BLUES FESTIVAL 22, 23 & 24 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ STAGE VOLUME 1

Ακολουθεί δελτίο τύπου.

Τα blues είναι παντός καιρού, όμως ένα blues festival είναι μια καθαρά καλοκαιρινή υπόθεση!
Έτσι λοιπόν το τριήμερο 22, 23 και 24 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά ένα ιδιαίτερο Blues Festival στο Stage Volume 1, αφού συγκεντρώνει σχεδόν όλα τα στυλ και τις τεχνοτροπίες του blues.

Ένα φεστιβάλ στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός και να χρωματίζει τα καλοκαίρια μας με μελωδίες που σου σκίζουν την ψυχή και παθιασμένα riffs, μέσα από τα τραγούδια και τις ιστορίες που θα μοιράζονται κάθε φορά μαζί μας οι φιλοξενούμενοί του!

Το μπλουζ είναι η μουσική της Αφρικής, προσαρμοσμένη στο μωσαϊκό των μουσικών παραδόσεων των λευκών αφεντικών στις φυτείες του  Αμερικάνικου νότου. Ξεπήδησε αρχικά με το ένα πόδι μέσα από τα gospel και τα spirituals, μιας και η εκκλησία αποτέλεσε για αυτούς το πρώτο κύτταρο ελεύθερης έκφρασης και με το άλλο από τα συλλογικά τραγούδια της δουλειάς και τα μοναχικά hollers των βαμβακοφυτειών, για να αρχίσει να υλοποιείται σε αυτό που ονομάζεται κάντρυ μπλουζ μετά τη λήξη του Αμερικανικού εμφύλιου πολέμου στα 1865.

Τραγούδια που διηγούνται ιστορίες της καθημερινότητας των ανθρώπων του περιθωρίου που προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια άδικη και μεροληπτική κοινωνία.

Πέντε δεκαετίες αργότερα, καλλιτέχνες σαν τον Elvis Presley, τους Rolling Stones η τους Led Zeppelin, αναφέρουν τα blues σαν τη βασική τους επιρροή, την ίδια στιγμή που o Muddy Waters, ο John Lee Hooker, ο B.B. King και δεκάδες άλλοι μαύροι καλλιτέχνες συνεχίζουν το θεάρεστο μουσικό τους έργο.

Τα blues έχουν διάρκεια και αντέχουν στο χρόνο. Βρίσκονται πάντα στο προσκήνιο, βάση στη διαμόρφωση και την εξέλιξη του ροκ, προσαρμόζοντας  τα χαρακτηριστικά τους στη σύγχρονη πραγματικότητα, διαφυλάσσοντας όμως τη μαγεία και τη δύναμη των στίχων τους
Το πρώτο αυτό Blues festival φιλοξενεί σχεδόν όλα τα στυλ του blues, μέσα από το παίξιμο οκτώ σημαντικών σχημάτων.

Παραδοσιακό ακουστικό blues, ηλεκτρικό Σικάγο blues, Τέξας blues, Rockin’ blues, New Orleans style, μια ανεξάντλητη χρωματική πανδαισία κάτω από τον ουρανό της Αθήνας!
Στα μεσοδιαστήματα εναλλαγής των σχημάτων θα προβάλλονταιvideo clips, ενώ θα γίνουν ηχητικά αφιερώματα σε τρεις σημαντικές φυσιογνωμίες του blues, που έλκουν την καταγωγή τους από την Ελλάδα, Johnny Nicholas, Nick Gravenites και Johnny Otis.

Συγκεκριμένα τις τρεις αυτές ημέρες,  η σκηνή του Stage Volume 1 θα φιλοξενήσει και έχει προγραμματίσει τα εξής:

Τρίτη 22 Ιουλίου

Tom Attah

Ο Tom Attah είναι ένας δυνατός και αισθαντικός ερμηνευτής  νέων και πρωτότυπων ακουστικών μπλουζ, που έρχεται από τον Αγγλικό νότο..
Συνδυάζοντας την ωμή δύναμη του Son House με τους υπνωτικούς ρυθμούς του Howlin’ Wolf και τους βρυχηθμούς των παλιών blues shouters, οι συναυλίες του Tom ταξιδεύουν το κοινό σε ένα ταξίδι από το δέλτα του Μισσισσίππη  στην ένταση του 21ου αιώνα. 

