APATHY

INTERVIEW

Vive Le Punk Rock, η επιστροφή μετά από τα χρόνια του κορονοϊού με μια νέα μπάντα να ανοίγει το φεστιβάλ. Από το Schoolwave σε ένα καταξιωμένο φεστιβάλ. Από το σχολείο, στη σκηνή. Οι Apathy είναι το μέλλον και ο Δημήτρης Μαρσέλος επενδύει σε αυτούς ρωτώντας να μάθει περισσότερα για τα θεμέλια τους. Περιμένοντας το νέο τους album και την εμφάνιση τους στο An Club (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ), μάθετε τι σημαίνει για εκείνους το punk.

-Απάθεια. Η απουσία πάθους, συναισθηματικής φόρτισης, η απουσία αντίδρασης σε κρίσιμες περιστάσεις. Το πρώτο το αποκλείω γιατί… punk, άρα υποθέτω το δεύτερο ανταποκρίνεται στο όνομα σας. Πιστεύετε πως είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας μας;
Η απάθεια εξωτερικεύει τη θεμελιώδη κοινωνική άγνοια καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Μαζί με τα παιδιά έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που έχουμε παρατηρήσει την πλειοψηφία να αδιαφορεί πλήρως για τα ουσιώδες προβλήματα του κόσμου και και κατ’ επέκταση της κοινωνίας, αλλά αντίθετα ασχολούνται μόνο με τα επιφανειακά.

-Πως πέσατε στα δίχτυα του punk; Από όσο θυμάμαι και από τα δικά μου αρχαία χρόνια, δεν είναι συνηθισμένο άκουσμα στο σχολείο;
Όντως η punk δεν είναι ένα καθόλου συνηθισμένο άκουσμα στο σχολείο και πολύ συχνά η εμφάνιση μάς δημιουργούσε αντιδράσεις είτε από συμμαθητές, είτε από καθηγητές, αλλά δεν μας νοιάζει και πολύ. Οι λόγοι που πέσαμε στα δίχτυα του punk καταλήγουν σε ένα κοινό. Βαρεθήκαμε να μας λένε όλη μας την ζωή, ποιο μοτίβο πρέπει να ακολουθήσουμε και όλη η πίεση και όλα όσα περίμεναν από εμάς μας έφεραν στην κατάσταση να απεχθανόμαστε πλήρως αυτό το καταπιεστικό τρόπο ζωής και είτε κατά λάθος, είτε εσκεμμένα ανακαλύψαμε την punk και νιώσαμε πραγματικά ότι κάπου μας καταλαβαίνουν.

-Ποιες είναι οι μπάντες που σας “έπεισαν” να ακολουθήσετε τα χνάρια τους;
Ο καθένας από εμάς έχει τις μπάντες που ακούει σε καθημερινή βάση, αλλά οι μπάντες που όλοι μας συμφωνούμε ότι μας ενδυναμώνουν πραγματικά είναι οι Chaos Uk, Reagan Youth, Circle Jerks και The Partisans. Είναι υπερβολικά πολλές οι μπάντες και μας είναι πολύ δύσκολο να διαλέξουμε αλλά αυτές είναι οι βασικές θα λέγαμε.

-Demo EP με όνομα “Chaos”. Είναι το χάος που θα προκαλέσετε ή απλά μια περιγραφεί του κόσμου όπου ζείτε;
Θα λέγαμε πως περιγράφει τον κόσμο τον οποίο ζούμε διότι η κατάσταση δεν ξέρω αν είναι για γέλια ή για κλάματα πραγματικά. Ο καθένας νομίζει ότι ξέρει τι συμβαίνει και προσπαθεί να επιβάλει την άποψη του πάνω στον άλλον, όμως όσο σκοτωνόμαστε μεταξύ μας δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Η καθημερινότητα είναι μόνιμα ένα χάος και εμείς απλά προσπαθούμε να επιβιώσουμε και να πούμε όσα πιστεύουμε.

