DEATHCRAEFT: “On Human Devolution”

ALBUM

Είδος: Death Metal
Δισκογραφική: Ανεξάρτητη κυκλοφορία
Ημ. Κυκλοφορίας: 27 Ιουλίου 2020

Τα έχουμε ξαναπεί για την άνθηση της ελληνικής σκηνής σε όλο το φάσμα του σκληρού ήχου. Ειδικά για τον ακραίο χώρο, τα δείγματα είναι πολλά και η ποιότητα είναι αδιαμφισβήτητο standard για τη συντριπτική πλειοψηφία των κυκλοφοριών.

Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε ένα ακόμη debut από τους Deathcraeft, ένα trio με έδρα τα Ιωάννινα, το οποίο κινείται στον χώρο του death metal με πολλά thrash περάσματα. Οι επιρροές τους δεν θα έλεγα ότι είναι ιδιαίτερα ευκρινείς ή αν θέλεις, είναι πλήρως αναμεμιγμένες στο έντονο προσωπικό στοιχείο. Μέσα στο συνθετικό χωνευτήρι θα ακούσεις περάσματα από μπάντες όπως οι Vektor, οι Emperor, οι Voivod, οι Coroner ή ακόμη και έντεχνες “λαμαρινιές” που φέρνουν στο νου τους Aura Noir.

Το υλικό του “On Human Devolution” προσεγγίζει μάλλον το prog άκρο του ιδιώματος, με συμπλοκές ανάμεσα σε θηριώδη θέματα και ατμοσφαιρικές παρεμβολές. Riffολογία και ρυθμικό υπόβαθρο σε πολύ τεχνικά επίπεδα από φανερά καταρτισμένους μουσικούς ενώ ο Νίκονας Τσολάκος είναι άριστος στα φωνητικά του καθήκοντα, με μια ευρύτατη εκφραστική γκάμα, είτε growlάροντας είτε θέτοντας καθαρή την ερμηνεία του στα λίγα διάσπαρτα ανθεμικά πλαίσια (φαντάσου κάτι στο ύφος του Simen Hestnaes των Arcturus). O δε ήχος είναι πάρα πολύ καλός, παρουσιάζοντας συνολικά έναν επαγγελματισμό σε όλα τα επίπεδα.

Πολύ καλά τα “Welcome to Oblivion”, “Spreading Lies”, “Daydreaming in the Abyss” (ίσως η πιο μελωδικότερη στιγμή τους – συμβατικώς ομιλώντας – αν και κάθε άλλο παρά μελωδικό μπορεί να χαρακτηριστεί το album), το thrash-ίζον “Paving The Way” και εξαιρετικό το επιλογικό “Free Into the Void”, χωρίς να σημαίνει ότι οι υπόλοιπες συνθέσεις υστερούν, κομμάτια που θα συγκινήσουν οποιονδήποτε λάτρη της “δυσκολίας” στο death metal του.

Το “On Human Devolution” είναι δύσκολο άκουσμα και απαιτεί πλήρως την προσοχή του ακροατή για να γίνει κτήμα του και να το αφομοιώσει. Από τη στιγμή που θα γίνει αυτό, η δουλειά της μπάντας έχει να δώσει πολλά καλούδια. Ίσως το μόνο προσεγγιστικό σχήμα που θα μπορούσα να αναφέρω είναι οι Elysian Fields του τελευταίου τους album αν και οι Deathcraeft απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν “συμφωνικοί”. Πολύ καλή εκκίνηση από τους Γιαννιώτες που με τη δισκογραφική τους είσοδο δείχνουν πολλά υποσχόμενοι και εγείρουν προσδοκίες φυσικά για τη συνέχεια. Το ευκταίο είναι να λάβουν την αναγνώριση που τους αξίζει, το κρίσιμο μέγεθος στη σημερινή κατάσταση της μουσικής παραγωγής. Θετικότατοι.

Facebook: https://www.facebook.com/deathcraeft/
Bandcamp: https://deathcraeft.bandcamp.com/releases

566

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1169 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.