CRUSH

INTERVIEW

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μπάντες που θα πατήσουν πόδι την Warm Up Day (δελτίο τύπου) του φετινού Up The Hammers στην σκηνή του An club, είναι αναμφίβολα οι παλαίμαχοι Crush. Οι συμπατριώτες μας έχουν σχεδόν έτοιμη την εδώ και καιρό αναμενόμενη δισκογραφική τους επιστροφή, οπότε υπήρξε αρκετός χώρος για συζήτηση με τον Πελοπίδα Χελά, o οποίος προσέγγισε τον Παναγιώτη Κωνσταντινίδη (φωνητικά) εκ μέρους του Rockway.gr.

Καλωσήρθατε στην παρέα του Rockway.gr, μπορείτε να μας σας πείτε λίγα πράγματα για εσάς, ειδικά για τους νεότερους οπαδούς που πιθανώς να μην σας γνωρίζουν;
Καλώς σας βρήκαμε κι ευχαριστούμε για την πρόσκληση!

Οι CRUSH δημιουργήθηκαν στα τέλη Δεκέμβρη του 1983 από τους Κώστα Βογιατζόγλου/ τύμπανα ,Παναγιώτη Κωνσταντινίδη/ φωνητικά και Παντελή Ροδόστογλου/κιθάρα. Μέχρι τις αρχες του 90 το σχήμα είχε αλλαγές μόνο ως προς τον μπασίστα οπότε κάπου εκεί προστέθηκε ο Τάσος Βρετάκης στο μπάσο με τον οποίο γράψαμε και το άλμπουμ KINGDOM OF THE KINGS.

Ποια είναι η τωρινή σύνθεση του συγκροτήματος και τι είναι αυτό που σας ωθεί να είστε ακόμα στις επάλξεις 37 χρόνια μετά την ίδρυσή σας;
Στα τέλη του 90 ο Τάσος Βρετάκης αποχώρησε οικειοθελώς και την θέση του ανέλαβε ο Στάθης Ζερβός εώς και σήμερα. Επίσης το 2016 με δική του βούληση αποχώρησε ο Παντελής Ροδόστογλου και έκτοτε την θέση του ανέλαβε ο Λευτέρης Κοντός εώς τις μέρες μας.

Έτσι έχουμε σήμερα τους, Κώστα Βογιατζόγλου/τύμπανα, Παναγιώτη Κωνσταντινίδη/ φωνητικά, Λευτέρη Κοντό/κιθάρα, Στάθη Ζερβό/ μπάσο και τα τελευταία χρόνια προστέθηκε ο Βασίλης Δρακονταίδης στα πλήκτρα.

Πριν λίγο καιρό παίξατε στο Riddle of Steel στη Γερμανία, δώστε μας μια ανταπόκριση της εμπειρίας από την δική σας πλευρά.
Για μας που ήταν και η πρώτη μας εμφάνιση εκτός συνόρων ήταν μια θαυμάσια και αξέχαστη εμπειρία!! Είχαμε μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο και αποκομίσαμε πολύ θετικά σχόλια και επίσης κάναμε νέους φίλους!!!!!

Στη Γερμανία επίσης ήταν μαζί σας οι Battleroar και οι Achelous. Πιστεύεις ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που σηκώνουν ψηλά την σημαία του Heavy Metal, βλέπεις να διαρκεί αυτό ή διακρίνεις ημερομηνία λήξης;
Ναι πιστεύω πως πλέον η Ελληνική μέταλ σκηνή δεν έχει να ζηλέψει πολλά από το εξωτερικό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχουμε απαλλαγεί οριστικά από πολλά άσχημα που ακόμα μας στοιχειώνουν. Ασφαλώς πρόκειται για την δική μου άποψη και δεν θα ήθελα να σχολιάσω περισσότερα!

Στις 12 Μαρτίου θα παίξετε στο Up the Hammer Festival στη Warm up Day, ποια είναι τα συναισθήματα σας για την επικείμενη εμφάνιση σας σε αυτό το ιστορικό πλέον φεστιβάλ;
Η εμφανισή μας στο warm up έχει έκτακτο χαρακτήρα λόγω ακύρωσης των Argus, πλην όμως θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τον κόσμο και για το φεστιβάλ που μας έχει φιλοξενήσει και άλλες φορές τα προηγούμενα χρόνια!! Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στον Μανώλη Καραζέρη που μας επέλεξε!!!

Ποια άλλα συγκροτήματα θα θέλατε να δείτε τις επόμενες δύο μέρες του Up the Hammer και υπάρχει κάποιο Ελληνικό συγκρότημα που πιστεύετε ότι έχει πλησιάσει το στυλ των Crush;
Πολλά θα θέλαμε να δούμε αλλά είναι στα χέρια των διοργανωτών το θέμα. Δεν έχω γνώση επάνω στο θέμα που αναφέρεις. Τώρα αν κάποιες μπάντες «εμπνεύστηκαν» από εμάς, μεγάλη μας τιμή!!!

