CODE NOIR: “Jack Of All Spades”

EP

Είδος: Heavy Rock/Metal
Δισκογραφική: Leviaphonic Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 13 Νοεμβρίου 2020

Για να σας πω την αλήθεια, όταν διάβασα για Έλληνο/Σουηδική συμμαχία και τον τίτλο ‘’Jack Of All Spades” το μυαλό μου πήγε σε κάτι καλό και μάλιστα στα χνάρια του αλήτικου, επιθετικού rock ‘n’roll των Motorhead. Και προς έκπληξη μου, το αποτέλεσμα με δικαίωσε πλήρως αφού το δεύτερο ep των Code Noir έχει ένα άκρως ελκυστικό πακέτο επιθετικών επιρροών που δε σε αφήνει αδιάφορο.

Πρώτα απ’ όλα, να πούμε ότι οι Code Noir πριν μείνουν ντουέτο υπήρξαν ένα τετραμελές group που αρέσκετο σε ένα ευρύ φάσμα της σκληρής μουσικής, με ιδιαίτερη έμφαση στο επιθετικό στοιχείο. Οι Ελλήνο/Σουηδοί rockers λοιπόν, λόγω μιας ευρείας γκάμας ακουσμάτων, κατάφεραν να συγκεντρώσουν όλα εκείνα τα κοινά επιθετικά στοιχεία από το punk rock, το heavy metal μέχρι το thrash, να τα ανακατέψουν στο δικό τους ηχητικό ‘’μπλέντερ” και να τα προσφέρουν στους οπαδούς ως ένα εξαιρετικό επιδόρπιο. Πριν όμως προλάβουν το πρώτο τους χτύπημα, οι δύο από τους τέσσερις την έκαναν και αναγκάστηκε το εναπομείναν ντουετάκι να ‘’παίξει μπάλα”. Μετά το πρώτο Ep ‘’Burn Card” και πολλές αποτυχημένες αναζητήσεις για τη στελέχωση του line-up, οι Code Noir το πήραν απόφαση και συνέχισαν ως ντουέτο με το δεύτερο Ep ‘’Jack Of All Spades” να αποτελεί τη δεύτερη απόπειρα του group.

Και αν το ‘’Burn Card” αποτέλεσε την απαρχή αυτής της σύμπραξης της επιθετικής μορφής του ήχου των Ελλήνο/Σουηδών, τότε το ‘’Jack Of All Spades” μάλλον αποτελεί τη γιγάντωση αυτής της επιθετικής μουσικής ιδέας. Μέσα σε 5 συνθέσεις και περίπου 25 λεπτά, οι Code Noir βγάζουν όλα τα εσώψυχά τους, γίνονται ένα με το ακροατήριο και φαίνεται να κερδίζουν τη μάχη της ψυχανάλυσης του ενδότερου μουσικού ψυχισμού του μεταλλικού ‘’όχλου”. Το ντουέτο, καταφέρνει με μαεστρία να συνδυάσει και να παρουσιάσει το δικό του ‘’όραμα” του μοντέρνου heavy rock/metal ήχου και μάλιστα με έναν ελκυστικό τρόπο χωρίς να στερείται μουσικής ευφυΐας και συνάμα φαντασίας.

Το ‘’Jack Of All Spades”, από την αρχή μέχρι το τέλος του, δε σταματά να punk-ίζει, να thrash-ίζει και να είναι τέρμα heavy, χωρίς όμως να γυρίζει πίσω στο χρόνο αλλά να σε περιφέρει στο σήμερα με μία μοντέρνα εκδοχή. Και εκεί που λες ότι βαρέθηκες ρε παιδί μου την επιθετικότητα, να σου και μία νότα μελωδικού metal για να σπάσει τη μονοτονία (αν βέβαια τη βρείς πουθενά). Με τα ‘’Supersonic”, ‘’Words Never Said” και ‘’Crucify Their Way”, να thrash-ίζουν στα όρια των σημερινών Metallica ή και Slayer ακόμη και το ‘’The Devil Within” να αποτελεί έναν punk rock/thrash εφιάλτη, το ιδιαίτερα μελωδικό ‘’Monarch” έρχεται να επιφέρει την ειρήνη, τη λύτρωση.

Το ‘’Jack Of All Spades”, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένα concept Ep μιας και αναφέρεται στο ψυχικό σκοτάδι που κάθε ανθρώπινο ον έχει κρυμμένο βαθιά μέσα του. Αυτό το σκοτάδι, που καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας προσπαθούμε να κρύψουμε από τους υπόλοιπους έτσι ώστε να μην φτάσουν στον πυρήνα του και καταφέρουν να το διαλύσουν. Το κυνήγι των υλικών αγαθών, οι χαμένες σχέσεις, η χειραγώγηση του μυαλού, αποτελούν κάποιες από τις μαύρες κηλίδες του ανθρώπινου ψυχισμού που όμως μπορεί να βρεί το δρόμο του και τον τρόπο να νικήσει όπως υποστηρίζει το ‘’Crucify Their Way”.

Εάν είναι να κυκλοφορούν τέτοιας ποιότητας μουσική, καλύτερα να μείνουν ντουέτο για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο βρε αδερφέ. Μια πολύ καλή δουλειά, μαεστρικά προσεγμένη και με συνθέσεις που μάλλον σε διδάσκουν κιόλας. Η ψυχική ανάταση και υγεία, φαίνεται ότι αποτελούν το νούμερο ένα στόχο των Code Noir και το ‘’Jack Of All Spades” είναι η συνταγή για να τον πετύχουν. Συστήνεται, ανεπιφύλακτα.

Facebook: https://www.facebook.com/codenoir/

588

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.