BLACK FATE: “Ithaca”

ALBUM

Είδος: Power/Progressive metal
Δισκογραφική: Rockshots records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 23 Οκτωβρίου 2020

Θυμάστε πότε ήταν η τελευταία φορά που οι Λαρισαίοι progsters Black Fate μας είχαν απασχολήσει δισκογραφικά; Νομίζω, πίσω στο 2014, με το “Between Visions And Lies” να αποσπά πολύ καλές κριτικές. Βέβαια το γεγονός ότι απαιτείται η τεχνική και συνθετική “τελειότητα” στο progressive χώρο, ίσως και να δικαιολογεί την εξάχρονη απουσία της μπάντας. Το “Ithaca” πάντως, αποτελεί το prog/power διαμάντι της Ελληνικής σκηνής, χωρίς υπερβολές και μοιάζει ικανό να αφήσει στη λήθη αυτή τη μακροχρόνια απουσία του group άμα την ακρόαση του.

Οι Black Fate, μπορεί να ξαναβγήκαν στην επιφάνεια τα τελευταία χρόνια, αποτελούν όμως “παιδί” της Ελληνικής metal σκηνής εδώ και 30 χρόνια. Με τις συνθήκες να μην ευνοούν στα πρώτα της βήματα τη μπάντα, τα τελευταία 10 χρόνια δείχνει η κατάσταση να άλλαξε και οι παράλληλες πορείες των μουσικών βοήθησαν το σχήμα να ανέβει επίπεδο, με τη τρομερή δουλειά των Λαρισαίων στο μουσικό και συνθετικό κομμάτι να εξελίσσεται και να κερδίζει το progressive κοινό της χώρας μας και όχι μόνο. Με το group να ψάχνει, θα έλεγα όλα αυτά τα χρόνια, τη δική του μουσική “Ιθάκη”, θεωρώ ότι το νέο album αποτελεί ίσως το δίσκο-πρότυπο που μαγείρευαν εδώ και 30 χρόνια, ώστε να αφήσουν το δικό τους στίγμα στη prog/power σκηνή της χώρας μας και γιατί όχι και παγκοσμίως.

Μπορεί ο Οδυσσέας να χρειάστηκε μόλις 10 χρόνια και αμέτρητα εμπόδια για να φτάσει στο “λιμάνι” του, οι Black Fate φαίνεται ότι χρειάστηκαν πολύ περισσότερα για να μπορέσουν να αποκρυπτογραφήσουν το δικό τους μουσικό ταξίδι. Και όπως ο Οδυσσέας χρειαζόταν την “Ιθάκη” του για να γίνει και πάλι κάποιος και όχι ο “κανένας”, έτσι και οι Λαρισαίοι power/progsters εφηύραν το δικό τους “Ithaca” για να δηλώσουν βροντερό παρών. Το νέο album, σφίζει από ζωντάνια, ικανοποίηση και ανακούφιση, η μουσική των Black Fate μοιάζει να έχει εξελιχθεί σε αυτό που η μπάντα είχε καρφωμένο στο μυαλό της και πλέον φαντάζει έτοιμη για μεγάλα πράγματα, απελευθερωμένη από τις όποιες αμφιβολίες και πειραματισμούς ώστε να βρεί τη μουσική ταυτότητα της. Το “Ithaca”, είναι οι Black Fate και όλα αυτά που αντιπροσωπεύουν μουσικά εδώ και 30 χρόνια.

Αυτό που αντιλαμβάνεσαι με τις πρώτες νότες του εισαγωγικού “From Ashes & Dust”, είναι ότι η εξέλιξη της μπάντας μέσα στα χρόνια είναι εκθετική. Προφανώς και οι προηγούμενες κυκλοφορίες είχαν κάπου στην άκρη τον όρο “καλοδουλεμένες”, εδώ όμως μιλάμε για έτη φωτός μπροστά. Και μπορεί η βάση των Black Fate να μην έχει αλλάξει με τα χρόνια, αφού οι επιρροές από τα μεγαθήρια Dream Theater, Fates Warning, Kamelot Symphony X να “κρύβονται” έντεχνα μέσα στο νέο δίσκο, φαίνεται όμως ότι το group βρήκε τον τρόπο να εξωτερικεύσει όλα όσα κέρδισε από τα είδωλα της με έναν δικό της “λυτρωτικό” ήχο, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό από όλες τις απόψεις album. Το “Ithaca”, αγγίζει τα όρια της μουσικής και συνθετικής τελειότητας των Black Fate και αυτό “ακούγεται” στο δίσκο.

Αυτό που επίσης αντανακλά την εκθετική εξέλιξη της μπάντας, είναι και η ερμηνευτική δεινότητα που συναντάται στο album. Ο Βασίλης Γεωργίου, ο άνθρωπος πίσω από αυτό το ερμηνευτικό “όργιο”, δείχνει να έχει αναγεννηθεί, να έχει δουλέψει πάρα πολύ και μαζί με αυτόν να ανεβαίνουν επίπεδο και τα τραγούδια και συνάμα και το “Ithaca”. Προφανώς και το ομώνυμο “Ithaca” όπως και τα “Fortress Of Solitude”, “Reach For The Stars”, “Secret Place” και “Queen Of Shadows” προσφέρουν δυνατές συγκινήσεις, αυτό όμως που απογειώνει τον ερμηνευτικό πήχη είναι η μπαλάντα “Rainbow’s End”. Ακούγοντας αυτό το κομμάτι με τη φωνή του Βασίλη, πραγματικά ανατριχιάζεις. Εδώ βέβαια, δε θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι από κοντά ακολουθούν και τα υπόλοιπα μέλη που καταφέρνουν με παραδειγματικές εκτελέσεις να δείξουν τις πραγματικές δυνατότητες της μπάντας.

Εάν αναλογιστούμε ότι “Σα βγεις στο πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να είναι ο δρόμος σου μακρύς…” όπως αναφέρει ο μεγάλος Καβάφης, τότε η 30ετή πορεία εξερεύνησης του μουσικού ύφους των Black Fate φαίνεται να έχει τελειώσει, με τη μπάντα να βρίσκει τελικά τη μουσική “Ιθάκη” της. Από εδώ και πέρα, το “Ithaca” θα αποτελεί τον οδηγό του group, τη κορυφή της πυραμίδας, την τελειότητα προσωποποιημένη. Με το “Ithaca”, οι Black Fate μπορούν να ονειρεύονται ότι αξίζουν μία θέση στη παγκόσμια power/prog σκηνή. Και ακόμα, με το “Ithaca” μπορούν πλέον να γνωρίζουν όλοι ότι όσες περιπέτειες, όσα εμπόδια, όσες φουρτούνες και να έρθουν, στο τέλος πάντα θα βρίσκεται η “Ιθάκη”, το λιμάνι που μας περιμένει. Από τα κορυφαία albums της χρονιάς, απολαύστε το ασυζητητί.

Facebook: https://www.facebook.com/blackfategreece/

1339

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.