AUDN: “Vökudraumsins Fangi”

ALBUM

Είδος: Black metal
Εταιρεία: Season of Mist
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 30 Οκτωβρίου 2020

Πρέπει οι επιστήμονες της μουσικής να ερευνήσουν και να αποδώσουν τα του Καίσαρα τω Καίσαρι. Διότι έχω την εντύπωση πως πρέπει να σημειωθεί στα βιβλία Guiness πως η Ισλανδία έχει τις περισσότερες black metal μπάντες ανά κάτοικο. Όποια ηφαιστειακή πέτρα και να σηκώσεις σε εκείνο το νησί, θα βρεις έναν μουσικό να επικοινωνεί στους ακροατές, απόγνωση, απογοήτευση και σκοτάδι.

Ευκαιρία για τέτοια εισαγωγή μου δίνει ένα ακόμη Ισλανδικό black metal σχήμα που έρχεται για να μου συγκλονίσει την ψυχή και να δω τη νύχτα με άλλο μάτι.

Από το 2014 οι Audn έχουν κυκλοφορήσει τρία albums με πιο πρόσφατο το φετινό “Vökudraumsins Fangi”, που σε λίγο καιρό, θα κοσμεί τα ράφια των πιο απαιτητικών μπλακμεταλάδων ανα την Γη.

Από που να ξεκινήσω και που να τελειώσω…από το μοναδικής αισθητικής εξώφυλλο (το οποίο ακολουθεί κατά πόδας την τεχνοτροπία των προηγούμενων δυο) που σίγουρα θα μπορούσε να αποτελέσει δείγμα για συζήτηση κάποιας Σχολής Καλών Τεχνών; Από την φοβερή παραγωγή του Ιρλανδού Stephen Lockhart που έχει εγκατασταθεί στο νησί και έχει συμβάλλει στην εξέλιξη της τοπικής σκηνής (ακόμη και με φωνητικά στους Svartidaudi) ή στο μαγικό mastering χέρι του Σουηδού Jens Bogren που ο κατάλογος του έχει και τους δικούς μας Rotting Christ, ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλους;

Στην τρίτη τους προσπάθεια, οι Audn πάνε τη μουσική τους πολλά βήματα παραπέρα, με τα φωνητικά να είναι πιο σπαραχτικά από τις προηγούμενες δυο προσπάθειες τους και τα οργανικά μέρη να ακουμπούν αισθητικά το blackgaze, δημιουργώντας έναν πανέμορφο ηχητικό ιστό, στον οποίο σαν άτυχο έντομο παγιδεύεται ο ακροατής.

Ενώ το ταξίδι της μπάντας ξεκίνησε ακολουθώντας τις προσταγες του δεύτερου κύματος του black metal, φαίνεται τώρα, με το “Vökudraumsins Fangi”, να παρουσιάζει ίδιο ύφος και να ξεχωρίζει σαφέστατα στον αφρό της Ισλανδικής σκηνής.

Το “Vökudraumsins Fangi” είναι ένα album που ικανοποιεί ταυτόχρονα τον μέσο μπλακμεταλά, αλλά και εκείνους που ζητάνε το κάτι παραπάνω για να τεντώσουν τα αυτιά τους που είναι κλειστά μπροστά στον ατελείωτο μπλακμεταλικό καταιγισμό κυκλοφοριών.

Οι έξι μουσικοί ανέβηκαν με μια ανάσα στην κορυφή του ενθουσιασμού, καταφέρνοντας χωρίς κανένα εμπόδιο να επικοινωνήσουν τα συναισθήματα της μουσικής τους, η οποία έχει συνεχή εναλλαγή ρυθμού και μελωδίας, που χαρτογραφεί το τοπίο της χώρας τους που σου κόβει την ανάσα, αλλά και την πίσω πλευρά της ανθρώπινης ψυχής.

Κομμάτια σαν τα “Birtan hugann brennir”, “Naedir Um” και το ομώνυμο, είναι η σκληρή ραχοκοκαλιά της κυκλοφορίας, χωρίς βέβαια να μπορώ να χαρακτηρίσω κάποιο από τα 10, σύνολο τραγούδια, filler.

Από τις πιο δυνατές black metal κυκλοφορίες, ενός έτους που η ανθρωπότητα δεν θα ξεχάσει ποτέ! Δυο μήνες έμειναν μέχρι το τέλος του 2020 και στην εικοσάδα των αγαπημένων μου γίνονται συνεχώς ανατροπές!

Οι Audn είναι το τυπικό 1 ημίχρονο, 2 τελικό με την καρδιά μου να χτυπάει δυνατά στη λήξη του αγώνα!

Facebook: https://www.facebook.com/audnofficial/
Instagram: https://www.instagram.com/audnofficial/
Bandcamp: https://audnofficial.bandcamp.com/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/0qT1hWvLtvRxUqbCmeb7GP?si=lrYDI3kmRp2DhaBouB8Hsg

534

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2101 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.