BAUHAUS

TRIBUTE

To Bauhaus ήταν μια αρχιτεκτονική σχολή που “έδρασε” στη Γερμανία μεταξύ του 1919 και του 1933, δημιουργώντας ένα προοδευτικό σχεδιαστικό στιλ.

Κατάλληλο λοιπόν, όνομα για τους τέσσερις φίλους από το Northampton που πήραν αγκαζέ την αγάπη τους για τον David Bowie και βούτηξαν στην άβυσσο. Η βουτιά αυτή γέννησε το gothic rock και σίγουρα, έδωσε μια νέα πνοή στο τότε ήδη εξελιγμένο post punk.
Δεν ήταν τυχαίο από ό, τι καταλαβαίνει κανείς που διασκεύασαν το “Ziggy Stardust” και αναμφισβήτητα η βελούδινη φωνή του Peter Murphy ξυπνάει μνήμες από τον ξεχωριστό David που τόσο μας λείπει πλέον.

Αλλά, ας το πάρουμε από την αρχή. Το 1979 κυκλοφορεί το single “Bela Lugosis’s dead” και αμέσως οι Bauhaus θα ξεχωρίσουν, εμπνεόμενοι από τον Δράκουλα όπως είχε ερμηνευτεί από τον Bela Lugosi, ο οποίος έγινε γνωστός παίζοντας σε διάφορες horror ταινίες.

Το ντεμπούτο τους “In the flat field” κυκλοφόρησε το 1980 από την εμβληματική 4AD (βλ. και Dead Can Dance) και θεωρείται το πρώτο gothic rock album. Η επιρροή τους φαίνεται μέχρι και στο metal, με τους Αμερικανούς Nevermore (RIP Warrell Dane) να διασκευάζουν εξαιρετικά τα “Silent Hedges/Double Dare“, ενώ ο συγγραφέας Tom Moon, το συμπεριέλαβε στο βιβλίο του “1000 recordings to hear before you die”.

To “Mask” έρχεται το 1981 και οι Bauhaus προσθέτουν τη χρήση πλήκτρων και ακουστικής κιθάρας μεταξύ άλλων, και τραγούδια σαν το “Passion of Lovers” θα μείνουν στην ιστορία. Ο κιθαρίστας Daniel Ash φιλοτεχνεί το εξώφυλλο και ο δίσκος κάνει παρέα στον προκάτοχό του στις σελίδες του βιβλίου του Tom Moon.

Το τρίτο τους “The Sky’s Gone Out” είναι εκείνο που τους φέρνει επιτυχία στις ΗΠΑ και περιέχει το αγαπημένο μου “Silent Hedges”, όπου ο ποιητής αναρωτιέται “What happens when the intoxication of success has evaportated?”. Διασκευάζουν Brian Eno (“Third Uncle”) ανοίγοντας το album και αναγνωρίστηκε από το Alternative Press ως ένα από τα σημαντικότερα gothic albums.

Λόγω ασθένειας του Peter Murphy, 4 κομμάτια του τέταρτου “Burning from the Inside” ηχογραφήθηκαν με τους Daniel Ash και David J στα φωνητικά, δημιουργώντας εσωτερικές διαμάχες που οδήγησαν στη διάλυση της μπάντας πριν καν κυκλοφορήσει το album. Παρόλα αυτά, ο δίσκος μας χάρισε το “She’s in Parties”.

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 2008 οι Bauhaus επιστρέψουν δισκογραφικά με το “Go Away White”, μετά την ηχογράφηση του οποίου ο Peter Murphy θα δήλωνε πως είναι το τελευταίο τους album και πως δεν θα προωθηθεί συναυλιακά. Ευτυχώς για μας, είναι πάλι μαζί από το 2019 και στις 8/6 θα τους απολαύσουμε στην Πλατεία Νερού στα πλαίσια του αχόρταγου φέτος, Release Athens Festival (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ).

438

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2101 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.