DEAFHEAVEN

INTERVIEW

Χωρίς καμιά αμφιβολία ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ονόμα του του ευρύτερου post χώρου είναι οι Deafheaven. Με νέο και λίγο διαφορετικά μουσικό album στις αποσκευές τους επισκέπτονται την Αθήνα για μια εμφάνιση στο Gagarin205 (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ). Ο Κώστας Χατζςή άρπαξε την ευκαρία και συνομίλησε με την μπάντα.

Ξεκινώντας, θα ήθελα να πω ότι ήμουν σε ένα μεγάλο μουσικό “διάλειμμα”  από το 2009 μέχρι το 2019, κατά το οποίο δεν άκουγα τίποτα καινούριο. Τότε, ένα από τα πρώτα πράγματα που άκουσα ήταν το “Ordinary Corrupt Human Love”, το οποίο πραγματικά με εντυπωσίασε, δεν είχα ιδέα ότι μπορούσε να παιχτεί τέτοια μουσική. Ποιες ήταν οι επιρροές σας;

Ευχαριστώ, αυτό σημαίνει πολλά για εμάς! Είμασταν γενικά σε μια ενδιαφέρουσα φάση τότε, αρχικά να μείνουμε νηφάλιοι και μετά να επαναπροσδιορίσουμε τους εαυτούς μας. Το OCHM είναι το άλμπουμ των “ιδεών”, κατά το οποίο δοκιμάσαμε πολλές διαφορετικές ιδέες για να δούμε τι θα “κολλήσει”.

Τα πρώτα σας χρόνια σαν μουσικοί και αργότερα σαν μπάντα, υπήρξαν δύσκολα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το στυλ μουσικής που παίζετε δεν ήταν δημοφιλές ή mainstream και δεν εγγυάται επιτυχία, τι σας έκανε να συνεχίσετε;

Οτι η μουσική αυτή μας γεμίζει ένα σημαντικό κενό. Ακόμα και χωρίς επιτυχία, δε μπορώ να φανταστώ ότι θα κάναμε κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνουμε τώρα ή έστω κάτι παραπλήσιο.

Τι είδους μπάντες θεωρείς ότι θα σας συμπλήρωναν ιδανικά, live;

Εκτιμώ μπάντες που είναι συναισθηματικά κοντά σε αυτό που κάνουμε κι εμείς. Μπάντες που μοιραζόμαστε το ίδιο ήθος, ένα συναίσθημα, χωρίς απαραίτητα να υπάρχουν ηχητικές ομοιότητες. Είναι σημαντικό για εμας να δώσουμε στο κοινό ένα all around και ενδιαφέρον lineup.

Για ένα μουσικό, υπάρχει πάντα το σταυροδρόμι: μουσική για τους fans ή μουσική για τον εαυτό σας; Προσωπικά υποστηρίζω το δεύτερο, αλλά πως αυτό σας επηρεάζει όταν το feedback από τους οπαδούς δεν είναι το επιθυμητό;

Το να είσαι οπαδός, σημαίνει το να εμπιστεύεσαι τον καλλιτέχνη. Με ενθουσιάζουν περισσότερο καλλιτέχνες που μας οδηγούν σε νέες αλήθειες. Δε θέλω ένας καλλιτέχνης που σέβομαι, να προσπαθεί να ικανοποιήσει τις δικές μου απαιτήσεις. Δε θα προσβάλαμε τους οπαδούς μας με τέτοιο τρόπο, ώστε να υποθέσουμε τι θέλουν, να το πακετάρουμε και να τους το δώσουμε. 

Πώς αισθάνεστε που είστε από το σπάνιο είδος μπάντας, που ο πιο επιδραστικός σας δίσκος δεν είναι καν ο καλύτερος; To “Sunbather” είναι ξεκάθαρα δίσκος σταθμός της προηγούμενης δεκαετίας, αλλά πολύς κόσμος με τον οποίο μιλάω θεωρεί ότι τα “New Bermuda” και “Ordinary Corrupt Human Love” (προσωπικό αγαπημένο) είναι πιο ολοκληρωμένες δουλειές. 

Νομίζω ότι να έχεις δίσκους για τους οποίους άνθρωποι νοιάζονται τόσο πολύ, είναι φοβερό. Αισθάνομαι τυχερός που οι οπαδοί έχουν δεθεί με όλα μας τα αλμπουμ.

