DARKHER: “The Buried Storm”

ALBUM

Είδος: Dark folk
Εταιρεία: Prophecy Productions
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 15 Απριλίου 2022

Η Darkher είναι το καλλιτεχνικό alter ego της Βρετανής μουσικού Jayn Maiven. Δραστηριοποιείται από το 2012 και έως σήμερα έχει κυκλοφορήσει δύο EP, τα “Darkher” και “The Kingdom Field”, και το full-length “Realms”. Πρόκειται για ένα, μέχρι πρότινος, one-woman project, με τη Maiven να αναλαμβάνει τα φωνητικά, την κιθάρα, το μπάσο, τους στίχους, το artwork, τη μίξη και την παραγωγή. Φέτος ετοίμασε και παρουσιάζει τη δεύτερη δουλειά της “The Buried Storm”, ενώ έκανε ένα βήμα πιο κοντά στη σύσταση συγκροτήματος, εντάσσοντας τον drummer Christopher Smith.

Η μουσική των Darkher χαρακτηρίζεται από την ίδια τη Maiven ως dark folk doom. Πράγματι, η συνθετική προσέγγισή της είναι neo folk/apocalyptic folk χαρακτήρα, με το dark στοιχείο να αφορά μια οιονεί τελετουργική νεο-παγανιστική αύρα που εναλλάσσεται με minimal doomy διαθέσεις. Τουλάχιστον, έτσι ήταν μέχρι και την προηγούμενη κυκλοφορία της/των Darkher.
Η όποια τριβή με τον doom ήχο, ωστόσο, υποχωρεί αισθητά στο φετινό album και μεγαλύτερη έμφαση έχει δοθεί στη συγκρότηση κινηματογραφικού ambient folk, με έντονα άθυμο τόνο και ένα χαλαρά ποιητικό περίβλημα. Η σπάνη κιθάρας με distortion και μπάσου προκρίνει τα ακουστικά όργανα, τις πιο αιθέριες ενορχηστρώσεις και την εισαγωγή κλασικών εγχόρδων (βιολί, τσέλο). Και όλα αυτά μαζί γίνονται το μουσικό χαλί για να πατήσει πάνω του η φωνή της Maiven, που κρατά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Δυστυχώς, οι συνθέσεις είναι υπερβολικά επίπεδες. Στα 40 λεπτά που διαρκεί το “The Buried Storm”, ελάχιστες στιγμές ξεχωρίζουν. Όχι επειδή ξεχωρίζουν ποιοτικά, αλλά επειδή δεν σε κάνουν να νιώθεις ότι ακούς σχεδόν το ίδιο πράγμα. Η υπερβολική ατμοσφαιρικότητα και η εκτεταμένη νωχέλεια καταλήγουν σε ένα νωθρό αποτέλεσμα. Η φωνή της Maiven δεν καταφέρνει να προσδώσει ουσιαστικό ενδιαφέρον, καθώς την ακούμε να τραγουδά και να ψάλλει τη μέτρια και κλισέ ποίηση που γράφει και ερμηνεύει ως ένα new age αισθητικής wannabe μάγισσας, ιέρειας ή δρυάδας. Τραγουδιστικά, έχει μια συμπαθητική αλλά συνήθη χροιά και οι φωνητικές γραμμές της είναι χιλιοακουσμένες.

Η μουσική του “The Buried Storm” είναι μουσική για background. Ίσως θα μπορούσε να λειτουργήσει ντύνοντας ένα κινηματογραφικό έργο, ένα θεατρικό δρώμενο, ένα video game. Ίσως να κάνει για να παίζει από πίσω όσο εκτελούμε κάποιες ήπια απαιτητικές δραστηριότητες της καθημερινότητάς μας. Βάλτε το να ακούγεται την επόμενη φορά που θα νιώσετε πως θέλετε να κάνετε ένα τσιγάρο, κοιτάζοντας από το παράθυρο τη βροχή να πέφτει και τα φύλλα των δέντρων να σαλεύουν, ενώ θα αργοπίνετε ένα ποτήρι κρασί, θα μυρίζετε το αρωματικό κερί σας και θα απολαμβάνετε ναρκισσιστικά την εσωστρέφεια και τη ραθυμία σας. Όταν, όμως, θελήσετε πραγματικά να ακούσετε μουσική, καλό θα ήταν να ψάξετε κάπου αλλού.

Official site: https://www.darkher.net/
Facebook: https://www.facebook.com/DARKHERMUSIC/
Instagram: https://www.instagram.com/darkhermusic/
Bandcamp: https://darkher-uk.bandcamp.com/

878

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.