DEVIL FLOWER MANTIS: “Devil Flower Mantis” EP

ALBUM

Είδος: Heavy/Psych Rock
Δισκογραφική: Ανεξάρτητη Κυκλοφορία
Ημ. Κυκλοφορίας: 9 Ιουνίου 2019

Αρκετά χρόνια πριν ο γράφων είχε παρακολουθήσει μία κλασική χολυγουντιανή ταινία δράσης με όλα τα τετριμμένα στερεότυπα, από την οποία αυτό που άξιζε και εν τέλει έμεινε ήταν η εξής ατάκα “με δύο πράγματα δεν τα βάζω στη ζωή μου, πρώτον με τους γ@μημένους Ουκρανούς και δεύτερον με τη Μητέρα φύση”.

Για το πρώτο δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη, αλλά για το δεύτερο και έπειτα από ένα πρόσφατο ντοκιμαντέρ όπου πραγματευόταν τα γνωστά έντομα “αλογάκια της Παναγίας” επιβεβαιώθηκε το γεγονός ότι η φύση μπορεί να είναι εξίσου τρομακτική και αποκρουστική. Για το εγκυκλοπαιδικό του πράγματος, κατά το ζευγάρωμα το θηλυκό αποκεφαλίζει το αρσενικό και το καταβροχθίζει.

Στα δικά μας τώρα και όσον αφορά τους Αθηναίους Devil Flower Mantis, δεν υπάρχει κάποιος φόβος καθώς με τη μουσική τους κάνουν έρωτα στα αυτιά μας και αφήνουν τις εχθρικές διαθέσεις στην άκρη. Ένα πράγμα του στυλ “make love not war”. Η πενταμελής παρέα κυκλοφόρησε το ομώνυμο EP της πριν τρία χρόνια, αλλά δυστυχώς ελέω των γενικότερων και κυρίως ειδικότερων συνθηκών που βιώσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε δεν βρήκε την απήχηση και την ανταπόκριση που του αρμόζει, και μάλιστα κακώς για όλους μας. Όμως επειδή οι καλές μουσικές πρέπει να γυρίζουν (σαν τα τσιγάρα ένα πράγμα), κάλιο αργά παρά ποτέ.

Οι Αθηναίοι Heavy Rockers ηχούν τόσο φρέσκοι και up to date λες και η ηχογράφηση έλαβε χώρα στο παρόν, και συνεχίζουν τη μουσική παρακαταθήκη του πρώτου κύματος του Greek Rock Revolution περνώντας στην κατάσταση της εξελικτικής διαδικασίας και προσθέτοντας δικά τους στοιχεία στο ιδίωμα, χωρίς να λειτουργούν μέσα από κάποιο μαξιλαράκι ασφαλείας και την copy/paste διαδικασία. Κάτι που τους δίνει έξτρα πόντους για να διαφέρουν και να ξεχωρίζουν από την μάζα.

Η κατά βάση προσέγγιση του συγκροτήματος είναι Heavy Rock, όμως αυτό είναι κάτι αρκετά δεσμευτικό και τους αδικεί, δεδομένου ότι οι τύποι στο ηχητικό τους μπαχτσέ πετάνε Blues, Psych, Doom, Desert σπόρους με το παράδοξο του εγχειρήματος να επιτυγχάνει και το αποτέλεσμα να είναι απολαυστικό και εθιστικό. Από το εναρκτήριο “Beyond Borders” μας εξιτάρουν και μας αναγκάζουν να λικνίσουμε το κορμί μας με την έντονη ρυθμικότητα που βγάζουν, ενόσω η τραγουδοποιΐα τους στα υπόλοιπα κομμάτια ακροβατεί μεταξύ rock και metal απαρνιώντας οποιαδήποτε ηχητικά όρια έχουν οριστεί κατά το παρελθόν. Κλασικές και ανατολίτικες κλίμακες κάνουν την εμφάνιση τους, όπως και αρκετά ψυχεδελικά και stoned στοιχεία μεταξύ άλλων δημιουργώντας μία πολύπλευρη ηχητική ταυτότητα.

Η εκτελεστική κατάρτιση και δεινότητα του συγκροτήματος είναι άρτια και συμπληρώνει τα ιδιαίτερα φωνητικά τα οποία μεταλλίζουν και σε σημεία Metallic-ίζουν κιόλας, φανερώνοντας ένα μεγάλο εύρος όπου δύναται να ελιχθούν. Αυτό, σε συνδυασμό και με την παραγωγή, ηχογράφηση, μίξη αλλά και το υπέροχο φιλοτέχνημα στο εξώφυλλο, προσάπτουν επαγγελματισμό και μεράκι στην μπάντα, παρότι ο δίσκος είναι EP. Όποτε περιμένουμε στο μέλλον τα καλύτερα.

Το εξώφυλλο πάντως που κοσμεί το EP, είναι δημιουργία του Μάνθου Στεργίου (Manster Design) ο οποίος αποδεινύει περίτρανα ότι εκτός από εκπληκτικός μουσικός (Calyces, Tardive Dyskinesia, Lunatic Medlar), διοργανωτής (New Long Fest), είναι και φοβερός εικαστικός, κερδίζοντας επάξια τον τίτλο του καλλιτέχνη στην ολότητα του.

Η μπάντα ηχεί πολύ τόσο κοντά σε μεγαθήρια του είδους όπως Black Sabbath, Kyuss, Clutch, αλλά και άλλο τόσο σε συγκροτήματα όπως Corrosion of Conformity, Sigiriya, Warrior Soul ενδεικτικά αναφέροντας.

Εν κατακλείδι οι Devil Flower Mantis, για περίπου 25 λεπτά θα φλερτάρουν και θα ερωτοτροπίσουν μαζί σας χωρίς να σας “αποκεφαλίσουν”, τουναντίον θα σας “πάρουν το κεφάλι” με τις μουσικές τους, πάντα με την καλή έννοια, και επιπρόσθετα σε κάποια από τις επόμενες stoner συλλογές με ελληνικά συγκροτήματα θα δηλώσουν αναμφίβολα παρόν με κεφαλαία πράγματα.

Facebook: https://www.facebook.com/devilflowermantisband
Bandcamp: https://devilflowermantis.bandcamp.com/releases

871

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 255 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...