AGNES VEIN: “Deathcall”

Είδος: Doom / Black Metal
Δισκογραφική: Venerate Industries
Ημ. Κυκλοφορίας: 17 Δεκεμβρίου 2021

Άλλη μια μπάντα που επανεμφανίζεται μετά από πολλά χρόνια σιωπής είναι και οι Θεσσαλονικείς blacksters Agnes Vein οι οποίοι από το “Soulship” του 2013 (με ένα μικρό flash με το split 7ιντσο “The Smoking Community” https://rockway.gr/posts/14701-agnes-vein-sadhus-the-smoking-community-split-7/ παρέα με τους Sadhus το 2016) είχαν εξαφανιστεί.

Οι Agnes Vein με το “Deathcall” δεν παρεκλίνουν αισθητά από το ύφος το οποίο και παρουσίασαν σε όλες τις δουλειές τους. Κύρια διαφοροποίηση σε σχέση με ανάλογες μπάντες και προσωπική “πινελιά” η ισχυρή doom πtυχή που υπάρχει στο – όχι και τόσο βάρβαρο αλλά θεόσκληρο, primitive και αμελωδικό – black metal τους. Εξίσου ισχυρή είναι και η επικότητα που αποπνέει η μουσική τους. Ένα υβρίδιο που ισορροπεί συνιστώσες που δρουν ανεξάρτητα και επιρροές από το black, το doom και το post metal.

Kιθαριστικώς, στη μοναδική speed στιγμή του “Deathcall” (αναφέρομαι στο ομότιτλο track) επικρατεί ο standard “σιδηροδρομισμός” στα riffs ενώ στα doom μέρη υπάρχει μια έντονη “λαμαρινάτη” post χροιά. Οι ρυθμοί όπως προείπα ποικίλουν γενικώς αλλά τα αργά, σχεδόν funeral σημεία κατέχουν τη μερίδα του λέοντος. Επίσης στα φωνητικά υπάρχει επίσης αρκετά ευρεία εκφραστική γκάμα. Αρκετά καθαρά τα growl parts και υπέροχα τα οπερατικά clean μέρη (στο στυλ των Arcturus), δένουν πολύ καλά με τα εκάστοτε ατμοσφαιρικά background στα οποία δομούνται οι μεγάλες σε διάρκεια συνθέσεις.

Τα έξι κομμάτια του album δρουν σαν αυτοτελείς οντότητες με ξεχωριστό συναισθηματικό προϊόν να εξάγεται από το καθένα, κάτι που ως γεγονός δίνει περισσότερο ενδιαφέρον μιας και καθιστούν τη ροή περιπετειώδη και απρόβλεπτη. Πολύ καλό το γρήγορο Celtic Frost ομότιτλο track το οποίο ανέφερα παραπάνω, το Candlemass-ικό “Vultures Hymn (Praise Bounteous)”, τα “Rara Null” και “Sovereign Star” (με έντονο το post αλα Neurosis άρωμα), το “They Who Neared the Portals” που μου θύμισε old school viking (οκ, πες τα και επικά) metal και μπάντες όπως οι Borknagar, οι Enslaved και οι Primordial και το απολύτως πνιγηρά σπηλαιώδες επιλογικό “The Golgotha Entanglement”.

Τελικώς, έχουμε να κάνουμε με μια αξιοπρεπέστατη επιστροφή για τους Agnes Vein, το “Deathcall” δικαιολογεί απόλυτα την δισκογραφική του παρουσία. Οι fans των προαναφερόμενων σχημάτων θα μείνουν ικανοποιημένοι όπως και όλοι όσοι αρέσκονται σε μη ψυχαγωγικά ακούσματα. Μια κατάμαυρη δημιουργία, απολύτως αντιπροσωπευτική του καθημερινού εγκόσμιου κτήνους που απομυζεί κάθε ικμάδα θετικότητας από τη διάθεση του μέσου ανθρώπου. Σκληρότητα, απόγνωση και μηδενισμός αν θέλεις να μιλήσουμε με πραγματιστικούς όρους φίλε αναγνώστη / ακροατή. Όχι για “χαρωπούς” εγκεφάλους, ασυζητητί.

Facebook: https://www.facebook.com/agnesveinband

1382

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1163 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.