AMON AMARTH

ALBUM

Όταν μιλάς με ένα από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα του μέταλ παγκοσμίως, δεν μπορεί παρά να έχει ενδιαφέρον.

Ιδιαίτερα όταν αναλύεις το νέο πάρα πολύ καλό άλμπουμ των Amon Amarth που τους βρήκε εξαιρετικά τσατισμένους με την πανδημία και τον πόλεμο, όπως θα διαπιστώσεις αγαπητέ αναγνώστη παρακάτω, στη συνομιλία με τον κιθαρίστα των Σουηδών Βίκινγκς, Johan Söderberg. Θυμήσου μόνο, ότι πίσω από όλη τη θεματολογία για τους Βίκινγκς και την ιστορία κρύβονται άνθρωποι εντελώς αντίθετοι με τον πόλεμο, όπως άλλωστε φάνηκε από το ξέσπασμα του συμπαθέστατου Johan. Μια υπέροχη αντίθεση, που γοητεύει.

-Αρχικά, συγχαρητήρια για το νέο σας δίσκο, ακούγεστε πιο επιθετικοί και θυμωμένοι από ποτέ! Ήταν μια… συλλογική απόφαση να παίξετε πιο σκληρά ή βγήκε αυθόρμητα στο στούντιο;
Χαχαχαχαχα, πραγματικά είμαστε πάρα πολύ τσατισμένοι με αυτή τη μαλακία, τον κορωνοϊό και όλες τις συνέπειες της πανδημίας στη ζωή μας. Όταν αρχίσαμε να γράφουμε το δίσκο, ήταν κοινή απόφαση να έχουμε πιο σκληρό και σκοτεινό ήχο, μια επιστροφή στις ρίζες μας. Δεν ξέρω αν ακουγόμαστε όπως τα πρώτα μας άλμπουμ, όμως η σκέψη μας ήταν να έχουμε μια πιο «σκοτεινή» προσέγγιση στη συγγραφή των κομματιών, να πιάσουμε ένα πιο θυμωμένο «feeling».

-Ας μιλήσουμε για το “Odin owns ye all”, ένα κομμάτι που γκρουβάρει ασύστολα και θα μπορούσε να έχει μέχρι και Floridean Death Metal επιρροές. Μήπως έβαλε ο Andy Sneap το χεράκι του ή και γενικότερα μήπως σας «έσπρωξε» σε έναν πιο αμερικάνικο ήχο;
Όχι, καθόλου. Το συγκεκριμένο τραγούδι το έγραψα όταν ήμουν πραγματικά πολύ τσατισμένος, όταν στην περίοδο της πανδημίας είχα εγκλωβιστεί στη Σουηδία και δεν μπορούσα να δω την κοπέλα μου, η οποία ήταν στις ΗΠΑ. Όσον αφορά τον Andy Sneap, είναι πραγματικά κάτι παραπάνω από παραγωγός μας, είναι και φίλος που εκφράζεται ελεύθερα για τον ήχο μας.
Στη διαδικασία παραγωγής του νέου άλμπουμ, μας «πίεσε» λίγο περισσότερο για να γυρίσουμε στο σουηδικό death metal τύπου Entombed και να αφήσουμε αυτές τις επιρροές να σκληρύνουν τον ήχο μας.

-Ήταν όλος ο δίσκος γραμμένος υπό την… επήρεια της πανδημίας; Πως σας επηρέασε στη συγγραφή και γενικότερα πως επέδρασσε πάνω σας το γεγονός ότι δεν μπορέσατε να περιοδεύσετε για το προηγούμενο σας δίσκο; Ποιες είναι οι σκέψεις σας για την επερχόμενη περιοδεία;
Αυτό ίσως ήταν ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που διαμόρφωσε το νέο μας άλμπουμ. Δεν μπορέσαμε να περιοδεύσουμε, δεν μπορούσαμε να δούμε τις οικογένειες μας και τους φίλους μας, ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδος για όλους μας και λογικά όλο αυτό το συναίσθημα αποτυπώθηκε στη μουσική μας.
Δυστυχώς δεν κάναμε εκτεταμένη περιοδεία για το προηγούμενο μας άλμπουμ και περίπου ένα χρόνο μετά την αρχή της πανδημίας, όπου είχαν παραλύσει τα πάντα, σκεφτήκαμε ότι είναι η ώρα να ξεκινήσουμε να γράφουμε τον επόμενο μας δίσκο. Έτσι πήραμε την απόφαση. Είχα ήδη γράψει ήδη δυο τραγούδια την πρώτη περίοδο της πανδημίας και συνολικά ο δίσκος ολοκληρώθηκε σε περίπου ένα χρόνο.
Πλέον είμαστε όλοι πάρα πολύ ενθουσιασμένοι για τις ζωντανές εμφανίσεις που έρχονται, θα είναι γαμάτο που θα επιστρέψουμε στη σκηνή… μας πήρε περίπου 2,5 χρόνια από την τελευταία φορά! Πραγματικά, το περιμένω πως και πως, βγαίνουμε στο δρόμο με τους Machine Head και τους Halo Effect στην Ευρώπη και μετά στις ΗΠΑ, με τους Carcass, τους Obituary και τους Cattle Decapitation.
Θα έχει τρομερό ενδιαφέρον η co-headline περιοδεία με τους Machine Head, κάποια σόου θα ξεκινήσουν αυτοί, σε κάποια θα βγούμε τελευταίοι εμείς. Θα έχουμε, μάλιστα, αρκετές εκπλήξεις στις ερχόμενες συναυλίες μας, δεν μπορώ όμως να πω!

