ABYSMAL DAWN: “Nightmare Frontier”

ALBUM

Είδος: Brutal, melodic death metal
Εταιρεία: Season of Mist
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 4 Φεβρουαρίου 2022

Oι Καλιφορνέζοι Abysmal Dawn κλείνουν σχεδόν 18 χρόνια παρουσίας, κατά τα οποία υπηρετούν πιστά το παρακλάδι του βάρβαρου και συνάμα, μελωδικού death metal. Η τελευταία τους full-length δουλειά “Phylogenesis” (2020) αποτέλεσε την επανεμφάνισή τους ύστερα από εξαετή παύση, καθώς το συγκρότημα εξαιτίας πολλών και διαφόρων δυσκολιών κόντεψε να διαλυθεί. Ωστόσο, κατάφεραν και βρήκαν κίνητρο να συνεχίσουν. Στο πλαίσιο αυτό, το νέο τους EP “Nightmare Frontier” μοιάζει με προέκταση μιας δήλωσης ότι είναι ακόμα εδώ.

Στα 19 λεπτά της νέας, mini δουλειάς τους, συναντάμε δύο καινούργιες συνθέσεις και δύο διασκευές. Για πρώτη φορά μάς συστήνονται τα “A Nightmare Slain” και “Blacken the Sky”. Δύο τραγούδια που συνθετικά είναι αρκετά κοντά σε αυτά του “Phylogenesis”. Τι ακούμε; Γρήγορα και επιθετικά riffs, μάλλον τυπικά του είδους. Aπό τεχνικής άποψης, είναι απαιτητικά. Μολονότι δεν είναι μήτε τρομερά βιρτουόζικα μήτε πολύ βαριά. Υπάρχουν διάσπαρτες κιθαριστικές μελωδίες και άρτια solos. Τα φωνητικά είναι επίσης τυπικά growls για brutal death, χωρίς πολλές εκπλήξεις. Το drumming, ασφαλώς, είναι ταχύτατο, αρκετά τεχνικό, μα όχι ιδιαίτερα ευφάνταστο. Η μεταξύ τους διαφορά είναι ότι το μεν “A Nightmare Slain” είναι φουριόζικο και μανιασμένο (εμένα μου θύμισε αρκετά το εναρκτήριο “Mundane Existence” από το Phylogenesis), το δε “Blacken the Sky” έχει λίγο πατημένο το φρένο και είναι πιο μελωδικό· ίσως και να “σουηδίζει”, μάλιστα.

Το δεύτερο μισό του EP καλύπτουν οι διασκευές στο “Behind Space” από το Lunar Strain των In Flames και στο “Bewitched” από το Nightfall των Candlemass. Πολύ κοντά στη λογική της επανεκτέλεσης παρά της εξ’ ορισμού διασκευής και οι δύο. Σαφώς, το τραγούδι των In Flames είναι πιο κοντά στο ύφος των Abysmal Dawn, οπότε ουδεμία έκπληξη που τα πάνε καλά, χωρίς να ξενίζει ιδιαίτερα. Τη διασκευή τους στο “Bewitched” θαρρώ ότι την είχαμε ξανακούσει στο single που έβγαλαν το 2020. Εδώ ο Elliott κάνει φιλότιμη προσπάθεια να μιμηθεί την απόδοση του Messiah Marcolin και τολμάει να τραγουδήσει καθαρά, αλλά το εγχείρημα είναι καταδικασμένο να αποτύχει, και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επεκταθώ. Δεν θα χαρακτήριζα την επιλογή άστοχη απαραιτήτως, όμως δυσκολεύομαι να σκεφτώ ποιο το νόημα. Δικαίωμά τους, βέβαια. Και μπράβο και μαγκιά τους. Σε συναυλιακό περιβάλλον, μάλλον θα λειτουργεί καλύτερα ως “έκπληξη” για το κοινό.

Υποθέτω ότι οι diehard οπαδοί των Abysmal Dawn θα ακούσουν ευχάριστα αυτό το EP, όμως ίσως αναρωτηθούν γιατί το συγκρότημα δεν κράτησε δυνάμεις για ένα νέο, πλήρες album. Από εκεί και πέρα, δεν θεωρώ ότι η νέα μουσική των Abysmal Dawn θα απασχολήσει πολύ κόσμο. Το αντικειμενικά κορεσμένο είδος που πρεσβεύουν έχει ανάγκη από άλλου τύπου εγχειρήματα για να διατηρείται ζωντανό.

Facebook: www.facebook.com/abysmaldawn
Instagram: www.instagram.com/abysmaldawn
Twitter: www.twitter.com/abysmaldawn
Bandcamp: https://abysmaldawn.bandcamp.com/

924

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.