BESVÄRJELSEN: “Atlas”

ALBUM

Είδος: Forest Rock/ Doom Metal
Δισκογραφική: Magnetic Eye Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 27 Μαίου 2022

Όποιος καταφέρει να λύσει τον γρίφο της προφοράς του ονόματος-γλωσσοδέτη των Σουηδών, χωρίς να εξαρθρώσει τη σιαγόνα του, χωρίς να πάθει κάποιο μίνι εγκεφαλικό και γενικότερα χωρίς να προκαλέσει κάποια σωματική ή ψυχική βλάβη, τότε θα είναι άξιος να απολαύσει μία ιδιαίτερη κυκλοφορία από την Magnetic Records.

Ξεπερνώντας τον ύφαλο της ονομασίας και το δύσκολο κομμάτι της αναφοράς του, μπροστά μας ανοίγεται το εύκολο μέρος, αυτό της ακουστικής πλευράς όσον αφορά τη μουσική του συγκροτήματος. Η μπάντα πολύ εύστοχα και με διπλωματική σκοπιά χαρακτηρίζει τη μουσική της ως Forest Rock, τιμώντας κυριολεκτικά τα δάση στη γενέτειρά τους Dalarna, αντλώντας ενέργεια και έμπνευση από τα Νορμανδικά και Φινλανδικά χώματα πάντα μέσα από τον μυστικισμό και τις αρχαίες και σκοτεινές παραδόσεις, αποφεύγοντας με μαεστρικό τρόπο την παγίδα της κατηγοριοποίησης, κοινώς της ταμπέλας. Όμως εμάς επειδή μας ιντριγκάρει το όλο concept του πράγματος και μας αρέσει οτιδήποτε προέρχεται από την μητέρα φύση, σαν άλλοι δρυίδες και σαμάνοι μαζί, θα εντρυφήσουμε στη μουσική τους, θα αναζητήσουμε τα μονοπάτια που ακολουθούν αναζητώντας τις ηχητικές ρίζες του καλού και θα γίνουμε ένα, καθώς θα χαθούμε στην ιδιαίτερη απομόνωση που μας προσφέρουν οι Σουηδοί.

Αναμφίβολα το συγκρότημα τιμά τις εγχώριες παραδόσεις και το γενεαλογικό του δέντρο με τους Μαύρους Σαμπαθικούς να βρίσκονται σε περίοπτη θέση (μαζί με τους ρετρό πειραματισμούς των Amon Düül II) αν όχι στην κορυφή, τότε σίγουρα κάπου εκεί κοντά καταλήγοντας προς τα κάτω στα θεμέλια και σε Desert, Folk, NWOBHM, Occult και Space ρίζες όπου αποτελούν οδόσημα και στοιχεία προσανατολισμού για τη μουσική τους κατεύθυνση.

Οι ακατανόμαστοι υψώνουν το παγανιστικό προοδευτικό τους ανάστημα παραπλανώντας μας με τις στοιχειωμένες Doom rock μελωδίες τους και με μία καθαρτική και συνάμα εξαγνιστική βαρύτητα που πηγάζει βαθιά μέσα τους. Συνεπίκουροι σε αυτό είναι σίγουρα οι Erik Bäckwall και Johan Rockner, bandmates και το rhythm section για ένα διάστημα των Dozer και Greenleaf οι οποίοι έχουν δημιουργήσει ένα άτυπο super group για τα ευρωπαϊκά, και όχι μόνο, δεδομένα της Stoned σκηνής, εξ ου και οι ευθείς αναφορές στα “The Cardinal Ride” και “Achelon”. Πάντως ακόμα και ο Tobias Forge με όλες του τις παπικές εκφάνσεις θα ενέκρινε το ηχητικό αποτέλεσμα όπως στο “ House of The Burning Light” μοιράζοντας ακόμα και συγχωροχάρτια με εγγύηση μεταθανάτιας εμπειρίας. Το δυνατό χαρτί, σε συνδυασμό με τα Iommi oriented riffs και τα καταιγιστικά και ρυθμικά τύμπανα, είναι η αιθέρια φωνή της Lea Amling Alazam, καθώς προτάσσει τις σαγηνευτικές της ερμηνείες διαλύοντας τα κλασσικά στερεότυπα και δίνοντας έναν funk και soul αέρα στη μελαγχολική χροιά της. Η αναφορά ονομάτων όπως Nina Simone και Amy Winehouse μπορεί να ακουστεί υπερβολική (πιθανόν και μην είναι τόσο), για αυτό θα καταλήξουμε σε αυτά των Emma Ruth Rundle, Dorthia Cottrell και Jex Thoth προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

Οι Bes-vär-jelsen (σύμφωνα και με το howtopronounce.com) αντλούν δύναμη από τον μυθικό Άτλα και σηκώνουν στις πλάτες τους τη μουσική παράδοση και παρακαταθήκη του τότε και του τώρα, βάζοντας τα θεμέλια και καλλιεργώντας τις ρίζες για τον δικό τους μουσικό μονόλιθο στα Doom μαγικά δάση του μέλλοντος.

Facebook: https://www.facebook.com/besvarjelsen
Bandcamp: https://besvarjelsen.bandcamp.com/

513

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 255 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...