ÅRABRΟT: “Norwegian Gothic”

ALBUM

Είδος: Noise Rock
Εταιρία: Pelagic Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 9 Απριλίου 2021

Η σκανδιναβική χερσόνησος έχει πλούσια μουσική παράδοση, αλλά αυτό δεν είναι το σημαντικότερο επίτευγμα της. Το επίτευγμα της είναι πως συνέχισε να έχει παρόν και μέλλον, στηρίζοντας αρκετά τους μουσικούς της. Όλες οι χώρες που την απαρτίζουν, ξεκινώντας από την μουσική εκπαίδευση στα σχολικά πλαίσια, έδωσαν έμπνευση και κίνητρα σε αρκετούς πολίτες τους να προσπαθήσουν να βιοποριστούν από τη μουσική ή τουλάχιστον να μην καταστραφούν οικονομικά θέλοντας να ασχοληθούν με την τέχνη.

Ένα από τα χιλιάδες παραδείγματα (των όχι, ιδιαίτερα μεγάλων, από πληθυσμιακή άποψη χωρών) είναι οι Νορβηγοί Årabrot. O βασικός πυρήνας της μπάντας είναι ο κιθαρίστας/τραγουδιστής Kjetil Nernes που από τις αρχές της δεκαετίας του ‘00 μοιράζεται με εμάς το σκοτάδι της ψυχής του.
Έχοντας πολλούς και διάφορους συνεργάτες, επιστρέφει 3 χρόνια μετά το “Who Do You Love”, με το ένατο full length album, “Norwegian Gothic”.

Ο τίτλος του είναι αυτοεπεξηγηματικός το λιγότερο, αφού η γοτθική ατμόσφαιρα είναι εκείνη που υπερισχύει, σε μια πολύ σημαντική κυκλοφορία για το σχήμα, όπως αποκαλύπτει και ο ίδιος ο Nernes.
Ένας δίσκος που περιέχει όλα τα στοιχεία της πορείας τους την τελευταία δεκαετία και όλες τις επί μέρους επιρροές τους.

Ποιες είναι αυτές και πως αποτυπώνονται στα αυτιά μου; Η βιβλικότητα των Wovenhand συναντά τη θεατρικότητα του Nick Cave (ειδικά της Birthday Party εποχής), ενώ ταυτόχρονα η ευφυΐα των Melvins κονταροκτυπιέται με την παράνοια των Swans. Οι Killing Joke κάνουν συχνές εμφανίσεις στα κομμάτια του “Norwegian Gothic” και με παρέα τους Fields of Nephilim κρασάρουν το party που έχει στηθεί στα ηχεία μου.

Ίσως κάποιοι από εσάς τρομάξετε από την περιγραφή, αλλά σας διαβεβαιώ πως ο κύριος Nernes, η σύζυγος του Karin Park και οι συνεργάτες τους, έχουν πετύχει μια εξαιρετική ισορροπία μεταξύ του “παράξενου” και του “κανονικού”, έτσι ώστε το “Norwegian Gothic” να πίνεται ευχάριστα μονορούφι και επαναλαμβανόμενα. Την παραγωγή έχει αναλάβει ο Jaime Gomez Arellano (Black Eyed Peas, Paradise Lost, Hexvessel, Oranssi Pazusu), η οποία έχει ανυψώσει αυτό το εξαιρετικό εγχείρημα που προδίδει, όπως λέει ο δημιουργός του, τη συνέχεια των Årabrot.

Το όνομα της μπάντας προήλθε από τον ομώνυμο σκουπιδότοπο πέριξ της νορβηγικής πόλης Haugesund, από όπου κατάγεται ο Nernes, και ετυμολογικά είναι το σημείο συνάντησης ποταμών. Φεύγοντας από τον σκουπιδότοπο λοιπόν, έφτασε με την οικογένεια του στη σουηδική εξοχή, να κατοικεί σε μια παλαιά εκκλησία, η οποία του ανήκει πλέον. Επήλθε ισορροπία από ό,τι φαίνεται! Οι ποταμοί μέσα του συναντιόνται τελικά, στο ένατο ολοκληρωμένο του εγχείρημα και είναι όλοι τους ορμητικοί. Η ορμή τους όμως, είναι καθάρια.

Facebook: https://www.facebook.com/ARABROT
Instagram: https://www.instagram.com/arabrot
Bandcamp: https://arabrot.bandcamp.com/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/1vKXAkXBGSbjgGcOPYLI6j

1008

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2113 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.