ARRAYAN PATH: “The Marble Gates to Apeiron”

ALBUM

Είδος: Epic/Power Metal
Δισκογραφική: Pitch Black Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 27 Νοεμβρίου 2020

Το μοναδικό καλό σε όλη αυτή την ιστορία με τα lockdown είναι ότι οι μουσικοί, χωρίς να έχουν συναυλίες, διοχετεύουν όλη την ενέργεια τους στη παραγωγή νέου υλικού. Έτσι δεν προλάβαμε να χορτάσουμε καλά καλά το “Archegonoi” και ήδη οι ανεξάντλητοι Arrayan Path έχουν έτοιμο τον όγδοο τους δίσκο, το “The Marble Gates to Apeiron”.

Το νέο album περιέχει 9 συνθέσεις συνολικής διάρκειας 46 λεπτών και η παραγωγή έχει γίνει από τον Slava Selin και το ίδιο το συγκρότημα, ενώ η μίξη από τον Simone Mularoni . Το υπέροχο artwork είναι μια δημιουργία του Γιάννη Νάκου. Στιχουργικά το album καταπιάνετε με την ανθρώπινη φύση και το πως αυτή εξελίσσεται με το χρόνο. Για αυτό το λόγο, το “The Marble Gates to Apeiron”, είναι χωρισμένο σε τρία μέρη παρελθόν,παρόν και μέλλον.

Αυτό που μου αρέσει με τους Κυπρίους είναι ότι παρόλο που έχουν μια μοναδική ηχητική ταυτότητα, σε κάθε νέο δίσκο παρουσιάζουν και ένα ελαφρώς διαφορετικό πρόσωπο. Ενώ στο “Dawn of Aquarius” φλέρταραν πιο πολύ με το ευρωπαικό power ήχο και στο “Archegonoi” οι συνθέσεις ήταν πιο επικές και μακροσκελείς, το 2020 τους βρίσκει να έχουν βαρύνει τον ήχος τους, τα τραγούδια να είναι αισθητά μικρότερα σε σχέση με το προηγούμενο δίσκο και κάποια από αυτά να είναι up-tempo κομμάτια. Επίσης αν και πάντα η μουσική των Arrayan Path είναι αρκετά σύνθετη, θεωρώ ότι στο συγκεκριμένο δίσκο ακολουθούν μια ακόμα πιο prog κατεύθυνση.

Φυσικά όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που μας έχουν κάνει να τους λατρέψουμε είναι εδώ. Η θεική φωνή του Νικόλα, η απίστευτη τεχνική κατάρτιση των υπολοίπων, οι υπέροχες μελωδίες και τα σπουδαία riff τους, το πάθος και ο τρόπος που καταφέρνουν να μας μιλούν μέσα από τα κομμάτια τους. Επίσης και σε αυτό τον δίσκο μας αφήνουν παρακαταθήκη τραγουδάρες όπως το πολυεπίπεδο και speedαριστό “The Marble Gates to Apeiron”, το πιασάρικο “Metamorphosis”, το πιο progressive “The Mourning Ghost”, ή το δραματικό “The Cardinal Order”, με τα υπόλοιπα κομμάτια να είναι εξίσου υπέροχα.

Το “The Marble Gates to Apeiron” είναι μια από τις αποδείξεις ότι το power metal είναι ακόμα ζωντανό και μπορεί να βγαίνουν από τα σπλάχνα του δισκάρες. Άνετα στο top20 μου για φέτος, ένα δίσκος διαμάντι, από μια από τις καλύτερες Ελληνικές μπάντες τα τελευταία χρόνια.

FB: https://www.facebook.com/arrayanpath

548

Avatar photo
About Πελοπίδας Χελάς 285 Articles
Γεννημένος τη δεκαετία του 80 έφαγε την πετριά με την σκληρή μουσική όταν στη τρυφερή ηλικία των 10, ένας συμμαθητής του από το σχολείο του έγραψε δυο κασέτες που του άλλαξαν όλη τη ζωή. Στη μια κασέτα ήταν γραμμένο το “The Number of the Beast ” και στην άλλη το “Master of Reality ”. Έκτοτε, η μουσική μπήκε για τα καλά στη ζωή του και μπορεί να έχουν περάσει 30 χρόνια, αλλά η καψούρα του για το metal παραμένει αμείωτη. Επίσης λατρεύει το διάβασμα, παίζει μανιωδώς video games και δεν λέει ποτέ όχι για κανα μονάκι σε κάποιο γήπεδο μπάσκετ.