CHALICE: “Trembling Crown”

ALBUM

Είδος: Melodic Heavy Metal
Δισκογραφική: High Roller Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 11 Δεκεμβρίου 2020

Μία από τις χώρες που έχουν πάρει στα σοβαρά την αναγέννηση του σκληρού ήχου και δη την επιστροφή στις ’80s ρίζες του heavy metal με το κίνημα New Wave Of Traditional Heavy Metal, είναι η Φινλανδία η οποία τα τουλάχιστον τρία τελευταία χρόνια δείχνει να έχει βρει τη φόρμουλα και να παράγει τόσο αξιόλογες μπάντες όσο και αξιόλογες κυκλοφορίες.

Οι Chalice είναι μία από τις “νέες” αξιόλογες μπάντες της Φινλανδικής σκηνής και το ντεμπούτο τους “Trembling Crown” φέρει τη σφραγίδα των ένδοξων ‘80s με έναν ιδιαίτερο τρόπο, τον τρόπο της μπάντας.

Οι Chalice μπορεί να έχουν μόλις 4 χρόνια παρουσίας στο χώρο του heavy metal, η ωριμότητα όμως, με την οποία προσεγγίζουν τον ήχο και τις συνθέσεις τους, δείχνει ένα group βετεράνων που ξέρουν τι θέλουν, πως το θέλουν και τελικά πως θα το πετύχουν. Το γεγονός ότι καταφέρνουν να συνδυάσουν μια πλειάδα διαφορετικών ήχων κάτω από τη δική τους μουσική “στέγη” και μάλιστα αυτό που λαμβάνεις ως ακροατής να σε καθηλώνει, δείχνει μια μπάντα αρκετά ώριμη και με το απαραίτητο μουσικό θράσος που εννοείται χρειάζεται πολύ περισσότερο στις μέρες μας.

Το “Trembling Crown” φαντάζει ως ένα σύμπλεγμα όλης της ιστορίας του heavy metal, όλων των ειδών, “ντυμένα” με ένα άκρως σαγηνευτικό ηχητικό πλάνο, ενώ παράλληλα τα αξιοπρεπή riffs και τα καθηλωτικά solos μοιάζουν να σε “καλούν” να τα ακολουθήσεις ως τα πέρατα του κόσμου. Και εσύ από την άλλη, μπορείς μόνο να τα απολαύσεις και μοιάζεις ανίκανος να αντισταθείς σε αυτό το “κάλεσμα”.

Οι Chalice μπορεί να έχουν ως σκοπό την αναβίωση ενός ‘80s ήχου, δεν φαίνεται όμως, αυτό ικανό να σβήσει τη δίψα της μπάντας για κάτι πιο φιλόδοξο και διαφορετικό. Η μπάντα δείχνει τις σαφείς επιρροές από διαφορετικά ηχητικά μονοπάτια, δουλεύει πάνω σε αυτά ώστε να μπορέσει να προσθέσει το δικό της όραμα για το heavy metal και το αποτέλεσμα μάλλον δικαιώνει τους δημιουργούς του. Το “Trembling Crown” μπορεί να είναι Iron Maiden-ικά heavy με το ομώνυμο κομμάτι, μπορεί να συνεχίσει σε epic/doom μονοπάτια που μόνο οι συμπαθείς Ιταλοί Doomsword γνωρίζουν με το “Hunger Of The Depth”, να γίνεται μελωδικό με το “Night’s Hands”, να αποκτήσει μια gothic ατμόσφαιρα με το “Wings I’ve Known” και να κλείσει με μια prog rock δόση με το υμνικό “Stars”.

Οι Φινλανδοί metallers δημιούργησαν ένα ηχητικά αριστοτεχνικό album, ικανό να κερδίσει τον κάθε ακροατή που θα τολμήσει να το ακούσει.
Ακόμη ένα πράγμα που εντυπωσιάζει, είναι και η καλά δουλεμένη παραγωγή του δίσκου. Το “Trembling Crown” μπορεί ταυτόχρονα να ακούγεται και σαν ένα αριστούργημα των ‘80s, αλλά και σαν ένα σύγχρονο album με ελκυστικό περιεχόμενο. Είναι από τους δίσκους που δεν ξέρεις αν έρχεται από τη χρυσή δεκαετία του heavy metal ή από το παρόν και το εγγύς μέλλον, αλλά απολαμβάνεις να το ακούς είτε τότε είτε τώρα. Το “Trembling Crown” φαντάζει ώριμο και απολαυστικό, σε κάθε εποχή, είτε στα ‘80s, είτε στο 2020.

Οι Chalice καταφέρνουν να δημιουργήσουν ένα album που μοιάζει ικανό να σαγηνεύσει οποιονδήποτε πέσει στην “παγίδα” του να το ακούσει. Από την άλλη, το “Trembling Crown” και το μουσικό του θράσος αξίζει την προσοχή μας και οπωσδήποτε αποτελεί ένα δίσκο που θα αφήσει εποχή από όλες τις απόψεις. Αναμφισβήτητα, από τις καλύτερες κυκλοφορίες του έτους που κλείνει και δε θα με εκπλήξει αν σε λίγα χρόνια λογίζεται ως κλασικό. Για μένα αποτελεί μνημείο της σκληρής μουσικής και θεωρώ την απόκτηση του ως value for money αγορά. Ακούστε το και θα με θυμηθείτε.

Facebook: https://www.facebook.com/ChaliceFIN/

477

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.