…AND OCEANS : “As In Gardens, So In Tombs”

ALBUM

Είδος: Symphonic Black Metal
Εταιρεία: Season Of Mist
Ημ. Κυκλοφορίας: 27 Ιανουαρίου 2023

Οι Φιλανδοί …And Oceans επέστρεψαν το 2020, μετά από ένα σημαντικό διάστημα απουσίας και ενασχόληση με άλλα project, με έναν πολύ αξιόλογο δίσκο, το “Cosmic World Mother” και δείχνουν πως έτσι θέλουν να συνεχίσουν και με τον νέο του πλέον δίσκο “As In Gardens, So In Tombs” που έχει μόλις λίγες μέρες κυκλοφορίας. Χαρακτηριστικό αυτής της επιστροφής είναι επίσης και το γεγονός ότι φαίνεται να έχουν αφήσει τελείως πίσω του τη μεσαία περίοδό τους, όπου πειραματίστηκαν και συνδύασαν τον ήχο τους με την ηλεκτρονική και industrial μουσική (φαινόμενο που συναντήσαμε πολύ έντονα από τις ατμοσφαιρικές metal μπάντες των 90s).

Το κύριο χαρακτηριστικό του “As In Gardens…” είναι ο grandiose ήχος του και η μεγαλόπρεπη ατμόσφαιρά του. Το στήσιμο των συνθέσεων βασίζεται πολύ στη μελωδία και η χρήση των πλήκτρων αλλά και των background χορωδιακών φωνητικών είναι εκτενέστατη – βασικό συστατικό του δίσκου στην ολότητά του. Τα riff, παρόλο που είναι μελωδικά, είναι πολύ δυναμικά και καλοδουλεμένα. Αυτό είναι που με τράβηξε περισσότερο στο άλμπουμ – οι μελωδίες δεν κόβουν καθόλου το βάρος, τη δύναμη και την ταχύτητά του, διατηρώντας τον straight-forward χαρακτήρα. Σε αυτόν τον τομέα, εύκολα μπορούμε να πούμε ότι με το παρόν πόνημα τους οι …And Oceans έχουν ξεπεράσει το προηγούμενο τους “Cosmic World Mother”. Η συνοχή των θεμάτων και των συνθέσεων είναι επίσης ένα πολύ δυνατό συν. Είναι εμφανές πως σε αυτόν τον τομέα η μπάντα το ’χει και ξέρει πολύ καλά πως να δουλέψει ώστε να πετύχει το ζητούμενο. Παρόλα αυτά, τελικά δεν συναντάμε κάτι πραγματικά εξαιρετικό ώστε να ξεχωρίσουμε τόσο τον δίσκο αυτό και να τον κατατάξουμε στο πάνω ράφι. Η επανάληψη γίνεται σίγουρα εμφανής σε κάποια σημεία κατά τη διάρκεια της ακρόασης και ίσως σε στιγμές νιώσουμε ότι κάποια θέματα τα έχουμε ακούσει και αλλού.

Με άλλα λόγια, έχουμε ένα πολύ αξιόλογο αποτέλεσμα, ειδικά για τους φίλους του ήχου των Limbonic Art, πρώιμων Dimmu Borgir και Arcturus του πρώτου δίσκου, όμως ταυτόχρονα υπάρχει μια πολύ σαφής διαφορά μεταξύ των προαναφερθέντων και των …And Oceans. Ναι, αυτό φυσικά δεν είναι κακό. Δεν μπορεί να είναι όλοι “εκεί πάνω”. Και δεν χρειάζεται να είναι έτσι για να δώσουμε τον χρόνο μας σε μια μπάντα. Μια κλασική Season Of Mist κυκλοφορία, της οποίας την ακρόαση προσωπικά απόλαυσα περισσότερο απ’ όσο θα νόμιζα και αυτό με εξέπληξε θετικά.

Bandcamp: https://andoceans.bandcamp.com/album/as-in-gardens-so-in-tombs
Facebook: https://www.facebook.com/andoceans/

349

Avatar photo
About Δημήτρης Κωνσταντινίδης 45 Articles
Ερωτευμένος με το σκληρό metal από μικρή και ευαίσθητη ηλικία, όταν μια μοιραία στιγμή άκουσε το "Ride The Lightning" από παλιά κασέτα Maxell. Έπειτα ανακάλυψε τους Slayer και έπαθε πώρωση σε βαθμό μανίας. Μουρμουράει συνεχώς κάποιο riff και παίζει ρυθμούς drums με τα δάχτυλά του. Με ιδιαίτερη αδυναμία επίσης: στο black metal, σε οτιδήποτε obscure, στο d-beat, στον ζύθο, στις grim μέταλ πόζες, στον Stanley Kubrick, στον Dario Argento, στο DIY, στις ωραίες μυρωδιές. A metalhead to the punks, a punk to the metalheads.