Παίρνοντας τη μουσική από το παρελθόν και μεταφέροντας την στο μέλλον, ο Tom Attah είναι η προσωπογραφία του σύγχρονου living bluesman, με δεκάδες ιστορίες να πει και τραγούδια να παίξει.Η συναισθηματική ωμότητα του Robert Johnson, η ποίηση του Seasick Steve και η βραχνή φωνή του Muddy Waters συναντιούνται στη μουσική του και υπόσχονται στους blues fans ένα αξέχαστο show στο Stage Volume 1!

http://www.tomattah.com/ 

Blues Cargo

Οι  Blues Cargo πήραν μορφή στην Αθήνα στα 1987 και άρχισαν να δουλεύουν συστηματικά πάνω στο ηλεκτρικό μπλουζ με διασκευές αλλά και δικά τους κομμάτια, για να αναγνωρισθούν σύντομα σαν μια από τις πιο σημαντικές μπλουζ μπάντες της σκηνής.  Δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κάποιος ότι οι Blues Cargo βρίσκονται σήμερα πιο κοντά στον αυθεντικό ήχο του Σικάγο από αρκετές μπάντες που δραστηριοποιούνται στο ίδιο το Σικάγο. Στην μακρόχρονη πορεία τους έχουν συνοδεύσει μουσικούς σαν τους Guitar Shorty, U.P Wilson, Louisiana Red, Lurrie Bell, Big Time Sarah, Eddie C. Campbell, Lefty Dizz, Angela Brown, Lovie Lee, Byther Smith, Jean Caroll, Maxine Howard, Blind Mississippi Morris, Sweet Betty, Jimmy Morello, και έχουν «ανοίξει» για τις συναυλίες των John Mayall Bluesbreakers, Nick Gravenites / John Cippolina Band, John Hammond, Fernest Arceneaux and The Thunders και Big Town Playboys.                                    

http://www.bluescargo.gr/

Blue Matter

Οι «Blue Matter» είναι ένα νέο σχήμα της Αθηναϊκής Blues σκηνής με πλήρη αίσθηση της Blues αισθητικής, που δημιουργήθηκε από τους Άκη Κακαγή ( Κιθάρα,Φωνή ), Δημήτρη Μποσινάκο (Τύμπανα) Κωστή Βήχο (Μπάσο) και Jim Σταρίδα (τρομπόνι). Έντονο feeling, groovy και δυναμικό παίξιμο είναι τα κύρια στοιχεία του ήχου τους με επιρροές τόσο από παλιούς κλασικούς του είδους (BB King, Little Walter, Sonny Boy Williamson, Albert King, Junior Wells, Freddie King, Albert Collins etc.), όσο και από συγκροτήματα και καλλιτέχνες του σύγχρονου blues (Dereck Trucks, John Mayer, Warren Haynes, Tom Waits κ.α).Με covers αλλά και δικές τους μουσικές ιδέες πάνω στα ίδια μονοπάτια, οι Blue Matter πατάνε γερά στο παρελθόν και σηματοδοτούν ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον, ξεφεύγοντας από την κλασσική οργανική φόρμα και χρωματίζοντας το blues με ιδιαίτερη χροιά.

Daddy’s Work Blues Band

Themis Polizos: Drums
Stathis Anestis: Bass
Dimitris Doulgeridis: Lead Guitar
Giannis Pachidis: Harmonica
Fanis Theofilou: Keyboards

