AVANTASIA: “A Paranormal Evening With The Moonflower Society”

ALBUM

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100

Είδος: Power Metal
Δισκογραφική: Nuclear Blast Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 21 Οκτωβρίου 2022

Tobias Sammet. Λίγο-πολύ γνωστός σε όλους τους “ορθόδοξους” metallers, τραγουδιστής των Edguy και ιθύνων νους των Avantasia με τους οποίους έχει μια τακτικότατη δισκογραφική πορεία. Κάτι που έχει βέβαια και τους λόγους της στον “πάγο” που έχουν μπει οι Edguy την τελευταία δεκαετία, αφήνοντας στον συνθέτη άπλετο χρόνο να δημιουργεί πολύ καλούς δίσκους στον ευρύτερο power metal χώρο. Στους Avantasia προσκαλεί συνεχώς κάποια από τα φωνητικά ινδάλματά του, κάποιες φορές και κάποια κιθαριστικά είδωλα και γενικά η πορεία του δεν χαρακτηρίζεται ως τίποτα λιγότερο από αξιοπρεπέστατη.

Και ιδού το νέο παραμυθένιο concept του “A Paranormal Evening With The Moonflower Society” που έρχεται να “κοντράρει” τον εξαιρετικό προκάτοχό του “Moonglow”. Από τι να ξεκινήσουμε; Από τους “τύπους” που βρίσκονται πίσω από το μικρόφωνο; Jorn Lande, Bob Catley (Magnum), Ronnie Atkins (Pretty Maids), Eric Martin (Mr. Big), Geoff Tate (ex-Queensryche) και Michael Kiske (Helloween). Κερασάκι στην τούρτα; Οι φωνάρες της Floor Jansen (Nightwish) και του Ralph Scheepers (Primal Fear). Σας κόπηκε η ανάσα; Περιττό να πω ότι οι ερμηνείες είναι ιδανικές για τις απαιτήσεις των κομματιών και απολύτως ταιριαστές οι συνθέσεις προς αυτούς.

Πρώτη παρατήρηση, ο ήχος έχει μαλακώσει αρκετά χωρίς όμως να έχει χαθεί ο μεταλλικός χαρακτήρας του album. Άλλωστε ο Sascha Paeth θεωρείται (και είναι) guru της power metal παραγωγής εδώ και χρόνια κι αυτό που έχει καταφέρει είναι μια σχετικά πρωτόγνωρη “απαλότητα” που όμως κάνει τα πάντα να ακούγονται διαυγέστατα, ισοκατανέμοντας το ρόλο μεταξύ της κιθάρας του (στα solos είναι εκτυφλωτικός θυμίζοντας πολλά από την τεχνοτροπία των σπουδαίων Havens Gate) και των πλήκτρων του Sammet, που ναι μεν είναι αναπόσταστο κομμάτι της μουσικής των Avantasia με τη συμφωνικότητα δε αυτή τη φορά να είναι σε σχετικά διακριτικά επίπεδα.

Κυριότερο ατού θα έλεγα ότι είναι τα εξαιρετικά ρεφρέν των κομματιών. Η αλήθεια είναι ότι ξεκινώντας την ακρόαση του album δεν εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα από τα δυο πρώτα κομμάτια (που παραδόξως δεν τα λες και άσχημα τραγούδια) “Welcome To The Shadows” και “The Wicked Rule The Night”. Από εκεί και πέρα όμως, “σκαρφάλωσα” σε μια καλλιτεχνική οροσειρά με πανέμορφα κομμάτια μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο. “The Inmost Light” και “Rhyme And Reason”, το power metal που ερεθίζει τον γράφοντα, γρήγορα, υμνικά, ΠΑΣΟΚικά! Εξαιρετικά επίσης τα “Kill The Pain Away” (με την Jansen), το φοβερό “Paper Plane” και το Maiden-ικό “I Tame The Storm” (τι κάνει νιάου στα κεραμίδια;) με τον Lande, το Scars” με τη σπουδαία ερμηνεία του Tate και από εκεί και πέρα στο tribute to Queen “The Moonflower Society” (δεν υπάρχει δίσκος είτε των Avantasia είτε των Edguy που να μην περιέχει ένα κομμάτι στα πρότυπα των Άγγλων θεούληδων – και ειδικά σε album με τη συνεργασία του Paeth που είναι και ο ίδιος από τους μεγαλύτερους και πιο πιστούς, δισκογραφικά, οπαδούς τους) με τον τεράστιο Bob Catley και στην επιλογική σύνοψη “Arabesque” και τη folk χροιά του.

Ο ήχος όπως προείπα είναι αψεγάδιαστος και εν τέλει το “A Paranormal Evening With The Moonflower Society”, χωρίς να αποτελεί κάποιο τεράστιο εξελικτικό βήμα, εντούτοις είναι ένας ακόμη πολύ καλός παράγοντας στη δισκογραφική ακολουθία που συνεχίζεται εδώ και περίπου 20 χρόνια. Θεωρώ τον Sammet έναν χαρισματικό μουσικό εγκέφαλο που με βάση έναν ρομαντικό, ουτοπικό κόσμο που έχει πλάσει, παράγει αξιοπρεπέστατη μουσική για ακόμη μια φορά. Τους οπαδούς / φίλους τους δεν νομίζω να τους απογοητεύσει το υλικό του album και αν και απευθύνεται κυρίως σε power metallers, καλό θα είναι να το δοκιμάσουν και άλλου είδους ακροατές. Θα το πρότεινα άνετα σε νεολαίους που ζουν σε έναν κόσμο που η αληθινή ζωή είναι απόδραση από τις οθόνες των κινητών τους (ναι, εκεί κατάντησε το ανθρώπινο είδος). Πολύ καλό.

Facebook: https://www.facebook.com/avantasia
Official website: https://avantasia.com/

497

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1161 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.