BLACK & DAMNED: “Heavenly Creatures”

ALBUM

Είδος: Heavy / Power Metal
Δισκογραφική: ROAR! Rock Of Angels Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 29 Ιανουαρίου 2021

Απόλαυση! Debut από τους Γερμανούς Black & Damned που μα την Αγία δεν καταλαβαίνουν τίποτα από σύγχρονα ήθη και καινά δαιμόνια.

Προς τι ο τόσος ενθουσιασμός; Για ένα τσούρμο γκαυλόγερους που πήγαν μέχρι την πηγή και ξανάνιωσαν. Ποιά πηγή; Μα του heavy metal φυσικά. Και όταν λέω heavy metal εννοώ πρώτιστα Judas Priest. Αν και οι Black & Damned δεν διστάζουν να απλωθούν και σε άλλα κλασσικά θρυλικά ονόματα όπως Helloween και Black Sabbath.

Δεδομένο είναι ότι δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο πρωτοτυπίας στο “Heavenly Creatures”. Και η αλήθεια είναι ότι απλά δεν την χρειάζεται. Είναι τόσο καλοδουλεμένες οι συνθέσεις που ακυρώνουν το “ελάττωμα” της tribute αντιμετώπισης. Πεντανόστιμο heavy metal που αποτελεί σύνοψη των καλύτερων στοιχείων των προαναφερθέντων μεγαθηρίων, με τέλειο βαρύτατο και ογκώδη ήχο, ένα best of επιρροών σε συγκεκριμένες περιόδους των συγκροτημάτων και δη τους Priest της “Painkiller” εποχής, τους Helloween της Deris era και αντίστοιχα τους Black Sabbath επί ακμής του Tony Martin.

Πολύ καλή κιθαριστική δουλειά από τους Aki Reissmann / Michael Vetter με οξυδερκή δομική riffολογία και ομιλούντα leads, συμπαγέστατο ρυθμικό δίδυμο και έναν εξαιρετικό ερμηνευτή, τον Roland Seidel ο οποίος κινείται με άνεση μεταξύ της χροιάς του Halford και αυτής του Ralf Scheepers (Primal Fear, ex-Gamma Ray). Ο τύπος είναι απολαυστικός και είμαι σίγουρος ότι θα απολάμβανε του σεβασμού των μέγιστων αυτών λαρυγγιών.
Υπό το δόγμα “πιο-heavy-metal-ψοφάς” η πενταμελής αυτή ομάδα καταθέτει ένα αξιοπρεπέστατο δίσκο με πολλά καλλιτεχνικά peaks όπως τα καθαρά Judas Priestικά “Salvation”, “Liquid Suicide” και “The 13th Sign”, τα Helloweenοειδή “Born Again” και “The World Bleed” και με όλα τα υπόλοιπα κομμάτια να βρίσκονται στο ίδιο ποιοτικό επίπεδο, παλινδρομώντας στα συγκεκριμένα styles.

Συνοπτικά, δέρμα, καρφιά, μπύρες, headbanging και άπλετη γραφικότητα. Ενθουσιώδης, δυναμική μουσική, παλιακή, “σερνικιά”, από αυτή που αρέσει στα γερομέταλλα και φαίνεται πολύ “κιτς” στα “κολωνακιώτικα” σαλόνια των nu, των core, των Ghost / Nirvanοειδών και λοιπών “αγριεμένων” χλεχλέδων. Δεν πειράζει, οι Black & Damned όταν κάνουν σύμβολα με τα δάχτυλα δεν τους βγαίνει καρδούλα, αλλά όρχεις. Πολύ καλό.

Facebook: https://www.facebook.com/blackanddamned/
Official page: http://www.blackanddamned.com/

584

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1169 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.