-Με μια πρώτη/ακρόαση του θα έλεγα πως δείχνετε την απογοήτευση σας στο κατεστημένο και προβαίνετε σε καταμέτωπη επίθεση εναντίον του. Τι θα διορθώνατε πρώτα αν είχατε την ευκαιρία; Τι να πρωτοφτιάξεις θα μου πεις.
Είμαστε υπερβολικά απογοητευμένοι με την κατάσταση του κόσμου που ζούμε και ειλικρινά δεν έχουμε ιδέα από που θα αρχίζαμε, αλλά μια καλή αρχή θα ήταν η εξάλειψη του κάθε συστήματος γιατί το κάθε σύστημα είναι καταπίεση, και πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα πατάνε πάνω σε άλλους για το δικό τους όφελος. Άρα ναι, εξάληψη κάθε συστήματος και κυβέρνησης και μετά βλέπουμε.

-Ποιοι είναι οι λόγοι για να γίνει κάποιος punk;
Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι λόγοι αλλά για εμάς οι πιο σημαντικοί λόγοι είναι η αγανάκτηση με την κατάσταση που επικρατεί, γιατί το να είσαι punk είναι από μόνο του είναι μια δήλωση. Μια δήλωση που λέει “έχω κουραστεί να ζω στα σκατά που έχετε δημιουργήσει και θέλετε να με αναγκάσετε να ακολουθήσω”. Θα ζήσουμε ως αυτό που θέλουμε ακολουθώντας έναν αβέβαιο δρόμο προς το μέλλον και οι γνώμες των οποιονδήποτε, πολύ απλά δεν υπάρχουν γιατί στην τελική το να είσαι punk, το κάνεις πρώτα για σένα, δεν το κάνεις ούτε για να ταιριάξεις, ούτε γιατί αναζητάς την προσοχή.

-Ετοιμάζεστε για κάτι πιο ολοκληρωμένο σύντομα; Τι σχέδια έχετε για το μέλλον;
Βεβαίως, σύντομα θα βγει το πρώτο μας album με τίτλο “Peace Through Action” το οποίο αντιπροσωπεύει πλήρως τον ήχο μας ως μπάντα, πρέπει να πω πως το “Chaos” EP δεν έχει καμιά σχέση με την μπάντα μας. Πια έχουν αλλάξει πάρα πολλά. Για το μέλλον της μπάντας θέλουμε απλά να παίζουμε και να δημιουργούμε μουσική και ότι προκύψει.

-Θα ανοίξετε το φετινό Vive le punk festival. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για μια μπάντα να συνυπάρχει με έμπειρους μουσικούς της σκηνής;
Δεν μπορώ να εκφράσω το ποσό σημαντικό είναι και το πως νιώθουμε που θα παίξουμε με αυτές τις μπάντες. Για εμάς αυτοι οι μουσικοί είναι, με απλά λόγια, σε άλλο επίπεδο. Δεν μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε ότι θα μας δοθεί η ευκαιρία να παίξουμε στο ίδιο φεστιβάλ με όλους αυτούς. Τα μυαλά μας ακόμα να το καταλάβουν.

-Πως θα περιγράφατε μια εμφάνιση των Apathy;
Μια εμφάνιση μας θα λέγαμε ότι είναι γεμάτη συναίσθημα και τρέλα. Κάθε φορά που παίζουμε είναι για μας συναρπαστικό γιατί κάνουμε αυτό που αγαπάμε και εκτονώμαστε ξεφεύγοντας από την καθημερινότητα, φυσικά κάποιος μπορεί να καταλάβει ότι είμαστε μια παρέα που απλά γουστάρει να παίζει punk.

-Για τελείωμα θα ήθελα να αφιερώσετε λίγους από τους στίχους σας στο Vive Le punk.
Μερικοί από τους στίχους που θα θέλαμε να αφιερώσουμε στο φεστιβάλ είναι οι έξεις: “Είμαστε μια μπάντα καθημερινή”, “Peace Through Action”, “Work Pray Obey, democracy is a lie” και “Never surrender, commit murder”.

491

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2101 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.