-Ολόκληρος ο νέος δίσκος είναι εξαιρετικά καλογραμμένος και τα τραγούδια κολλάνε απευθείας στο μυαλό. Όμως το “Saxons and Vikings” με αιφνιδίασε. Πως προέκυψε το ντουέτο με τον Biff Byford;
Σκεφτόμασταν εδώ και πολύ καιρό να γράψουμε ένα τραγούδι για μια ζωντανή μάχη μεταξύ Σαξόνων και Βίκινγκ και από ό,τι καταλάβαμε και ο Biff είχε ακριβώς την ίδια ιδέα στο μυαλό του! O Olavi Mikkonen έγραψε το κομμάτι και ήθελε συγκεκριμένα τον Biff για να το τραγουδήσει. Όταν πήγαμε στο στούντιο του Andy Sneap για να ηχογραφήσουμε το δίσκο, έτυχε το σπίτι του Biff να είναι… ακριβώς στη γωνία!
Ήρθαμε σε επικοινωνία μαζί του και αμέσως «ψήθηκε» να συμμετάσχει στο κομμάτι, εμείς δεν ξέραμε καν ότι θα το συμπεριλάβουμε στο δίσκο, είχαμε απλώς μια ιδέα για το πως θα ακούγεται. Όταν εμφανίστηκε στο στούντιο ο Biff, καταλάβαμε ότι δεν είχαμε άλλη επιλογή!
Είναι άλλωστε… ένας Σάξονας, χεχεχεε!

-Πως νιώθετε για το νέο άλμπουμ, μπορείτε να το κατατάξετε ανάμεσα στα καλύτερα σας, ακόμη και αν είναι τόσο φρέσκος;
Είναι πραγματικά πολύ νωρίς, αλλά το ελπίζουμε. Είναι φυσικό άλλωστε, κάθε φορά που βγάζεις έναν νέο δίσκο να είναι ο αγαπημένος σου, αλλά μετά από κάποια χρόνια το σκέφτεσαι καλύτερα και πολλές φορές καταλαβαίνεις ότι ίσως μια παλιότερη προσπάθεια ήταν καλύτερη. Μέχρι τώρα δεν έχουμε μεγάλο feedback από τους οπαδούς, πάντως πιστεύω ότι θα ο νέος δίσκος θα είναι από τους πιο πετυχημένους μας δίσκους, έχω αυτή την αίσθηση.
Η ανταπόκριση από τα σινγκλ και τα βίντεο είναι φανταστική και έχουμε πολύ καλή αίσθηση. Τα βίντεο ήταν πραγματικά μια πάρα πολύ διασκεδαστική εμπειρία και νομίζω φαίνεται στο τελικό αποτέλεσμα. Κάναμε το “The Great Heathen Army” στη Λετονία σε τρεις μέρες και αμέσως μετά φύγαμε στην Πολωνία για να κάνουμε το “Get in the Ring”. Και τα δύο τα φτιάξαμε σε μία εβδομάδα και περάσαμε υπέροχα! Ήταν περίπου να σαν παίζουμε ζωντανά στη σκηνή.

-Ποιο είναι το αγαπημένο σου κομμάτι από το νέο δίσκο και γιατί;
Ένα από τα αγαπημένα μου είναι το “The Great Heathen Army” γιατί έχει μια πολύ διαφορετική αίσθηση από όλα τα υπόλοιπα, ένα διαφορετικό γκρουβάρισμα και είναι πολύ πιο σκοτεινό. Ήμουν πολύ ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα.
Γενικότερα, τα νέα κομμάτια τα φτιάξαμε για να παιχτούν ζωντανά, μας έλειψε τόσο πολύ άλλωστε η σκηνή. Θέλαμε κάθε τραγούδι να έχει κάποια σημεία που το κοινό θα μπορούσε να συμμετέχει με το δικό του τρόπο, με μοσπιτ, με τραγούδι και άλλα πολλά!

