AEON: “God Ends Here”

ALBUM

Είδος: Death Metal
Δισκογραφική: Metal Blade Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 15 Οκτωβρίου 2021

Πέρασαν αρκετά χρόνια (9 για την ακρίβεια) από την τελευταία δισκογραφική εμφάνιση των Σουηδών deathsters Aeon, μιας μπάντας που ποτέ δεν κατάφερε να γίνει τόσο γνωστή στο ευρύτερο ακροατήριο. Όχι για κάποιο άλλο λόγο εκτός από το ότι απλά η μουσική τους ήταν πάντα αρκετά ιδιόμορφη, καθιστώντας τους εσαεί ως “χρυσή μετριότητα”. Για να δούμε πως επέδρασε αυτό το διάστημα στην οντότητα του σχήματος.

Στο “God Ends Here” λοιπόν η μπάντα εξακολουθεί να δρα στο χώρο του brutal και υπερτεχνικού death metal, κυρίως αμερικανικής τεχνοτροπίας. Τουτέστιν riffs-οδοστρωτήρες, αέναο ρυθμικό σφυροκόπημα και πηγαδήσιο growl από τον Tommy Dahlström ως είθισται για το style. Death metal “απολίτιστο” δηλαδή, με τάσεις απομάκρυνσης από οτιδήποτε “χαριτωμένο” ή μελωδικό. Από τη μια βέβαια στον τομέα ισχύος τα πάντα ακούγονται σφιχτοδεμένα, εντούτοις το ενδιαφέρον λιγοστεύει λόγω ελλείψεως κλιμακώσεων στις συνθέσεις και διατήρηση του μοτίβο σε όλα τα κομμάτια, εξαιρουμένων των κλασσικίζοντων / συμφωνικών / soundtrack-ικών ιντερλούδιων που συνοδεύουν κάθε κομμάτι και τα οποία είναι ίσως οι πιο ενδιαφέρουσες στιγμές.

Ο ήχος είναι πολύ καθαρός και διαυγής αναδύοντας όλες τις λεπτομέρειες της μουσικής των Aeon και κομμάτια όπως τα “Queen of Lies”, “Severed”, “Just One Kill” καθώς και το ομότιτλο track είναι ικανά να συγκινήσουν έναν death metal ακροατή αλλά πολύ δύσκολα θα ενθουσιάσουν ακροατές που δεν ανήκουν μόνο στον γεωμετρικό τόπο της δυσκολίας και της στριφνότητας.

Αξιόλογη προσπάθεια βέβαια αλλά έχω αναφέρει ότι ο σκόπελος που ελλοχεύει σ’ αυτό το ρεύμα είναι η διαρκής συνθετική του πτώση σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό φαίνεται από όλες σχεδόν τις μπάντες – “ονόματα” που παρουσίασαν μετριότατες δουλειές τα τελευταία χρόνια. Στο φινάλε, τα πάντα εξαρτώνται από την αντικειμενικότητα των αυτιών των “θαμώνων” του σχετικού κυκλώματος και κατά πόσο αυτά κρίνουν την αξία του συγκεκριμένου album. Καλό αλλά με πολλά “ναι μεν, αλλά…” δε.

Facebook: https://www.facebook.com/aeon666

810

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1170 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.