AHASVER: “Causa Sui”

ALBUM

Είδος: Progressive death metal
Εταιρεία: Lifeforce Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 16 Σεπτεμβρίου 2022

Οι Ahasver είναι ένα νέο συγκρότημα από την Τουλούζη της Γαλλίας. Το “Causa Sui ” είναι το ντε-μπούτο τους. Το promo υλικό τούς παρουσιάζει ως progressive metal και αναφέρει ότι στις τάξεις τους φιλοξενούν μέλη μουσικών σχημάτων όπως οι Gorod, Zubrowska, Dimitree, Psykup, Eryn Non Dae και Drawers.

Τα παραπάνω στοιχεία με βοήθησαν να υποψιαστώ πού περίπου τοποθετούνται μουσικά οι Ahasver. Και ήδη από την πρώτη ακρόαση του παρθενικού δίσκου τους, οι περισσότερες υποψίες μου επιβεβαιώθηκαν. Προσδοκίες δεν είχα ιδιαίτερα μεγάλες.

Έχοντας ως βάση το extreme metal –κυρίως το death– οι Ahasver εμπίπτουν στη γενεαλογία των σχετικά πιο πρόσφατων γαλλικών συγκροτημάτων που αποκολλήθηκαν από τις παραδοσιακές death metal καταβολές τους, δίχως να επιδιώξουν να οδηγήσουν τον ακραίο ήχο στα άκρα (βλ. Arhkon Infaustus), αλλά κυνηγώντας το άνοιγμα του ήχου προς έξω-death metal-ικές επιρροές. Συνεπώς, η μουσική της μπάντας συγγενεύει με το πνεύμα της γαλλικής metal ναυαρχίδας των Gojira, αλλά και με αυτό των Hacride ή των Hypno5e, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με περίπτωση απόλυτης ταύτισης ή μίμησης.

Επιπρόσθετα, η προϋπηρεσία των μελών των Ahasver στις μπάντες που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι, προφανώς, η αιτία που στον ήχο τους εντοπίζονται στοιχεία tech death metal, hardcore, math-core, metalcore και post / alt metal.

Το φύσει υβριδικό αποτέλεσμα, μολονότι δεν είναι σε θέση να διεκδικήσει δάφνες πρωτοτυπίας, παρουσιάζει ενδιαφέρον και θα ασκήσει έλξη στο μουσικό κοινό που αρέσκεται σε τεχνικά και επι-θετικά riffs και τύμπανα, σε death φωνητικά και core-άδικες κραυγές που εναλλάσσονται με καθαρά τραγουδιστικά μέρη, σε διαρκείς εναλλαγές ύφους, ταχύτητας και τονικότητας.

Το ντεμπούτο των Ahasver δεν είναι από αυτά που θα εντυπωσιάσουν και θα κάνουν την προσοχή του ευρύτερου κοινού να στραφεί πάνω τους. Πιο πολύ ανήκει στις δουλειές πρωτοεμφανιζόμενων group που τοποθετούν τους δημιουργούς τους στον χάρτη του είδους που υπηρετούν και γεννούν μετριοπαθείς προσδοκίες για μια ενδεχομένως καλύτερη και πιο αξιόλογη συνέχεια. Not great, not terrible, βαθμός επικινδυνότητας σίγουρα μικρότερος των 3,6 Roentgen, αλλά ποτέ δεν ξέρεις κιόλας αν επίκειται κάνα μεγάλο μπαμ.

Facebook: https://www.facebook.com/AHASVERBAND/
Bandcamp: https://ahasverlfr.bandcamp.com/album/causa-sui

657

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.