MELT MOUNTAIN

Λιώνει το βουνό την ερχόμενη Πέμπτη στο ΑΝ Club μαζί με τους Moon Duo από το San Fransisco, καλωσορίζοντας το φθινόπωρο με έντονη δόση ψυχεδελικού rock. Το Rockway.gr θέλησε να εξερευνήσει το άγνωστο αυτό όρος και ζήτησε την καθοδήγηση του mainman των Melt Mountain, Δημήτρης Α., aka J.B. Son (Κιθάρα / Synths / Μπάσο / Φωνή / Samples) για να διαμορφώσει το νέο ορειβατικό χάρτη.

Καλησπέρα και σε ευχαριστώ για το χρόνο σου! Μπορούμε να ξεκινήσουμε με την παρουσίαση της μπάντας. Πως έλιωσε το βουνό;
Το βουνό ξεκίνησε να λιώνει τον Φεβρουάριο του 2011 με το Νίκο Κ. (drums) και εμένα. Μετά από μια μικρή περίοδο αστάθειας, η μπάντα πήρε την μορφή που έχει σήμερα. Δηλαδή προστέθηκαν άλλα δυο άτομα. Ο Ξενοφώντας Κ. (κιθάρα / μπάσο) και ο Μπάμπης Θ. (βαρύτονη κιθάρα).

Κυκλοφορεί τώρα ένα επτάιντσο σας, με τίτλο “Melt Mountain” μέσω της Inner Ear.  Έχει επιστρέψει η μόδα των βινυλίων πια. Θεωρείς πως δίνει μια επιπλέον ομορφιά στη μουσική;
Η αγορά μουσικής έχει ελαττωθεί. Το βινύλιο καταφέρνει να επιβιώσει και αυτό γιατί προσφέρει μια άλλου είδους επαφή με τον εκάστοτε δίσκο και δημιουργό. Η ακρόαση βινυλίου απέχει από την ψηφιακή ακρόαση. Η τελευταία είναι –ευτυχώς- δεδομένη λόγω του internet. Το βινύλιο δίνει μια επιπλέον ομορφιά στη μουσική και λειτουργεί συμπληρωματικά. Δεν παύει ,βέβαια, να αποτελεί είδος πολυτελείας. 

Υπάρχουν σχέδια για κάποιο full length στο κοντινό μέλλον;
Ναι! Στο πολύ κοντινό μέλλον ξεκινάμε ηχογραφήσεις. Το υλικό είναι σχεδόν έτοιμο και τώρα ασχολούμαστε με τη σύνδεση των κομματιών μεταξύ τους και με ηχητικές λεπτομέρειες.
Ποιοι είναι οι μουσικοί που ίσως, σας έσπρωξαν στο να διαμορφώσετε αυτόν τον ήχο;
Είναι δύσκολο να συμπυκνωθεί αυτή η απάντηση. Ο καθένας κουβαλάει τις δικές του επιρροές, που πολύ συχνά είναι ετερόκλητες. Πολύ περιληπτικά : Can / Neu / Flaming Lips / Stereolab / Broadcast / Mercury Rev / Circassian / David Bowie / Portishead / Gandalf / Moondog / Pavement / Mike Patton / Radiohead / Fugazi / Neil Young / Jimi Hendrix / Chilly Gonzales / Χειμερινοί Κολυμβητές

Σε λίγες μέρες, ανοίγετε τη συναυλία των Moon Duo. Πόσο σημαντικό είναι για μια νέα μπάντα να έχει τέτοιου είδους εμπειρίες;
Μια νέα μπάντα είναι σημαντικό να μαζεύει εμπειρίες, να εκτίθεται, να κάνει λάθη και να αναδιαμορφώνεται συνεχώς. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για το συγκεκριμένο live. Ανυπομονούμε να παίξουμε ζωντανά το νέο μας υλικό.

Πιστεύεις πως υπάρχει περίπτωση για έναν Έλληνα μουσικό να βιοποριστεί παίζοντας rock;
Ναι, αν παίζεις rock ως σεσσιονάς με πολύ γνωστά ονόματα, υπάρχει περίπτωση να καταφέρεις να πληρώσεις το νοίκι σου και να φας κάτι… Υπάρχουν ελάχιστες, λαμπρές εξαιρέσεις μουσικών που τα καταφέρνουν να ζουν αποκλειστικά από τη μουσική τους, που ουσιαστικά επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Ότι ,δηλαδή, οι μόνοι τρόποι να βιοποριστεί κανείς ως μουσικός στη χώρα μας, είναι δουλεύοντας ως καθηγητής, σεσσιονάς ή μουσικός δρόμου. Υπάρχει και η ελκυστική περίπτωση του μουσικού παραγωγού-συνθέτη που δουλεύει για τον κινηματογράφο, το θέατρο και για άλλα projects. Αυτός, βέβαια, δεν γράφει συνήθως rock… Συχνά οι μουσικοί βιοπορίζονται συνδυάζοντας τα παραπάνω και σερβίροντας καφέδες.

Η ελληνική rock σκηνή έχει αρχίσει και κερδίζει το σεβασμό των rockers στη χώρα μας. Θεωρείς πως στο κοντινό μέλλον η κοινωνία θα αγκαλιάσει την αγαπημένη μας μουσική περισσότερο;
Ό,τι γίνεται καλό είναι. Διαμορφώνει το έδαφος για κάτι επόμενο, ακόμα καλύτερο. Αν με τον όρο κοινωνία, εννοείτε τους rockers της χώρας, τότε όλα είναι εύκολα.  Αλλιώς, στη φάση που βρισκόμαστε, η κοινωνία πρέπει να φροντίσει να κλείσει άλλες σημαντικότερες πληγές της και αν τα καταφέρει, τα υπόλοιπα θα έρθουν πιο στρωτά. Είναι πολύ δύσκολο στην εποχή των μικρών ομάδων και της ετερότητας να μιλάμε για κοινωνική σύμπνοια. Αυτή η ετερότητα εκφράζεται, ούτως ή άλλως, και στην ίδια τη μουσική. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη μουσική σκηνή με συγκεκριμένο ήχο, αντίστοιχη άλλων εποχών και τόπων.

Ένα στίχο αφιερωμένο στους αναγνώστες μας για επίλογο…
If you think nothing is yours
If I think everything belongs to me
How wrong I’ll be
None of us have anything
There’s a place I have never explored
Another world we have yet to conquer
And until then, none of us have anything
(Broadcast – “Until Then”)

410
About Δημήτρης Μαρσέλος 1958 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.