DE ARMA: “Strayed in Shadows”

ALBUM

Είδος: Post/Gothic rock
Δισκογραφική: Trollmusic
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 25 Ιουνίου 2021

Μεγάλη η αναμονή (που σίγουρα άξιζε) για την νέα δουλειά από τους Σουηδούς De Arma, οι οποίοι μετά από απουσία χρόνων κάνουν επανεμφάνιση μπαίνοντας πάλι στο «δισκογραφικό χάρτη», μέσα από το δεύτερο πόνημά τους με τον τίτλο “Strayed in Shadows”.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, ακόμη και τώρα που οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν φτάσει στα άκρα με ζεστές συνθήκες, οι Σουηδοί πιονέροι του «σκοτεινού» ήχου κατορθώνουν να μας προσφέρουν λίγη από την «δροσιά» των βόρειων περιοχών, με μια «ισχυρή δόση σκότους» και μελαγχολίας.

Δεδομένη η μουσική ποιότητα των De Arma με μέλη (Andreas Pettersson και Johan Marklund) τα οποία είναι πολλά χρόνια στο «μουσικό κουρμπέτι» της Σουηδικής σκηνής (Armagedda, Bergraven, Saiva, Stilla, Sorgeldom, Whirling κτλ) και με την προσθήκη του μοναδικού Frank Allain (Fen) στα φωνητικά, έχεις μια ομάδα που σου εγγυάται στιγμές προσωπικής αναζήτησης και ηχητικής ευδαιμονίας.

Σίγουρα το είδος που πρεσβεύουν δεν είναι και το πιο εύκολο, αλλά κατορθώνουν με ευφυή τρόπο να μπολιάσουν σε ένα σκοτεινό «χωνευτήρι» εναλλακτικά ηχοτοπία, που δεν προσκολλώνται σε συγκεκριμένες ετικέτες. «Ζωγραφίζουν» από την παλέτα τους ένα πλήθος μελαγχολικών μελωδιών στοιχειώνοντας το καλοκαίρι μας. Ένα άκρως συναισθηματικό άκουσμα που ενδείκνυται για μοναχικές νυχτερινές «αποδράσεις».

Το “Strayed in Shadows” ακροβατεί σε ευρύ φάσμα επιρροών και πειραματικών συνδυασμών, οριοθετώντας την gothic επιβλητικότητα των Sisters of Mercy με τον λυρισμό και την θεατρικότητα των Fields of the Nephilim. Ταυτόχρονα κατορθώνει και μπερδεύει και το metal με τον δυναμισμό και την μοναδικότητα των Paradise Lost, των Katatonia με ολίγη φυσικά και από Anathema, σε ένα δίσκο που σε μαγνητίζει ολοκληρωτικά.

Ακόμη δεν διστάζει να προσφέρει ανεπανάληπτες στιγμές progressive rock, παρουσιάζοντας πνεύμα αναζήτησης, δίχως να κουράζει σε κανένα σημείο. Το γλυκό και το πικρό σε μικρές δόσεις μελαγχολικής απόλαυσης. Ένα σημείο στο οποίο οφείλουμε να σταθούμε και να δώσουμε τα εύσημα στους De Arma.

O ήχος είναι άρτιος και «ζεστός», ένα μικρό καταφύγιο στον παγωμένο βορρά γεμάτο σκοτεινές και μελαγχολικές ιστορίες. Η παραγωγή είναι πεντακάθαρη, ενώ και τα κιθαριστικά σημεία είναι εξαιρετικά, συνδυάζοντας γνώριμες goth-post και black metal μελωδίες, φιλτραρισμένες μέσα από το πρίσμα του συγκροτήματος. Τα drums καθορίζουν το ρυθμό επιβάλλοντας μια επική ατμόσφαιρα που καθηλώνει τον ακροατή, φυσικά όλα τα παραπάνω με την απαραίτητη συνδρομή στα φωνητικά του Frank Allain (Fen), που απογειώνει το αποτέλεσμα.

Τα τραγούδια του “Strayed in Shadows” κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Σε αυτές τις μικρές γοτθικές ιστορίες δεν μπορείς να μείνεις αδιάφορος. Κάθε κομμάτι έχει να προσφέρει κάτι ιδιαίτερο και αυτό είναι σημάδι εξέλιξης και προόδου, το “Strayed in Shadows” επ’ ουδενί δεν φλυαρεί, τα πάντα είναι τοποθετημένα με μαεστρία και οδηγούν στην δική σου μικρή σκοτεινή όαση, αναρωτώμενος τι έχει συμβεί. Εάν έπρεπε να ξεχωρίσω όμως ως προσωπικά favorites θα στεκόμουν στα “Pain Of The Past”, “Horror in the Dark” και “Illusions Of Love”, που έχουν στοιχειώσει τις ζεστές νύχτες μου…

Συνοψίζοντας, το “Strayed in Shadows” είναι η ευχάριστη έκπληξη του καλοκαιριού, σε ένα άλμπουμ που ζητάς καρτερικά να μην τελειώσει ποτέ, το «γλυκό μαρτύριο» που σε υποβάλλει. Οι φίλοι του «σκοτεινού χώρου» έχουν βρει το απόλυτο soundtrack των θερμών ημερών. Υποβάλλω απλά και ταπεινά τα σέβη μου σε αυτό το μικρό «ακατέργαστο διαμάντι», αναμένοντας ήδη το επόμενο βήμα των De Arma. Απλά εξαιρετικό…..

Tracklist:
Pain of the Past
City Vultures
Illusions of Love
Funeral in my Brain
Horror in the Dark
Days of Judgment
You Were Blood

Line-up:
Andreas Pettersson (guitars, bass, vocals)
Johan Marklund (drums, synth)
Frank Allain (vocals)

Facebook: https://www.facebook.com/dearmaswe
Instagram: https://www.instagram.com/dearmaband/
Official Site: https://www.dearma.net/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/0o8bjfXoG4poMNrg0TLEzS

499

Avatar photo
About Γιώργος Μακρής 90 Articles
Η μουσική για εκείνον είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη, καθώς θεωρεί πως τα πάντα είναι θέμα οπτικής και αισθητικής του καθενός. Πιστεύει πως ο σεβασμός είναι δεδομένος, τα πάντα ρει, η έρευνα, είναι βαθιά μέσα του και όλα γύρω του περιμένουν να εξερευνηθούν. Θα τον ακούσεις να μονολογεί «… η ζωή είναι μουσική, το θέμα είναι πόση μπορούμε να αντέξουμε...».