ΔΑΙΜΟΝΙΑ ΝΥΜΦΗ (Daemonia Nymphe): “Witches’ Lullaby”

EP

Είδος: Folk
Εταιρία: Ανεξάρτητη κυκλοφορία
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 8 Απριλίου 2021

Το αν το εγχείρημα ονόματι Δαιμονία Νύμφη υπόκειται σε εξέταση σε μια rock/metal ιστοσελίδα, είναι θέμα συζητήσιμο.

Παρόλα αυτά, από τo 1994, όταν οι Σπύρος και Παντελής Γιασαφάκης αποφάσισαν να ασχοληθούν με την αρχαία παράδοση και να ανασκευάσουν και να προσομοιάσουν την ατμόσφαιρα της αρχαίας ελληνικής μουσικής, έχουν βρει μεγάλη αποδοχή από το metal κοινό και τον metal περιοδικό τύπο.

Με τη βοήθεια του κατασκευαστή μουσικών οργάνων Νικόλαου Μπρα, άρχισαν να συνθέτουν μουσική με λύρα, βάρβιτο, αρχαία κιθάρα και άλλα ωραία “μυθικά” όργανα, βασισμένοι σε ύμνους. Και για να μην ξεχειλώσω το άρθρο λοιπόν, θα πω πως η Δαιμονία Νύμφη είναι για τη χώρα μας, ότι είναι για τη Νορβηγία οι Wardruna.

Πάμε τρέχοντας στο 2016 που η Δαιμονία Νύμφη συνθέτη μουσική για την παράσταση “Μάκβεθ” του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας και εκεί εμφανίστηκε το τραγούδι “Witches’ Lullaby”, το οποίο έδωσε την κεντρική ιδέα στο νέο ΕΡ του σχήματος του Σπύρου Γιασαφάκη και της Εύης Στεργίου.

Σε αυτό το ΕΡ, η Δαιμονία Νύμφη θέλησε να δώσει βήμα και σε μη αγγλόφωνες μάγισσες και έτσι, γεννήθηκαν τέσσερις εκδοχές του κομματιού, σε τέσσερις διαφορετικές γλώσσες.

Αρχικά, έχουμε το ιαπωνικό “Majo tachi no komori-uta” με τη φωνή της Hatis Noit, έπειτα το ισπανικό “La nana de las brujas” με τη φωνή της Priscilla Hernandez από τη Navarra, το πορτογαλικό “Cancao de embalar das bruxas” με τη συνεργασία των Victoria Couper και Rey Yusuf, ενώ στο τελείωμα βρίσκουμε την Εύη Στεργίου στο “Νανούρισμα των Μαγισσών”. Βεβαίως, στο ΕΡ περιλαμβάνεται και το αγγλικό “Witches’ Lullaby” από το soundtrack της θεατρικής παράστασης για να μπορεί κανείς να ακούσει και την αρχή του όλου.

Η μαγευτικά χαλαρωτική ατμόσφαιρα των νανουρισμάτων δεν μπορεί παρά να ηρεμήσει την ψυχή του ακροατή που υποσυνείδητα μεταφέρεται στην βρεφική/προσχολική του ηλικία όπου ο ψίθυρος της μάνας ήταν η μοναδική μελωδία που γαλήνευε το μυαλό. Όπως αναφέρει και το δελτίο τύπου “το νανούρισμα έχει μια σιωπηλή δύναμη και η ανάμνησή του μπορεί να ακολουθήσει μια ψυχή  στο ταξίδι της σ’ αυτόν τον κόσμο. Ταυτόχρονα κάθε νανούρισμα αλλάζει νόημα όταν αλλάζει κι αυτός που το τραγουδάει, όταν η προστατευτική δύναμη που εκπέμπει έχει άλλη αφετηρία και κουβαλάει διαφορετικά όνειρα”.

Έτσι, από το νανούρισμα που ήταν βασισμένο στη δημιουργία του Σέξπηρ, κάθε τραγουδίστρια έδωσε μια δική της, ξεχωριστή πνοή στο νανούρισμα και διαφοροποίησε ιδανικά και διαφορετικά τη βασική μελωδία. Βοηθάει βέβαια, και η εναλλαγή στη χρήση των οργάνων και της ενορχήστρωσης που αποκλείει από το να φαντάζουν τα κομμάτια 100% πανομοιότυπα και να δίνουν το καθένα μια ξεχωριστή εικόνα για τη φαντασία σου. Η παραγωγή είναι αιθέρια και καθιστά το έργο περισσότερο θελκτικό για όλους όσους αρέσκονται σε λαογραφικούς ήχους και ασυνήθιστα μουσικά όργανα.

Το “Witches’ Lullaby” είναι τελικά, μια δουλειά που ενώνει τον κόσμο. Το κοινό όλων των εθνών είναι η ανάγκη για ζωή. Για γαλήνη. Για ηρεμία. Κάθε μητέρα κρύβει μέσα της μια μάγισσα. Τις μητέρες μας καίγανε τότε. Για εκείνες είναι η μουσική. Για εκείνες συνεχίζουμε και μεις να ψιθυρίζουμε.

Facebook: https://www.facebook.com/DaemoniaNympheOfficial
Instagram: https://www.instagram.com/daemonia_nymphe/
Bandcamp: https://daemonianymphe.bandcamp.com/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/6C27P7GFMsRv9rvnVTXwR9

1153

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2111 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.