκογραφικά με την πιο “σκληρή” και μουσικά “διευρυμένη” δουλειά τους, εστιάζοντας στον ήχο τους, προσθέτοντας καινούρια στοιχεία αλλά ταυτόχρονα χωρίς να “χαλαρώνουν” την “επιθετική τους πλευρά”.

Περιεργάζοντας το εξώφυλλο, εικαστικά μου θύμισε αρκετά κάποιες δουλειές των Mastodon, αλλά από μέσα μου ήλπιζα να μην ακούσω κάτι σε progressive/sludge, και επειδή πάλι καλά καμιά φορά τα “φαινόμενα απατούν”, το “Mortal Fools” με δικαίωσε.

Οι νοσταλγοί του ’90s noise ήχου και λάτρεις του μουσικού καταλόγου της Amphetamine Reptile Records, θα αναπολήσουν, και ίσως νιώσουν κάποια μελαγχολία, δεδομένου ότι οι Disastroid ουδέποτε έκρυψαν την αγάπη τους για συγκροτήματα όπως οι Melvins, Helmet, Unsane τα οποία μεσουρανούσαν στα τελειώματα των ’80s και στις αρχές και μέσα της δεκαετίας των ’90s και συνεχίζουν να μας τροφοδοτούν με αξιόλογες δουλειές μέχρι και σήμερα. Κομμάτια όπως τα “8th Parking” και “Reset”, μοιάζουν λες και ξεπήδησαν μέσα απο τα πρώτα δύο άλμπουμ των Helmet.

Βέβαια το εύρος των επιρροών της μπάντας δεν σταματά εδώ. Το San Fransisco από όπου προέρχονται, γεωγραφικά βρίσκεται βόρεια του LA και νότια του Seattle, γεγονός που από μόνο του δίνει το μουσικό έρεισμα να αποτελέσει ένα “χωνευτήρι” από sludge, stoner και grunge ήχους, φιλτραρισμένους μέσα από την χαρακτηριστική ταυτότητα της μπάντας. Η φωνητική προσέγγιση του Enver Koneya, σε συνδυασμό με τις κιθαριστικές μελωδίες του, άλλοτε φέρνουν κάτι από Layne Stanley και Jerry Cantrell (Alice in Chains) και άλλοτε Matt Pike (Sleep, HoF, Ex-Asbestosdeath) στον έναν και μοναδικό δίσκο που είχε κάνει με τους Kallas.

Όσο συνεχίζεται η ακρόαση, οι ηχητικοί και συνθετικοί πειραματισμοί δεν έχουν τελειωμό, καθώς, σε κομμάτια όπως το “Insect Mind”, το “θορυβώδες τρίο” εξαντλεί και τις math rock και post hardcore επιρροές του, φέρνοντας από No Means No, μέχρι και Drive Like Jehu.

To “Mortals Fools” θα μπορούσε να είναι το “υγρό όνειρο” των απανταχού λάτρεων της τετράχορδης θεάς, μόνο που εδώ ο Travis Williams χρησιμοποιεί πέντε χορδές καταθέτοντας τα διαπιστευτήρια του, με το αστείρευτο ταλέντο του και τον εξωπραγματικό, παλλόμενο ήχο που βγάζει να βρίσκεται στο επίκεντρο, “εκτοξεύοντας” τις συνθέσεις σε άλλο επίπεδο.

Ο δίσκος, εξαιτίας της “πειραματικής” του φύσης, θέλει αρκετές ακροάσεις για να τον εμπεδώσεις, όχι τόσο λόγω της πολυπλοκότητάς του από πλευράς συνθέσεων, όσο λόγω της ποικιλομορφίας του από πλευράς επιρροών, ώστε να τον ανακαλύψεις και να τον απολαύσεις. Γι’ αυτό μην φανείς “Mortal Fool” και τον παραλείψεις…

Facebook: https://www.facebook.com/disastroid/
Bandcamp: https://disastroid.bandcamp.com/

767

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 265 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...