ALTERSELF: “Virgin Sin” EP

EP

Είδος: Thrash / Death Metal
Δισκογραφική: Ανεξάρτητη κυκλοφορία
Ημ. Κυκλοφορίας: 29 Μαρτίου 2023

To προ πενταετίας περίπου “Frost” των Αθηναίων Alterself μου είχε αρέσει πολύ καθώς παρουσίαζε μια προοδευτική thrash / death μπάντα σε ακμαίο συνθετικό επίπεδο και με εξεζητημένες επιρροές που παρήγαγε ευφάνταστη ακραία μουσική με μεγάλο πλούτο ιδεών. Τα πράγματα δεν διαφοροποιούνται δραματικά με το νέο EP “Virgin Sin” και όπου αυτό συμβαίνει, αποβαίνει προς όφελος του ακροατή γιατί το τελικό αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό και πολύ ενδιαφέρον.

Οι Alterself εξακολουθούν να κινούνται σε έναν υβριδικό thrash / death χώρο. Riffολογικώς δανείζονται (χωρίς να υπάρχει υποψία κοπιαρίσματος σε καμία περίπτωση, το κυριότερο ίσως ατού του “Virgin Sin” είναι οι πολύ ισχυρές δόσεις αυθεντικότητας) το πνεύμα των Death, των Coroner, των “αρχαίων” Dark Tranquillity (ειδικά στα σημεία που speedάρουν ακούγονται απολαυστικοί) αλλά και των Nile ή ακόμη και SepticFlesh σε θέματα που φέρουν “μεσανατολικό” αέρα μέσα τους. Πολύ καλός ο Γεωργιλαδάκης, είτε στα δομικά μέρη είτε στα μελωδικά solos (και επαρκέστατος στο growling). Ρυθμικά το album είναι σε γενικά mid tempo ταχύτητες και είναι πολύ συμπαγές, με πολύ καλές μπασογραμμές από τον Γιάννη Μαρινάτο και εξαιρετική απόδοση από τον drummer Dom Antouera.

Και τα 4 κομμάτια (συν μια πολύ καλή “σμυρναίικη” / doom ακουστική version του “Reverie” από το debut full length “Seven Deadly Blessings” με ανατολίτικα κρουστά και κανονάκι από τους guest μουσικούς Ηλία Μαντικό και Στρατή Σκουρκέα) είναι πολύ καλά και με διαφορετικό συναισθηματικό απόβαρο το καθένα. Το “Half Life”, thrash / death γρήγορο και τεχνικό, μου θύμισε τεχνοτροπίες των Obscura (κάτι που λέει πολλά για τις τεχνικές ικανότητες των μελών της μπάντας), πολύ ωραία τα “Blind Art” και “Horrors Unborn”, ακούγονται Coronerικώς προοδευτικά – ειδικά το δεύτερο με παραπομπές στους Psychotic Waltz είναι φοβερή στιγμή – και επίσης ακουστικό, έξοχο και medieval / avant-garde αισθητικής “A Nightmare Within A Dream”, διανθισμένο με τα keybοards του Διονύση Χριστοδουλάτου, τη βιόλα του Anthony Del και την φανταστική φωνή της Μίνας Γιαννοπούλου.

Τελικώς: το “Virgin Sin” είναι ένα εξαιρετικό – αν και μικρό – δείγμα από τους Alterself. Αυτό βέβαια αντισταθμίζεται από πολύ καλά δομημένο υλικό με θαυμάσιες ιδέες, υπό έναν πολύ καλό ήχο (ιδανικά στουντιακός, παχύρρευστος αλλά όχι πνιγηρός) και υψηλότατο δείκτη ενδιαφέροντος. Και όχι, δεν θα πω το κλασικό “περιμένω εναγωνίως κάποιο full length 12 κομματιών σαν συνέχεια”. Ας είναι και EP, πάλι τεσσάρων τραγουδιών, που να σπέρνει σε κάθε δευτερόλεπτο όσο το παρόν τεμάχιο. Προς το παρόν, φέρτε μου τον έλεγχο να σας βάλω άριστα.

Facebook: https://www.facebook.com/alterselfgr

559

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1170 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.