To 1993 κυκλοφορήσατε το φοβερό “Kingdom of the Kings”, πες μας λίγα πράγματα για αυτό τον δίσκο!
Ηxoγραφήθηκε το καλοκαίρι του 92 στο CITY STOUDIO του Κώστα Τουρνά στην Κυψέλη και κυκλοφόρησε στις αρχες του 93 ως μια καθαρά ανεξάρτητη παραγωγή, αρχικά μόνο σε βινύλιο με ένα κομμάτι λιγότερο σε σχέση με το cd του 2009 από την SIRENS RECORDS. Να μην ξεχάσω πως την ηχοληψία έκανε ο φίλος μας Δημήτρης Μαλέγκας.

Ποιος ήταν υπεύθυνος για το ονειρικό εξώφυλλο; Η γυναίκα σε αυτό είναι η “Princess of Hell”;
Το εξώφυλλο έγινε πάνω σε μια δική μου ιδέα και υπεύθυνος για την δημιουργία ήταν ο καλός φίλος Δημήτρης Βλουτης. Όχι η …κυρία του εξωφύλλου δεν έχει σχέση με το ..princess of hell…

Το “Beyond the Gates… ” είναι μια από τις πιο ατμοσφαιρικές εισαγωγές που έχω ακούσει από Ελληνική μπάντα και μαζί με το “March of the Deads”, του οποίου οι κιθάρες μου φέρνουν στο μυαλό τον Andy LaRocque, αποτελούν ένα από τα καλύτερα ξεκινήματα σε Ελληνικό Heavy Metal δίσκο. Πόσο σας είχε επηρεάσει ο King Diamond εκείνη την εποχή;
Χαίρομαι που σου αρέσει η εισαγωγή και το κομμάτι… Είναι αλήθεια πως γνωρίζει ευρείας αποδοχής από τον κόσμο!!! Ναι, να σου πω πως εγώ είμαι και fan-ατικός Mercyful Fate/ King Diamond και θεωρώ τον LaRocque σπουδαίο κιθαρίστα, αλλά γενικά δε νομίζω ότι επηρέασε την μπάντα.

Με βάση την ποιότητα που έχετε σαν μπάντα θα έπρεπε να είχατε ηχογραφήσει περισσότερους δίσκους, τί έφταιξε τότε; Πιστεύεις ότι αν ξεκινάγατε τώρα θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα;
Έχεις απόλυτο δίκιο και το έχουμε ακούσει από πολλούς φίλους, αλλά δυστυχώς οι συνθήκες και οι επιλογές μας ως τώρα δεν επέτρεψαν να προχωρήσουμε γρήγορα!!! ‘Ισως σήμερα να ήταν… αλλιώς, αλλά αμφιβάλλω!!!

Πως πάνε οι ηχογραφήσεις από το “Edition of Darkness”; Θα ακούσουμε καινούριο υλικό στο Up the Hammers, πέρα από τα κομμάτια που ήδη έχετε παίξει στις ως τώρα εμφανίσεις σας;
Έχουμε ως τώρα τελειώσει ένα μέρος και θα πιέσουμε τους εαυτούς μας να τελειώσουμε εντός του έτους μιας και η εμφάνισή μας στο K.I.T 2021 στην Γερμανία πρέπει να συνοδεύται από το EDITION OF DARKNESS!! ΦΥΣΙΚΑ θα ακουστούν και νέα κομμάτια στο warm up!!!!

Ποια είναι τα μελλοντικά σας συναυλιακά σχέδια; Έχετε κανονίσει κάτι σαν Headliners;
Εκτός της εμφάνισης που ανέφερα πιο πάνω, πριν την κυκλοφορία του νέου άλμπουμ, μάλλον δεν θα υπάρξουν άλλες εμφανίσεις.

Ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη, κλείσε όπως εσύ θέλεις…
Κι εμείς σε ευχαριστούμε εσένα και όλους στο ROCKWAY.GR για την φιλοξενεία !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

1104

Avatar photo
About Πελοπίδας Χελάς 285 Articles
Γεννημένος τη δεκαετία του 80 έφαγε την πετριά με την σκληρή μουσική όταν στη τρυφερή ηλικία των 10, ένας συμμαθητής του από το σχολείο του έγραψε δυο κασέτες που του άλλαξαν όλη τη ζωή. Στη μια κασέτα ήταν γραμμένο το “The Number of the Beast ” και στην άλλη το “Master of Reality ”. Έκτοτε, η μουσική μπήκε για τα καλά στη ζωή του και μπορεί να έχουν περάσει 30 χρόνια, αλλά η καψούρα του για το metal παραμένει αμείωτη. Επίσης λατρεύει το διάβασμα, παίζει μανιωδώς video games και δεν λέει ποτέ όχι για κανα μονάκι σε κάποιο γήπεδο μπάσκετ.