Οι Daddy’s Work Blues Band είναι μια blues- rock μπάντα με έδρα τα Δυτικά Προάστια της Αθήνας, που δραστηριοποιείται στη σκηνή από το 2009.
Με επιρροές από Paul Butterfield, Buddy Guy, Stevie Ray Vaughan, Gary Moore, Canned Heat, Eric Clapton, Lesli West, Jef Beck το ρεπερτόριο τους κινείται σε ένα φάσμα Rock, Funk, και Soul.Έχουν ανοίξει τις συναυλίες σχημάτων όπως οι Dr. Feelgood, Louisiana Red, Blues Wire, Ansley Lister και δηλώνουν πως “Είναι μεγάλη υπόθεση να γνωρίζεις ότι το blues είναι αυτό ακριβώς που νιώθεις και δεν είναι ανάγκη να μπαίνεις σε «καλούπια»…

Εμείς ακολουθούμε μόνο την καρδιά μας” 

https://www.facebook.com/pages/Daddys-Work-Blues-Band/134425046614412?fref=ts

Τετάρτη 23 Ιουνίου

John Crampton

Ο John Crampton, γεννημένος στο Λονδίνο, είναι ένας λευκός μπλούζμαν με μαύρη ψυχή. Αυτοδίδακτος μουσικός, παίζει national steel κιθάρα, μπάντζο και φυσαρμόνικα, με επιρροές από τους Howlin’ Wolf, John Lee Hooker, Bukka White, John Hammond, Mississippi Fred McDowell. Η μουσική του είναι δυναμική με έντονη ρυθμική δράση και η σκηνική του παρουσία εξίσου εκρηκτική.Μια ολόκληρη μπάντα μόνος του στη σκηνή,  κρατάει ο ίδιος το ρυθμό με το πόδι πάνω στο foot stomping box,ενώ παίζει κιθάρα και φυσαρμόνικα, και τραγουδάει με το πάθος  και τη στόφα ενός αυθεντικού μπλούζμαν, προκαλώντας το θαυμασμό του ακροατηρίου του. Δεν είναι υπερβολή αυτό, που κάποιοι κριτικοί γράφουν, ότι το συγκρότημα που θα εμφανιστεί μετά τον John Crampton, θα πρέπει να προσπαθήσει αρκετά για να σταθεί αντάξιο του.

http://www.johncrampton.co.uk/

Nick & The Backbone

Ένα απόλυτα δυναμικό τρίο, το οποίο δημιουργήθηκε από τον Νίκο Ντουνούση, γνωστό στα ακροατήρια του blues από τη δωδεκάχρονη θητεία του στους Blues Wire.  Η κιθαριστική του δεινότητα έχει κατά πολλούς «ξεφύγει» από τα ελληνικά δεδομένα, γεγονός που κάνει τον ήχο του group απόλυτα αναμενόμενο στα ακροατήρια του σύγχρονου rock-blues.  Το πλούσιο προσωπικό υλικό του Νίκου διοχετεύεται στους Backbone μαζί με διασκευές από θρυλικούς κιθαρίστες, όπως οι STEVΙE RAY VAUGHAN, ALBERT KING, ALBERT COLLINS, LONNIE MACK, ERIC CLAPTON και JIMMY HENDRIX, οι οποίες παίρνουν άλλη διάσταση από τα χέρια του και την εκρηκτική σφραγίδα των BACKBONE. Το γκρουπ συνοδεύει πάντα τον NICK GRAVENITES στις περιοδείες του στην Ελλάδα – πράγμα που έχει ζητήσει ο ίδιος – ενώ έχει συνεργαστεί και με άλλους μουσικούς του blues, όπως τους LOUISIANA RED, JOHNNY NICHOLAS, PHIL GUY και NELLIE TRAVIS.                                    

http://www.facebook.com/Nick.And.The.Backbone

Mr Delay and The Tallman

Nothin’ but the real, deep blues.

Ξεκίνησαν την πορεία τους το Νοέμβρη του ’12 όταν ο Πάνος (Mr Delay) – έστω και καθυστερημένα – βρέθηκε με το Μιχάλη (The Tallman) και παρόλη τη διαφορά ύψους, μοιράστηκαν το πάθος τους για τα παλιά, καλά, ακατέργαστα blues.Με δυο κιθάρες και μία φωνή, τραχύ και ενίοτε ψυχεδελικό ήχο, χωρίς κανόνες διάρκειας και δομών, άρχισαν να ερμηνεύουν, να “πειράζουν” και να δημιουργούν κομμάτια βασισμένα στο blues.