-Σε έναν κόσμο που προχωράει σε αχαρτογράφητες περιοχές, οι Amon Amarth συνδυάζουν μια ισορροπημένη τάση για «διαφυγή», με το θάρρος να αντιμετωπίζεις την καθημερινότητα με όρεξη και δημιουργικότητα. Ποιο είναι το κίνητρο σας να συνεχίζετε, τι σας «τραβάει προς τα μπροστά», ποιο είναι το όραμα και το όνειρο σας;
Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι παίζουμε όσες περισσότερες ζωντανές εμφανίσεις μπορούμε, να πάμε σε όλα τα μέρη που ο κόσμος θέλει να μας δει, αυτό μας δίνει τεράστιο κίνητρο, να έρθουμε σε επαφή με τους οπαδούς μας. Για αυτό ήταν τόσο δύσκολη για μας, η περίοδος που κλειστήκαμε μέσα στα σπίτια μας λόγω της πανδημίας.
Πλέον δεν μπορούμε να πάμε και σε περιοχές δίπλα μας που έχει γαμημένο πόλεμο, αυτόν τον τόσο ηλίθιο πόλεμο! Δεν έφτανε που είχαμε την πανδημία, οι άνθρωποι είναι τόσο ηλίθιοι που εν έτει 2022 ξεκινούν πόλεμο. Πόσο γαμημένη κατάσταση, πόσο κρίμα να πεθαίνουν άνθρωποι επειδή κάποιοι πολιτικοί θέλησαν να αποκτήσουν περισσότερη εξουσία. Όλοι πρέπει να αφήσουν τα όπλα τους κάτω και να πάνε σπίτια τους! Γαμήστε αυτούς τους πολιτικούς!

-Μπορεί να τραγουδάτε για ιστορικά συμβάντα, όμως φαίνεται ότι υπάρχει πολύ περισσότερο βάθος σε αυτά που θέλετε να πείτε, όπως άλλωστε φαίνεται και στο νέο σας τραγούδι “Find your way or make one”. Τι κρύβεται πίσω στον κεντρικό άξονα της θεματικής των στίχων σας;
Όντως, ο τρόπος ζωής των Βίκινγκς έχει να κάνει με την ατομικότητα, να μπορείς να ζεις ελεύθερα, να κάνεις αυτό που θέλεις να κάνεις. Όταν γράφουμε στίχους για μάχες και ιστορικές περιόδους, δεν είναι ότι μας αρέσει ο πόλεμος, απλώς είναι πολύ έντονα θέματα που συγκινούν ακόμη και σήμερα. Ειδικά στο μέταλ, τέτοια ιστορικά γεγονότα και ιστορίες φέρνουν μια δύναμη στα τραγούδια που είναι δύσκολο να εξηγηθεί.

-Γυρνώντας στο παρελθόν, μπορείς να διαλέξεις μια αγαπημένη στιγμή στην καριέρα των Amon Amarth;
Αυτό που θυμάμαι περισσότερο είναι η περίοδος που κυκλοφορήσαμε το άλμπουμ “Versus The World”, που ήμασταν πραγματικά πάρα πολύ μπερδεμένοι, καθώς τίποτα δεν πήγαινε καλά για εμάς. Δεν μπορούσαμε να ζήσουμε από τη μουσική μας, παρότι ξοδεύαμε πραγματικά πολύ χρόνο για να φτιάξουμε τους δίσκους μας. Δεν μπορούσαμε να φτάσουμε τη μουσική μας σε περισσότερο κόσμο.
Όταν όμως βγάλαμε το συγκεκριμένο δίσκο, τότε καταφέραμε να πετύχουμε κάτι ιδιαίτερο: να αφιερωθούμε 100% στη μουσική, να παρατήσουμε τις δουλειές μας και να ζήσουμε το όνειρο μας. Κοιτώντας πίσω, δεν μπορώ να πω ότι είμαι πλήρως ευχαριστημένος με τον ήχο αυτού του άλμπουμ, όμως είναι ακόμη ένας πολύ ιδιαίτερος δίσκος για εμάς και συνολικά ένα πολύ καλό άλμπουμ.

-Πως θέλετε να θυμόμαστε στο μέλλον τους Amon Amarth;
Το μόνο που θέλω είναι να συνεχίσουμε τουλάχιστον 10 χρόνια ακόμα να παίζουμε και να βγάζουμε δίσκους, αφού μπορούν οι Rolling Stones και οι Iron Maiden, μπορεί ίσως και εμείς να τα καταφέρουμε. Μακάρι, μάλιστα, να έρθουμε και στην Ελλάδα να παίξουμε ζωντανά, θα ήταν υπέροχα!

561

Avatar photo
About Γιώργος Καλλίνης 21 Articles
Θα με βρείτε στα διάφορα φόρα στο ιντερνέ να ξεχειλώνω μουσικές απόψεις, φέρνοντας στα άκρα συνομιλητές, αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαίνουν επίτηδες, κάποιος που έχει ένα καλά μελετημένο σχέδιο, μιλάει μέσα από μένα. Ναι, καπνός μπήκε στο μάτι μου!