BONGZILLA: “Dab City”

ALBUM

Είδος: Sludge/Stoner Metal
Δισκογραφική: Heavy Psych Sounds
Ημ. Κυκλοφορίας: 2 Ιουνίου 2023

Οι μπασκετόφιλοι και δη οι λάτρεις του αθλήματος στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού είναι γνώστες της έννοιας “Rip City” που κοσμεί εθιμοτυπικά κατά καιρούς τις εμφανίσεις των Portland Trail Blazers. Όσοι δεν είναι σχετικοί, με μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα εμπλουτίσουν τις εγκυκλοπαιδικές τους γνώσεις περί αυτού. Για να μην μακρυγορούμε όμως η έκφραση αναφέρεται σε κάτι καλό.

Οι Bongzilla από την πλευρά τους τιμώντας την γενέτειρά τους Wisconsin, και επαινώντας το καλύτερο τμήμα γεωπονίας από τα εγχώρια πανεπιστήμια για το γεγονός ότι αποτελεί σημείο εστίασης μερικών από τις καλύτερες ποικιλίες κάνναβης, σηκώνουν τα bong τους στον αέρα και δίνουν στην καινούρια τους δισκογραφική απόπειρα τον τιμητικό τίτλο “Dab City”. Και όλοι οι πιστοί ακόλουθοι αντί για GΟ-GΟ-Godzila…. αναφωνούν BO-BO-Bongzilla.

Μέσα από εφτά συνθέσεις και σχεδόν 60 λεπτά μουσικής, με έναν πρόχειρο μαθηματικό υπολογισμό πολλαπλασιασμού, εμφανίζεται ο μαγικός αριθμός των απανταχού stoners ο οποίος μας καλεί όπως η νυχτερίδα τον μασκοφόρο τιμωρό της Gotham City. Μόνο που εδώ δεν εμφανίζεται η νυχτερίδα αλλά το πεντάφυλλο, το μυρωδάτο και μοσχομυριστό καλωσορίζοντας μας στην Dab City.

Οι τρεις υπέρμαχοι του υπερπάντων αγώνα για την καθολική αποδοχή και νομιμοποίηση της κάνναβης από τον προηγούμενο δίσκο “Weedsconsin”, βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο και σε μία εξελικτική διαδικασία αναδιαμορφώνοντας τον ήχο τους, προσθαφαιρώντας στοιχεία και εμπλουτίζοντας μετά της “επεκτατικής πολιτικής” την ηχητική τους παλέτα, αποχαρακτηρίζοντας εν μέρη το Sludge στοιχείο από το κατά βάση Sabbath oriented Sludge Metal τους.

Η αγία τριάδα των Mike “Muleboy” Makela, Jeff “Spanky” Schultz και Mike “Magma” Henry απομακρύνεται από τα βαλτώδη και γεμάτα υγρασία μέρη του παρελθόντος, και κινείται σε νέα αχαρτογράφητα για αυτούς ψυχεδελικά ηχοτόπια ξεφυσώντας τον ηχητικό τους “holy smoke” προς πάσα κατεύθυνση, για όποιον θέλει να τραβήξει μία γερή “ακουστική τζούρα”. Αυτό που με τίποτα δεν μπορούν και δεν πρόκειται να αλλάξουν ποτέ είναι τα γαργαριστά και σάπια φωνητικά του Mike, σήμα κατατεθέν της μπάντας, καθώς κανένα αποχρεμπτικό δεν μπορεί να καθαρίσει αυτό το βλεννώδες υλικό που έχει εγκατασταθεί μόνιμα στο λαρύγγι του φράζοντας τις αποφράξεις των αεραγωγών.

Στον νέο δίσκο μάς καλωσορίζουν με το εναρκτήριο και ομότιτλο κομμάτι προσεγγίζοντας τη μουσική τους επηρεασμένοι από το proto-doom των Witchfinder General και προσθέτοντας έναν έντονο ψυχεδελικό και spacey τόνο, όπως οι Καναδοί Sons of Otis στο δίσκο “Temple Ball”. Αυτή η αλλαγή ηχητικής πλεύσης δεν παρουσιάζεται μόνο σε μία σύνθεση σαν από τύχη, αλλά γίνεται σκόπιμα και στοχευμένα και παρατηρείται και στη συνέχεια της ακροάσεως του άλμπουμ. Στο “King of Weed” υποστηρίζοντας την ευρύτερη κοινοκτημοσύνη σαν έννοια, ασπάζονται τη forest rock φιλοσοφία των Dead Meadow, την τιγκάρουν στον όγκο και την παραμόρφωση, κάνοντάς την κτήμα τους με τη Stoner Psychedelia να κυριαρχεί.

Γενικότερα σαν συγκρότημα μπορεί να τους χαρακτηρίζει η φειδωλότητα, όμως σε συνθέσεις σαν το “Cannonbong” (με την ευγενική χoρηγία του Dave “Dixie” Collins των Weedeater/Buzzoven) είναι πακτωλοί και εκτός ότι την έχουν “ακούσει” και αυτοί αλλά εννοείται και εμείς, την έχουν δει κιόλας Sleep και μας κερνάνε ατμοσφαιρικό stoned και “high as fuck” Doom για σχεδόν 14 λεπτά τα οποία περνάνε και δεν ξαναγυρνάνε. Η συνθετική διαδικασία δεν οριοθετείται και έχει έντονο το jamming στοιχείο του αυτοσχεδιασμού, ακολουθώντας την πεπατημένη της τετράδας του Birmingham, ενώ η ριφολογία συνεχίζει τη left hand path παράδοση του μουστάκια, με tempo αργό σταθερό και βαρυμεταλικό.

Η πολιτεία του Wisconsin έχει γίνει γνωστή δίνοντας το στίγμα της μέσω της σειράς That 70s Show, και τα τελευταία λόγια λόγω των Milwaukee bucks για ευνόητους λόγους, όμως για όλους εμάς για το γεγονός ότι οι Bongzilla σχεδόν τριάντα χρόνια εκπέμπουν σε συχνότητες 420 με ισχυρό και “High” σήμα. Τώρα με τα Space στοιχεία που έχουν προσάψει στον ήχο τους, αλλά και με 1000 mhz μπροστά, ίσως δημιουργήσουν τη θεωρητικά κατάλληλη συχνότητα για την εύρεση και εξωγήινης ζωής.

Όλα αυτά, πατώντας play στον δίσκο και με ένα μικρό απεριτίφ ανά χείρας…και άσε τον Elon Musk και λοιπούς επιχειρηματίες, μηχανικούς και εφευρέτες να τα σκάνε χοντρά…για το τίποτα.

Facebook: https://www.facebook.com/Bongzilla
Bandcamp: https://heavypsychsoundsrecords.bandcamp.com/album/bongzilla-dab-city

381

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 265 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...