AHERUSIA

INTERVIEW

Ύστερα από τρία επιτυχημένα άλμπουμ, έφτασε το πλήρωμα του χρόνου ν΄απολαύσουμε, στη σκηνή του Temple, τους Aherusia. Θα παρουσιάσουν ζωντανά τη νέα τους δημιουργία που ακούει στο όνομα “Noctoc- An Answer (?)”. Η Ειρήνη Νόση συνομίλησε με τον ηγέτη του σχήματος, Voreas Faethon και σας μεταφέρουμε τα όσα ειπώθηκαν.

Παρατηρείται, τα τελευταία χρόνια, μια στροφή προς τον folk/pagan ήχο στο χώρο της metal σκηνής. Αυτό το γεγονός κατά πόσο σας επηρεάζει σε ιδέες και πειραματισμό;

Καλησπέρα. Αυτό που λες είναι αλήθεια. Μπορώ να πω πως είμαι χαρούμενος που όλο και περισσότερα σχήματα στρέφονται στην ελληνική μουσική, δημιουργώντας ιδιαίτερα αυθεντικά και πρωτότυπα πράγματα. Εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι κάναμε, δεν θα έλεγα ότι επηρεαζόμαστε, αλλά νιώθουμε περηφάνια που είμαστε σε αυτή την σκηνή και συνεχίζουμε να εκφραζόμαστε μουσικά με τον τρόπο που νιώθουμε.

Παρά το γεγονός πως είστε ενεργοί αρκετά χρόνια, τα άλμπουμ σας συμπληρώνουν τα τέσσερα στον αριθμό. Αυτό είναι μια συνειδητή επιλογή;

Είναι μια συνειδητή επιλογή. Γράφω μουσική μόνο όταν νιώθω, και όχι γιατί πρέπει. Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι και πολύ γρήγορος στο να γράψω μουσική, έτσι μιας και τα άλλα μέλη δεν θέλουν συμμετέχουν σε αυτήν την διαδικασία, το πράγμα παίρνει τον χρόνο του.

Γενικώς δεν θέλω να πιέζομαι, αλλά έχω σαν στόχο οι AHERUSIA να γίνουν παραγωγικότεροι.

Ξενιτιά και πατρίδα, στο μυαλό και την ψυχή του κάθε ανθρώπου, είναι έννοιες που τα τελευταία χρόνια σχετίζονται συχνά με το χώρο της νεολαίας. Κατά πόσο σας επηρέασαν τέτοιου είδους εμπειρίες, πιθανότατα κι από το φιλικό σας χώρο, για τη δημιουργία του τελευταίου σας άλμπουμ;

Κοίτα: Αυτή η τάση των νέων συμπατριωτών μας να ξενιτεύονται για να ζήσουν με καλύτερους όρους στο εξωτερικό, είναι κάτι το φρικτό για εμένα. Είναι έγκλημα το ότι φτάσαμε έως εδώ και έχουν όλοι τις ευθύνες τους. Δεν φταίνε μόνο οι κυβερνώντες μας, φταίμε κι εμείς γιατί τους εκλέξαμε, αλλά φταίμε πάνω απ΄όλα, γιατί δεν πιστεύουμε στο ότι μπορούμε ν αλλάξουμε κάτι. Εγώ διάλεξα να μείνω εδώ και να παλέψω -η επανάσταση δεν ξεκινά με μαζικούς ξεσηκωμούς, αλλά με μικρές καθημερινές νίκες, με μικρές καθημερινές αντιστάσεις. Μπορούμε να είμαστε λιγότερο βολεμένοι; Μπορούμε να αρχίσουμε να παίρνουμε θέση; Μπορούμε να σταματήσουμε να δικάζουμε τα πάντα γύρω μας μέσα από την ασφάλεια του new age όχλου των μέσων επικοινωνίας; Μπορούμε να σταματήσουμε να διαιρούμαστε και να προσπαθήσουμε να πειθαρχήσουμε σε μια παραγωγική αυτοκριτική;
Τίποτε δεν χάθηκε, μόνο η συναισθηματική μας ακεραιότητα. Αυτή θα την αποκτήσουμε μονο αν νικήσουμε τον φόβο και τις ανασφάλειές μας.

Όλα αυτά, μαζί με όλους εκείνους τους πρόσφυγες των κοινωνικών/θρησκευτικών διωγμών αλλά και τους πρόσφυγες του πολέμου, αποτελούν τα ερεθίσματα για τον νέο μας δίσκο.

Πόσο σημαντικό είναι για εσάς που στο επερχόμενο live θα χρησιμοποιήσετε μόνο φυσικά όργανα κι όχι πλήκτρα παραδείγματος χάριν;

Κάθε συναυλία μας είναι σημαντική εξίσου και πάρα πολύ για εμάς. Σε αυτή την συναυλία θα εμφανιστούμε με δύο σετ κρουστών, τρεις κιθάρες, γκάιντες και κλαρίνο.

Οι στίχοι που χρησιμοποιούνται στον τελευταίο σας δίσκο είναι αυτούσιες ή εν μέρει παραλλαγμένες, λόγω ποιητικής αδείας, παραβολές;

Οι στίχοι στον νέο μας δίσκο είναι οι αυθεντικοί στίχοι των παραδοσιακών τραγουδιών που διασκευάζουμε. Σχεδόν όλα αυτά τα τραγούδια έχουν παραλογικό/αφηγηματικό περιεχόμενο.

Η σειρά με την οποία τα βάζουμε, δημιουργεί μια νέα παραλογή με σκοπό να μιλήσει για το τί είναι πατρίδα για τον καθένα, για το αν πάντα πρέπει να θυμόμαστε τις καταβολές μας μόνο όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και για το πόσο είναι σωστό να αντιμετωπίζουμε τις καταβολές μας ως κάτι δύσκαμπτο και «παραδοσιακό», που δεν πρέπει να τολμήσει κανείς να το αλλάξει.

Χρησιμοποιήσατε αυτό το λαογραφικό υλικό ως ενδιάμεσο με την νεότερη ελληνική παράδοση; Ως κάτι που μπορεί να μιλήσει αμεσότερα στο ελληνικό κοινό;

Ναι ακριβώς αυτός ήταν ο σκοπός μας, αλλά επίσης το να διασκευάσουμε αυτά τα τραγούδια ήταν για εμένα και μια εκπλήρωση μια εσωτερικής ανάγκης, ενός κρυφού χρέους.

Ποιοι είναι οι στόχοι ή πιθανόν οι σκέψεις της μπάντας για πιθανές συνεργασίες στο μέλλον;

Σύντομα θα ηχογραφήσουμε τον πέμπτο μας δίσκο ο οποίος θα μεταφερθεί και αυτός θεατρικά. Ελπίζουμε και σκοπεύουμε να παίξουμε παντού στην Ελλάδα, αλλά και έξω το υλικό του νέου μας δίσκου ζωντανά.

Τί να αναμένουμε από εσάς στο επερχόμενο live;

Εφτά άνθρωποι θα δώσουν ολόψυχα την αλήθεια τους στην σκηνή του Temple.

1025

Avatar photo
About Ειρήνη Νόση 15 Articles
Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και σπούδασε. Πρωτάκουσε heavy metal και έκανε τα πρώτα της head banging, ήδη από το δημοτικό, χάρη στα μεγαλύτερα αδέλφια της. Αργότερα, στο πανεπιστήμιο, όπως όλοι αναζητούμε τρόπους έκφρασης, ασχολήθηκε με τη jazz και τη rhythm’n’blues… αλλά το μικρόβιο της metal σκηνής ήταν αυτό που τελικά την κέρδισε.