ACID KING: “Beyond Vision”

ALBUM

Είδος: Stoner/ Psych rock
Δισκογραφική: Blues Funeral Recordings
Ημ. Κυκλοφορίας: 24 Μαρτίου 2023

Οχτώ ολόκληρα χρόνια χαμένοι στη δίνη, κάπου στη μέση του πουθενά και ταυτόχρονα στο κέντρο του σύμπαντος, οι πιονέροι της Stoner Doom σκηνής Acid King συνεχίζουν τις συμπαντικές τους αναζητήσεις εκπέμποντας λυσεργικούς παλμούς, βρισκόμενοι πια σε μία ανεπίστρεπτη κατάσταση.

“A State of Non Return” για την Loris και την παλιοπαρέα της, φορώντας την κοσμοναυτική Maurijuanaut’s στολή των Sleep, εισπνέοντας τις διαλογιστικές μελωδίες των Om, και μέσω της Σαμπαθικής λατρείας και της κανθεϊστικής προσήλωσης επιδίδονται σε ένα κοσμικό Stoner και συνάμα ψυχεδελίζον Doom στην αέναη αναζήτηση του riff των οιωνών. Η μπάντα ευρίσκεται σε μία εκστατική κατάσταση και οι πληκτροφόροι παράγοντες που έχουν προστεθεί με τα moog synth στρώματα και τα ηλεκτρονικά samples που ντύνουν τις συνθέσεις, προσδίδουν μία transcendence αισθητική και φερέλπιδα μεταβατική ηχητική εμπειρία, απομακρυνόμενοι από τα άνυδρα και ερημικά ηχοτόπια του παρελθόντος, πλησιάζοντας με αυτόν τον τρόπο την κολεκτίβα των Shrinebuilder, που μας κοιτά αφ’ υψηλού σαν παντεπόπτης οφθαλμός.

Δεδομένου των συνθηκών θα μπορούσαμε κάλλιστα να το αποκαλέσουμε ακόμη και concept άλμπουμ που στοχάζεται τη διαπλανητική μετανάστευση και τη στροφορμή της ύπαρξης, και όχι άδικα, με τις μελωδίες να ηχούν σαν σήματα προς το ανεξερεύνητο διάστημα. “Transmission From The Sky….Destination High (as fuck)”

Ο νέος δίσκος του συγκροτήματος σηματοδοτεί μία νέα αρχή και το “Beyond Vision” είναι ο προάγγελος του τι πρόκειται να επακολουθήσει στο μέλλον. “Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν” με την κοσμοθεωρία της Lori για τη μουσική της και το καλλιτεχνικό της όραμα να παραμένει το ίδιο ως είθισται, ενώ οι παρελκόμενοι φορείς και συντελεστές να αλλάζουν κατά το δοκούν. Έπειτα από τις ηχογραφήσεις του “Middle of Nowhere/Center of The Universe”, τη φυγή των μελών της κλασικής σύνθεσης για την μπάντα και στα πλαίσια της επετειακής εορταστικής περιοδείας για τα είκοσι χρόνια του “Busse Woods”, η Lori βρήκε απάγγιο στην πειραματική σύνθεση των Jason Landrian (Black Combra), Bryce Shelton (Nik Turner’s Hawkwind) και Jason Willer (Charger, Jello Biafra) η συνεισφορά των οποίων μέσω του απερίγραπτου pedigree τους προσέφερε τα μέγιστα ώστε το αποτέλεσμα αυτού που ακούμε στο νέο άλμπουμ να μην θυμίζει τίποτα από ότι έχουν καταπιαστεί οι Acid King στο παρελθόν. Οι ρυθμοί και το τέμπο έχουν πέσει τόσο πολύ σε σαδιστικά αργά μα πάντοτε full distorted μέτρα, όπου σε μία αντίστροφη και σουρεαλιστική κατάσταση ο μετρονόμος ακολουθεί την μπάντα και όχι το αντίστροφο.

Και φυσικά ο σκοπός και η νέα αυτή ηχητική κατεύθυνση εξυπηρετείται και από την εκπληκτική παραγωγή του γνωστού και μη εξαιρετέου Billy Anderson. H συνεχής αλληλεπίδραση μαζί του όλα αυτά τα χρόνια φαίνεται πως τους κάνει καλό και για ακόμη μία φορά ο ηχητικός αυτουργός και γκουρού του εν λόγω στερεώματος τον βρίσκει πίσω από την κονσόλα στα καλύτερά του. Δημιουργείται μία κινηματογραφική ατμόσφαιρα, βαριά, ταξι(υ)διάρικη, θορυβώδη, σε σημεία αποπνικτική μα πάντα καθάρια και εύηχη με την κληρονομιά των πρότερων παραγωγών σε μπάντες όπως οι Sleep, Om, Neurosis, Melvins, Los Natas, Buzzoven, Weedeater μεταξύ δεκάδων άλλων να πλανάται στον αέρα με trippy αποτελέσματα.

Το “Beyond Vision” δεν έχει αρχή-μέση-τέλος, καθώς κάθε σύνθεση θα μπορούσε να βρίσκεται στην θέση κάποιας άλλης χωρίς να χαλάει την ροή και την συνοχή του δίσκου. Η ρευστότητα που τον διακατέχει σε διαπερνά σαν να είσαι συγκοινωνούν δοχείο με τη μουσική η οποία καταλαμβάνει κάθε κυβικό σου εκατοστό από πάνω προς τα κάτω, από μέσα προς τα έξω και vice versa.

O Jason Landrian μας λείπει σίγουρα όσον αφορά τις sludge περιπτίξεις με τους Cavity στο μακρινό παρελθόν αλλά και στο πιο πρόσφατο με τα μεταλλικά του ξεσπάσματα με τους Black Combra, όμως πραγματικά χαλάλι του γιατί αφήνει έντονο το στίγμα του στον δίσκο και αναγκάζει με τη βαρύτητα της κιθάρας και των riffs, την ηχητική ζυγαριά να γέρνει υπέρ της Metal ένδειξης και αφήνοντας ελαφρά τη rock με μικρότερα γράμματα σε μορφή υποσημείωσης. Και επειδή όλοι μας κατά βάθος είμαστε παιδιά του ίδιου Metal God, με μία παράφραση των στίχων από το “Battle Hymn” αλλά με την ίδια μελωδία τραγουδάμε “By Riffage We Get High, 420 People Side By Side, With Bongs drawn held high our lungs and mind shine”. Με τον τρόπο αυτόν κατά μία έννοια μεταφράζουμε με λέξεις την ηχητική ταυτότητα του “Beyond Vision”.

Οι Acid King εμφανίζονται χωρίς παρωπίδες κοιτώντας πέρα απο το όραμα τους, και με συνθέσεις βουτηγμένες στην ηχοθάλασσα του TH-sea ανοίγουν τις πύλες της αντίληψής μας και μας ταξιδεύουν πέρα μακριά με ότι κοντινότερο υπάρχει σε διαστημικό υπερσυμπαντικό ταξίδι, έως τα βάθη του αέναου χρόνου. Δήλωση που θα μπορούσε να ακολουθείται μαζί με συστατική επιστολή από τον αστροφυσικό Μάνο Δανέζη, σε ένα υποθετικό σενάριο αν βρισκόταν στο fan base του συγκροτήματος.

Facebook: https://www.facebook.com/AcidkingSF
Bandcamp: https://acidking.bandcamp.com/album/beyond-vision

485

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 265 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...