Κι επειδή δεν τους έφτανε η αγριάδα και ήθελαν κι άλλη, στην παρέα προστέθηκε κι ο Μπάμπης (εκεί να δεις ύψος) κι έστησε τα τύμπανά του δίνοντας εμφατικά το ρυθμό για τη συνέχεια του ταξιδιού.Επιρροές: Mississippi Delta Blues, Mississippi Hill country Blues, Ρεμπέτικα, Early Chicago Blues, Rockabilly-Rock ‘n’ Roll, Rock 60’s-70’s, Garage-Punk Blues Ενδιαφέροντα: Just fumblin’ with the blues..

Blues Therapy Band

Αντώνης Πανόπουλος – τραγούδι slide κιθάρα,
Σπύρος Παρασκευόπουλος – τραγούδι, ρυθμική κιθάρα.
Γιώργος Δεβετζίδης – τύμπανα,
Μάριος Σκούφος – μπάσο,
Γρηγόρης Έξαρχος – σαξόφωνο.

Μουσικοί με πορεία πολλών χρόνων, αμετανόητοι εραστές των μπλουζ, οι Blues Therapy παίζουν κυρίως κλασσικό ηλεκτρικό Σικάγο μπλουζ της δεκαετίας του 50, ακολουθώντας πιστά την παράδοση του.Πρόκειται για ένα ώριμο και έμπειρο σχήμα, με δεκατετράχρονη πορεία στην Αθηναϊκή σκηνή, που “θεραπεύουν” και “θεραπεύονται” μέσα από την απλότητα και την αμεσότητα του είδους.

https://www.facebook.com/bluestherapyband?fref=ts

Πέμπτη 24 Ιουλίου

Diz Watson

O Diz Watson, είναι ένας από τους καλύτερους πιανίστες στην ιστορία του boogie.  Ένας από τους απόγονους της σκηνής της Νέας Ορλεάνης που αναμιγνύει εκρηκτικά το Barrel House με το Rhythm and Blues, το Rock ‘n’ Roll και το Boogie Woogie, με εμφανείς τις επιρροές στο παίξιμο του από δάσκαλους σαν τους Fats Domino, Huey “Piano” Smith, Dr. John, James Booker και Professor Longhair. Από τους πλέον αναγνωρίσιμους καλλιτέχνες του είδους του, με το σύνολο του μουσικού τύπου να υποκλίνεται στο αδιαμφισβήτητο ταλέντο του, ο Diz μένει και περιοδεύει στην Ευρώπη με επισκέψεις στην Αμερική και την Καραϊβική, χτίζοντας ένα καλό όνομα με εξαιρετικές εμφανίσεις.                                                    

http://www.myspace.com/dizwatson

Blues Wire

Ξεκινώντας την πορεία τους στο χώρο του blues στα 1983, οι Blues Wire βαδίζουν ήδη στην τρίτη δεκαετία τους, γεγονός πολύ σπάνιο για ελληνικό συγκρότημα, με αμέτρητες συναυλίες εντός και εκτός Ελλάδος,εννέα άλμπουμ στη δισκογραφία τους και τον τίτλο μιας από τις καλύτερες blues bands στην Ευρώπη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι έχουν συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας blues σκηνής (Louisiana Red, John Hammond, Katie Webster, Larry Garner, Big Time Sarah, για να ονομάσουμε μερικούς) και ότι έχουν ανοίξει συναυλίες ιερών τεράτων του είδους όπως, Buddy Guy, Albert King, Otis Rush, John Mayall μεταξύ άλλων.   

http://www.blueswire.gr/

Limpin Express

Αντρέας Καστανάκης – κιθάρα, φωνητικά, Βαγγέλης Κοτζάμπασης – τύμπανα, Χρήστος Τσιλιγιάννης – μπάσο, φωνητικά.

