BARISHI: “Old Smoke”

ALBUM

Είδος: Progressive Metal
Εταιρία: Season of Mist
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 24 Απριλίου 2020

Δεν έχω πάει ποτέ στο Παρίσι και το τρίο από το Vermont, μου το θύμισε!
Τρίτο album από τους Barishi λοιπόν, δεύτερο για λογαριασμό της Season of Mist και αυτό που προσφέρουν είναι προοδευτική αγριάδα.

Ενώ μουσικά το “Old Smoke” είναι παραπαίδι της “Leviathan” εποχής των Mastodon, οι Barishι έχουν φωνητικά death/black metal νοοτροπίας και τα “φρεναρίσματα” που κάνουν οι κιθάρες παραπέμπουν περήφανα σε μεγάλα, ανοικτόμυαλα ευρωπαϊκά black metal συγκροτήματα, γεγονός που επιβεβαιώνουν και full on επιθέσεις με δίκαση και blast beats. Το μπάσο δε, έρχεται να φέρει μια sludge δυσωδία στο κάδρο, ενώ οι κιθάρες ξεφεύγουν σε υπερ-προοδευτικές λογικές, καταστρέφοντας κάθε πρόβλεψη για το τι θα ακολουθήσει.

Παρόλο που τα κομμάτια είναι κυρίως μεγάλης διάρκειας, ο τρόπος που οι Barishi έχουν παρουσιάσει αυτό το ψηφιδωτό διαφόρων βαρέων μουσικών τρόπων έκφρασης, είναι υποδειγματικός και κάνει το σύνολο του “Old Smoke” να διατηρεί μια παραδειγματική συνοχή.

Η τρίτη αυτή ολοκληρωμένη προσπάθεια των Αμερικανών Barishi θέλει πολλές ακροάσεις για να μπορέσει να αποδομηθεί από τον ακουστικό σας δέκτη και να μπορέσει έτσι, ο εγκέφαλος σας να τακτοποιήσει την ποικιλία συχνοτήτων και να στήσει το δικό του σκηνικό, όπου η δουλειά αυτή θα χωρέσει.

Το φοβερό sludge ξεκίνημα, σε προετοιμάζει για κάτι μονόχνωτο και έτσι οι black metal πινελιές είναι τέτοιες που σε κάνουν μεμιάς να παραδεχτείς πως το όραμα που έχουν δει οι Αμερικανοί ήταν εκθαμβωτικό.

Ο ήχος των Barishi πρέπει να καταταγεί κάτω από την κατηγορία του black metal (sludgy black, blackened sludge, αν και progressive metal κατά Season Of Mist είναι η επίσημη περιγραφή), στο οποίο δίνει ζωή και εύρος, τραβώντας το από τη συνηθισμένη, κακή του πλευρά. Το “Old Smoke” νομίζω πως θα αρέσει σε όσους έβρισκαν επαναστατικούς τους Emperor και πιστεύουν πως οι Gojira είναι διάνοιες.

Η πικρή αλήθεια είναι πως δυσκολεύομαι να περιγράψω τη μουσική των Barishi, που ενώ νομίζεις πως δεν έχει κάτι άλλο να σου δώσει, έρχεται το ομώνυμο κομμάτι που κλείνει τον δίσκο και σε εκπλήσσει.

Αν ψάχνετε λοιπόν, κάτι σκοτεινό, μουσικά άρτιο και παράλληλα ενδιαφέρον σαν δομή, που ζητά όμως το 100% της προσοχής σας για να αποκτήσει νόημα, τότε το “Old Smoke” είναι για εσάς.

Facebook: https://www.facebook.com/barishiband/
Bandcamp: https://barishi.bandcamp.com/
Twitter: https://twitter.com/BarishiMetal
Instagram: https://www.instagram.com/barishi/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/1rWEWMA0LbXb8GzvG5pTw9

409

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2101 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.