PONTIAK

Είναι μια μίξη ψυχεδελικών ήχων με blues και stoner αποτυπώματα μέσα τους , σύγχρονοι και μέσα στο Αμερικάνικο ρεύμα της  νεοψυχεδέλειας. Πίσω τους όμως, είναι τρία αδέρφια από την μακρινή σε μας Virginia (US). Αυτοδίδακτοι μουσικοί όλοι τους, μεγαλωμένοι σε ένα αγρόκτημα, διένυσαν  το μεγαλύτερο μέρος  της ζωή τους παίζοντας  μουσική για να διαμορφώσουν στην πορεία τους Pontiak.  Έτσι λοιπόν,10 χρόνια μετά την έναρξη τους ως συγκρότημα , φτάνουν σήμερα να μετρούν 10 άλμπουμ, με τελευταία κυκλοφορία το “Innocence”, μέσα στο 2014. Η ιδιοτυπία τους ως συγκρότημα, είναι αν θέλετε, αυτή που προσδίδει ένα πειραματισμό και ταυτόχρονα μια ιδιαιτερότητα στη μουσική τους. Ενόψει της συναυλίας τους στην Αθήνα, συνομιλήσαμε με τον Jennings Carney,  μπασίστα της μπάντας.

Βρίσκεστε περίπου στα μέσα της περιοδείας σας (Απρίλιος – Μάιος 2014). Ποια είναι τα συναισθήματα σας μέχρι τώρα και τι επιφυλάσσει το μέλλον;
Ευχαριστούμε για το χρόνο σας! Μας μένουν δύο βδομάδες συναυλιών, σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία , Γαλλία, Ελλάδα. Το tour πάει πάρα πολύ καλά!!

Έχετε μία όμορφη και πλούσια δισκογραφία. Αν κάποιος ψάξει για εσάς, θα βρει πολλούς ορισμούς  της δουλειάς σας, όπως νέο-ψυχεδελική ροκ ,stoner κ.α.  Πώς θα χαρακτηρίζατε, όμως, εσείς τον ήχο σας;
Ευχαριστούμε! Δεν έχω ιδέα σε ποια κατηγορία ανήκει η μουσική μας, είναι απλώς αυτό που βγαίνει από μέσα μας… Όσον αφορά τις ταμπέλες, το ξέρω μερικές φορές οι άνθρωποι έχουν ανάγκη ή θέλουν να βάζουν ταμπέλες στη μουσική, αλλά εγώ δεν το σκέφτομαι ποτέ.

Είναι, λοιπόν, η μουσική σας, αποτέλεσμα μιας προσπάθειας να καταλήξετε σε ένα ύφος συγκεκριμένο ή κάτι που προκύπτει μόνο του;
Δεν ξεκινήσαμε με σκοπό να παίξουμε ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής. Θα μπορούσε, υποθέτω,  να πει κανείς ότι είναι που κάτι βγήκε από μόνο του. Θα μπορούσε να πει, ότι είναι το αποτέλεσμα των τριών μας παίζοντας μαζί. Είναι μια καλλιτεχνική επιδίωξη.

Ποιά είναι για τον καθένα σας, η καλύτερη σας μέχρι τώρα δισκογραφική δουλειά και γιατί;
Δεν έχω ιδέα! Κάθε άλμπουμ  αντιπροσωπεύει ένα ορισμένο τόπο και  χρόνο, κυριολεκτικά και καλλιτεχνικά. Υπάρχουν στοιχεία σε κάθε άλμπουμ , τα οποία, πιστεύω, αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά κάθε φορά.  Κατά τα άλλα, θα έλεγα ότι  αγαπώ πολύ το “Comecrudos”  λόγω του καιρού που γράφτηκε και των εικόνων  που σου προκαλεί.

Θα θέλατε να σχολιάσετε κάτι πάνω στο τελευταίο άλμπουμ σας, το “Innocence”; Και πώς είναι να συνεργάζεστε με την Thrill Jockey Records;
Η Thrill Jockey Records αποτελείται από μία ομάδα καταπληκτικών ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται στην μουσική παραγωγή για όλους τους σωστούς λόγους και έχουμε φανταστική σχέση μαζί τους. Πιστεύω ότι η σχέση μας σε καλλιτεχνικό επίπεδο, δουλεύει πολύ καλά. Προσωπικά, είμαστε φίλοι με όλους τους και μας αρέσει να επισκεπτόμαστε τα γραφεία τους σε Σικάγο και Λονδίνο. Δεν έχω κάποιο σχόλιο για το “Innocence” – το άλμπουμ , είναι το σχόλιο μου!!

Γεννηθήκατε και ζείτε στις ΗΠΑ, μια χώρα που γέννησε και πλαισίωσε μερικά από τα πιο σημαντικά είδη μουσικής, όπως το Blues, την Country, το Southern Rock και πλέον και την νεοψυχεδελική ροκ. Πως είναι για κάποιον να μεγαλώνει, καλλιτεχνικά, σε ένα τέτοιο μέρος, από άποψη μουσικών ερεθισμάτων;
(γέλια) Εσείς έχετε τον Ευρυπίδη, τον Σωκράτη, τον Αριστοτέλη και τον Πυθαγόρα!

Ποιες είναι οι βασικές επιρροές των Pontiak;
Οτιδήποτε. Έμπνευση μπορεί να προέρχεται από οπουδήποτε. Τα βιβλία που διαβάζω, το φαγητό που τρώω, τα μέρη που βλέπω όταν βρίσκομαι σε tour, ή απλώς το να βρίσκομαι με τη γυναίκα μου στον κήπο. Το να παρακολουθώ όπερα. Το να βρίσκομαι παρών και ενήμερος της καταπληκτικής αποκαλυπτικής εμπειρίας του τώρα… να, όλες οι επιρροές των Pontiak.

Οι τρεις σας, ήσαστε κάτι παραπάνω από  συγκρότημα, παραπάνω από φίλοι, είσαστε και αδέρφια. Πόσο δύσκολα ή πόσο εύκολα, κάνει το γεγονός αυτό τα πράγματα για σας;
Πιστεύω ότι μας βοηθάει, γιατί δεν μπορούμε να απολύσουμε κανένα! Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δουλεύουμε πολύ σκληρά στο να επικοινωνούμε μεταξύ μας, με ένα θετικό κι εποικοδομητικό τρόπο.

Ποιόν καλλιτέχνη θεωρείτε ολοκληρωμένο;  Υπάρχει, τελικά, ολοκλήρωση;
Δεν ξέρω αν είναι ολοκληρωμένοι, πάντως κάποιοι καλλιτέχνες  που θαυμάζω απεριόριστα είναι οι :  JMW Turner, Hank William και Goethe.

Στις 21/5 σας περιμένουμε να παίξετε live στην Ελλάδα. Θέλετε να πείτε κάτι στον κοινό σας εδώ;
Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που ερχόμαστε στην Αθήνα!

302