BLEIB MODERN: “Afraid to leave”

ALBUM

Είδος: Post-punk/ alternative rock
Δισκογραφική: Icy Cold
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 5 Mαρτίου 2021

Πολλή και καλή μουσική τελευταία κατακλύζει τα ηχεία μου, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτω δουλείες οι οποίες με αφήνουν πραγματικά άναυδο. Ίσως ο εγκλεισμός αυτός να έφερε εμπνεύσεις και συναισθήματα στα συγκροτήματα τα οποία έπρεπε να εξωτερικευθούν με κάθε τρόπο.

Έτσι και η νέα δουλειά των Γερμανών Bleib Modern με έφερε αντιμέτωπο με το νέο τους πόνημα το οποίο έχει τίτλο “Afraid to leave”. Μια μυσταγωγία αισθήσεων, έτοιμη να «καταναλωθεί» άμεσα, ιδίως σε αυτές τις χαοτικές περιόδους που βιώνουμε, γεμάτες από ανασφάλεια και αγωνία για το τι θα μας ξημερώσει.

Στο πνεύμα της εποχής, οι Bleib Modern κατορθώνουν και καταθέτουν μια έξοχη πρόταση που τους βάζει μέσα στα «μεγάλα κόλπα». Οι μελωδίες γεμάτες πάθος και ένταση μας επαναφέρουν μνήμες και ένδοξες στιγμές από δεκαετία ’80, μια γλυκιά αύρα από Clan of Xymox συνδυασμένη άρρηκτα με το post-punk έτσι όπως μας το δίδαξαν οι δάσκαλοι Bauhaus και φυσικά με τις απαραίτητες μελαγχολικές new wave πινελιές των Echo and the Bunnymen, ενώ η παρέα των Cure είναι πανταχού παρούσα.

Μια πρώτης τάξεως δουλειά αναδεικνύεται από το Γερμανικό συγκρότημα, αφού έχουν στηρίξει όλο το εγχείρημά τους σε συνθέσεις που εξέχοντα ρόλο έχουν οι σπαρακτικοί ρυθμοί στις κιθάρες, ενώ τα ντραμς δημιουργούν το απαραίτητο «πέπλο σκότους», ώστε να μπορέσουν να εκφραστούν τα θρηνητικά φωνητικά, όλα, σε έναν κλοιό αποξένωσης και γλυκιάς θλίψης, έτσι όπως την αντιλαμβάνεται το συγκρότημά μας.

Οι μινιμαλιστικοί ρυθμοί σε οδηγούν σε ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή, καλείσαι να έρθεις αντιμέτωπος με την αντανάκλαση των βαθύτερων σκέψεων και επιθυμιών που μας κατακλύζουν. Λιτό, απέριττο και ουσιώδες δίνει τροφή στους φόβους και τις επιθυμίες μας. Είναι δίχως άλλο ένας βαθύς εφιάλτης όπου καλείσαι να επιβιώσεις ή έστω να ξυπνήσεις από το λήθαργο που σε «καταπίνει». Οι απαντήσεις ίσως να μην δοθούν ποτέ, αλλά το “Afraid to leave” έχει βάλει τον σπόρο για την θεώρηση της κατάστασης που βιώνουμε σε μια σύγχρονη κοινωνία γεμάτη διαφθορά και σήψη. Τα πάντα καταρρέουν, είναι μια ελεύθερη πτώση που δεν οδηγεί πουθενά. Άλλωστε για τους Bleib Modern το μότο είναι “This world is dead” (“Glow”), χωρίς να υπάρχει επιστροφή.

Πραγματικά μου είναι πολύ δύσκολο να μπορέσω να ξεχωρίσω κάποιο από τα δέκα «διαμάντια» που μας προσφέρει απλόχερα το συγκρότημα στο “Afraid to leave”. Είναι τόσο έντονα τα συναισθήματα που βιώνουμε στο άλμπουμ. Μόνο εάν ήθελα να βάλω τα προσωπικά μου «κολλήματα» θα έδειχνα μια εμμονή στο καθηλωτικό “Your Skin”, που σου σχίζει τα σωθικά και το “Glow” που με «αφόπλισε» ολοκληρωτικά, ενώ το απόλυτο hit του δίσκου ακούει στο όνομα “Loony Voices”, με τον πεσιμιστικό στίχο και την Joy Division-ική διάθεση. Ο δίσκος πάντως βρίθει έμπνευσης και ενδιαφέροντος. Χωρίς «περιαυτολογίες» και υπερβολές, ακούγεται επί του συνόλου και πραγματικά είναι μια άρτια προσπάθεια στην οποία εκτιμώ ότι με το “Afraid to leave” έφτασαν στην πηγή της καταξίωσής τους.

Συνοψίζοντας, το “Afraid to leave” έχει βάλει πλώρη για μεγάλα πράγματα. Μικρά, σκοτεινά όνειρα μας καλούν να τα ανακαλύψουμε και να χαθούμε μέσα στον κύκλο της απόγνωσης και της λήθης, ένα ταξίδι εμφατικό και εξαγνιστικό. Το θέμα είναι μπορούμε όλοι να το ακολουθήσουμε….;

Tracklist:
Glow
Loony Voices
Bitter Smile
Your Skin
Sleep
Portrait
Soaked
Around Your Arms
Walls
Into the Night

Line-up:
Philipp Läufer-vocals
Vinz Eberlein-guitar
Peter Zeitner- guitar
Leo Beck- bass
Thomas Schamann- drums

Facebook: https://www.facebook.com/bleibmodern
Instagram: https://www.instagram.com/bleib.modern/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/2FCVB3cfCC0e3O8G7Gs8t6
Bandcamp: https://bleibmodern.bandcamp.com

475

Avatar photo
About Γιώργος Μακρής 90 Articles
Η μουσική για εκείνον είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη, καθώς θεωρεί πως τα πάντα είναι θέμα οπτικής και αισθητικής του καθενός. Πιστεύει πως ο σεβασμός είναι δεδομένος, τα πάντα ρει, η έρευνα, είναι βαθιά μέσα του και όλα γύρω του περιμένουν να εξερευνηθούν. Θα τον ακούσεις να μονολογεί «… η ζωή είναι μουσική, το θέμα είναι πόση μπορούμε να αντέξουμε...».