Όταν άκουσα πρώτη φορά το “Black Brick”, έμεινε στα ηχεία μου για μέρες. Ξεκάθαρα ένα black metal κομμάτι, έδειξε λίγο από το εύρος των δυνατοτήτων σας. Αναρωτιόμουν λοιπόν αν το καινούριο σας άλμπουμ θα είναι σε αυτήν την κατεύθυνση ή κάτι εντελώς διαφορετικό. Πως και επιλέξατε το δεύτερο;

Αν λάβουμε υπόψη ότι το κομμάτι ηχογραφήθηκε στα sessions του OCHL, καταλαβαίνεις ότι πέρασαν χρόνια μέχρι την ηχογράφηση του “Infinite Granite”. Σε εκείνο το σημείο λοιπόν, αισθανόμασταν κάπως διαφορετικά. 

Πώς ήταν η μετάβαση από τα black φωνητικά στα πιο καθαρά του “Infinite Granite”; Θα θέλατε περισσότερα extreme κοιτώντας πίσω;

Όχι, τα φωνητικά ταιριάζουν στο δίσκο. Αν η μουσική βάση παρέμενε η ίδια και δεν γινόταν περισσότερη δουλειά στα φωνητικά, το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ ημιτελές. 

Μου άρεσε ο τελευταίος σας δίσκος από το πρώτο λεπτό και απ’ όσο ξέρω, δέχτηκε καλές κριτικές. Πως δέχτηκε η βάση των οπαδών σας το άλμπουμ; Πως πήραν την αλλαγή στη μουσική σας κατεύθυνση; 

Άρεσε στους περισσότερους! Πραγματικά δεν ξέραμε πως θα αντιδρούσε ο κόσμος. Πιστεύαμε ότι θα ξένιζε πολλούς, ιδιαίτερα μετά από ένα κομμάτι σαν το “Black Brick”, αλλά διαπιστώσαμε ότι πολλοί το αγάπησαν, περισσότερο μάλιστα απ’ το προηγούμενο υλικό. Επίσης θεωρώ ότι πολλοί θα πειστούν ακούγοντας τα κομμάτια live. 

Πόσο δύσκολο (ή εύκολο) θα είναι να συνδυάσετε live κομμάτια απ’ το παλαιότερο σας υλικό, με αυτά απ΄ τον καινούριο δίσκο; 
Είναι εύκολο. Το ανακάτεμα μάλιστα των κομματιών, μπορεί να δείξει στο κοινό ότι το παλιό με το νέο υλικό, δεν είναι και τόσο διαφορετικό όσο νομίζει. 

Προσωπικά μου αρέσουν οι καλλιτέχνες που πειραματίζονται με τη μουσική τους, χωρίς να έχει σημασία αν το κάνουν επιτυχημένα ή όχι. Πόσο είστε διατεθειμένοι να πειραματιστείτε στο μέλλον; Τι μπορούμε να περιμένουμε από εσάς; 

Θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που μας κρατάει το ενδιαφέρον και μας κάνει ευτυχείς. Νομίζω ότι αυτό περιλαμβάνει τον πειραματισμό, αλλά για εμάς, πειραματισμός μπορεί να είναι και κάτι που περιέχει μια ποπ δομή και μελωδία, οπότε είναι δύσκολο να πω που θα καταλήξουμε. Νομίζω είναι φανταστικά ευρύς ο ορίζοντας των επιλογών. 

681

Avatar photo
About Κώστας Χατζής 35 Articles
Μπάρμαν κατ' επάγγελμα, Χατζής κατ' όνομα και κάποτε και ιδιότητα, προσπαθώ έκτοτε ν' ακούσω οποιαδήποτε μουσική πέφτει στα χέρια και τ' αυτιά μου. Μεγάλες αδυναμίες τα σκοτάδια του black metal, το συναίσθημα των blues/psych/vintage rock, ο αυθορμητισμός του grunge και η ταξιδιάρικη διάθεση του post. Αγαπημένες στιγμές ακρόασης αυτές στο αυτοκίνητο ή με μια καλή μπίρα στο χέρι (αλλά ποτέ συνδυαστικά). Nerd των jidaigeki ταινιών αλλά και του γιαπωνέζικου σινεμά και κουλτούρας γενικότερα. Θιασώτης της άποψης “Ό,τι ακούτε καλό είναι, να μην τσακώνεστε” την οποία πρώτος θα παραβώ στην πρώτη ευκαιρία μιας καλής διαφωνίας.