Οι Limpin Express δημιουργήθηκαν στα τέλη του 2011 με τρεις από τους πλέον δραστήριους μουσικούς της γενιάς τους.  Έχοντας ατομικές συμμετοχές σε αρκετά από τα εγχώρια σχήματα και συνεργαστεί με μουσικούς σε διάφορα στυλ, ξεκίνησαν το σχήμα σαν side project, για να παίξουν τα κομμάτια που αγαπούσαν και δεν έπαιζαν μέχρι τότε, ξεφεύγοντας από την τεττριμένη αντίληψη γύρω από το blues και το rock.  Με βάση το blues και το rock περασμένων δεκαετιών, αλλά μέσα από ένα σύγχρονο βλέμμα οι Limpin Express κινούνται από τα blues του Delta, μέχρι την Ανατολική ακτή και από τον Wes Montgomery και  τον Eric Dolphy έως τον Jimi Hendrix, τους WHO, Humble Pie, και τους Allman Brothers, φτάνοντας σε τωρινούς όπως οι John Mayer, Philip Sayce και Doyle Bramhall & Jellycream.

http://limpinexpress.bandcamp.com/

Zilla Project

Οι Zilla Project είναι ένα τετραμελές συγκρότημα  που παίζει την δική του εκδοχή των μπλουζ, κάνοντας ταυτόχρονα πολλές νύξεις σε όλα τα στυλ της αμερικανικής μουσικής και υπόσχονται πάντα μια αξέχαστη βραδιά με έντονο άρωμα Αμερικής.

Αποτελούμενοι από τους «Big Mo» Μανώλη Βουράκη στα φωνητικά και τις ηλεκτρικές κιθάρες, Νικόλα «Honeyman» Μελή στα πλήκτρα, τον Όμηρο «Βagman» Ανδρέου στο ηλεκτρικο μπάσο και τον Στέφανο «Medicine man» Μελετίου στα τύμπανα, θεωρούνται από πολλούς ως η κορυφαία blues μπάντα της Κύπρου τα τελευταία πέντε χρόνια.  Έχουν παίξει σε κάθε γωνιά του νησιού, από τα μεγαλύτερα Φεστιβάλ στα μικρότερα μπαράκια, χτίζοντας σιγά σιγά ένα ευρύ και πιστό κοινό.   Συνδυάζουν τις δικές τους διασκευές κλασσικών μπλουζ και ροκ τραγουδιών, instrumentals, καθώς και δικά τους κομμάτια, σε  μια έντονη ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.

Η πρώτη τους δισκογραφική απόπειρα με τίτλο “This one’s for the President” κυκλοφορεί από το τέλος Μαΐου 2014.

https://www.facebook.com/ZillaProject

Η Αθήνα λοιπόν και το Stage Volume 1 θα στεγάσουν το πρώτο blues festival σ’ αυτό το χώρο. Τρίτη 22, Τετάρτη 23 και Πέμπτη 24 Ιουλίου, τα blues θα χρωματίσουν τα βράδια μας.

Τις ημέρες των συναυλιών θα λειτουργήσει η κινητή ανοιχτή οροφή του Stage Volume 1, χαρίζοντας σε όσους βρεθούν εκεί τη μοναδική θέα του Αθηναϊκού ουρανού!

All Shades of Blues In Athens!

Stage Volume 1
Αγ. Ελεούσης 3 & Κακουργιοδικείου,
Μοναστηράκι
Τηλ. 210 3232 132

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Προπώληση:  Το εισιτήριο κάθε ημέρας κοστίζει 15€
Ταμείο: Το εισιτήριο κάθε ημέρας  θα κοστίζει 20€
To εισιτήριο του τριημέρου θα κοστίζει 35 €

Σημεία προπώλησης:

Αθήνα

Ticket House, Πανεπιστημίου 42 (εντός της στοάς),Τηλ.: 210 3608366
Reload Stores, Πανεπιστημίου 54, τηλ. 210‐3801464

Online Sales ή αγορές με πιστωτική κάρτα, 24 ώρες/ωρο:
www.ticketpro.gr | www.tickethouse.gr

Για την αγορά εισιτηρίων μέσω internet ή μέσω πιστωτικής κάρτας υπάρχει επιβάρυνση 10% στην τιμή του εισιτηρίου

106