DEAD SPACE CHAMBER MUSIC: “The Black Hours”

ALBUM

Είδος: Neoclassical/ Neofolk / Dark Experimental
Δισκογραφική: Dead Space Chamber Music and Avon Terror Corps
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 3 Δεκεμβρίου 2021

Σε σύντομο χρονικό διάστημα επανέρχονται οι Dead Space Chamber Music, με νέα δισκογραφική απόπειρα. Το “The Black Hours” είναι η δεύτερη ολοκληρωμένη δουλειά τους, πάντα πιστοί σε αυτό που πρεσβεύουν, folk με αρκετές avantgarde «πινελιές». Προοδευτικοί ως προς το σύνολο, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ζωντανή απεικόνιση των μουσικών ιδεών τους, γι’ αυτό και δεν διστάζουν να το συνθέσουν εξολοκλήρου ζωντανά στο στούντιο, για να έχουν τις αισθήσεις τους ελεύθερες και τις επιλογές τους πάντα σε εγρήγορση.

Σίγουρα το άνωθεν εγχείρημα δεν επιφέρει πάντα επιθυμητά αποτελέσματα και αυτό ίσως είναι και από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματά τους. Η πομπώδης και συνάμα υπερβολική πνοή στις συνθέσεις και το πειραματικό-προοδευτικό στοιχείο, πολλές φορές «ξεχειλώνουν» και κουράζουν. Σίγουρα δεν είναι κακοί, αλλά από ένα σημείο και μετα παραμένουν στάσιμοι, στην προσπάθειά τους να γίνουν καινοτόμοι.

Βασική τους ψυχική επιρροή, η περίοδος της πανδημίας (άλλωστε το άλμπουμ δημιουργήθηκε κατά αυτήν την περίοδο). Τα εφτά κομμάτια του δίσκου έχουν κυρίως αναλογική χροιά. Το πλήθος των μουσικών οργάνων δίνει «βάθος» στα τραγούδια και σε συνεργασία με τα ψαλμώδη φωνητικά (ενίοτε ρυθμικές κραυγές) που έχουν σε επιμέρους σημεία, να παρουσιάζουν ένα ενδιαφέρον. Εκτιμώ όμως ότι η ιδιαιτερότητα των συνθέσεων και το πάντρεμα πολλών ετερόκλητων στοιχείων, οδηγούν τον ακροατή σε κορεσμό πολύ γρήγορα.

Συνοψίζοντας, ένα τίμια μέτριο αποτέλεσμα που χρίζει περισσότερης έμπνευσης και σιγουριά μιας πιο ξεκάθαρης πορείας πλεύσης, παρ’ όλο τον experimental χαρακτήρα που θέλει να υιοθετήσει το συγκρότημα. Τελικά, για τους Dead Space Chamber Music, οι ώρες ήταν «μαύρες».

Tracklist:
Liement me Deport
Bryd one Brere (Bird on a Briar)
Ion I
Mari Lwyd / Morfa’r Frenhines (Grey Mare / Queen’s Marsh)
Ion II
The Pit / Dissolved in Ashes
Douce Colombe Jolie

Line-up:
Tom Bush: Guitars, Sampler
Katie Murt: Drums, Percussion
Liz Paxton: Cello
Ellen Southern: Voice, Percussion, Bowed & Plucked Psaltery

Bandcamp: https://dscm.bandcamp.com
Facebook: https://www.facebook.com/DeadSpaceChamberMusic/
Instagram: https://www.instagram.com/deadspacechambermusic/
Twitter: https://twitter.com/DeadSpaceCM
YouTube Channel: https://www.youtube.com/channel/UCMV6I_L95WbmbFSWSUtqaJA

851

Avatar photo
About Γιώργος Μακρής 90 Articles
Η μουσική για εκείνον είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη, καθώς θεωρεί πως τα πάντα είναι θέμα οπτικής και αισθητικής του καθενός. Πιστεύει πως ο σεβασμός είναι δεδομένος, τα πάντα ρει, η έρευνα, είναι βαθιά μέσα του και όλα γύρω του περιμένουν να εξερευνηθούν. Θα τον ακούσεις να μονολογεί «… η ζωή είναι μουσική, το θέμα είναι πόση μπορούμε να αντέξουμε...».