ΕΝΕΔΡΑ

Οι ΕΝΕΔΡΑ ξεκίνησαν πριν από μερικά χρόνια την δύσκολη διαδρομή τους στο χώρο που αυτοαποκαλείται ελληνόφωνο ροκ και η τραγουδίστρια τους, Ναταλία Ηλία, μιλάει στο Rockway.gr για την πορεία του συγκροτήματος για τα τραγούδια  και τους στίχους του πρώτου ολοκληρωμένου δίσκου τους που τιτλοφορείται “ΕΙΜΑΙ ΑΥΤΟΣ”.

Πείτε μας  συνοπτικά την μέχρι τώρα ιστορία του συγκροτήματος;
Οι ΕΝΕΔΡΑ είναι ένα ελληνόφωνο ροκ συγκρότημα που σχηματίστηκε το φθινόπωρο του 2007 από τον Αλέξανδρο Πενταρά (κιθάρα) και την Ναταλία Ηλία (φωνή). Ύστερα από λίγο καιρό και με διάφορες συμμετοχές στο μπάσο και τα τύμπανα, ξεκίνησαν τις live εμφανίσεις τους σε μικρές και μεγάλες μουσικές σκηνές της Αθήνας και της επαρχίας, πήραν μέρος σε πολλά φεστιβάλ και έβγαλαν δύο επιτυχημένα EP/DEMO με δικά τους τραγούδια, τα οποία κυκλοφόρησαν στην ευρύτερη ροκ σκηνή. Οι εναλλαγές στα μέλη του συγκροτήματος ήταν πολλές, όμως πλέον στα τύμπανα ο Αντώνης Παπαδάς και στο μπάσο ο Βαγγέλης Ηλίας δίνουν την δική τους ηχηρή μουσική πρόταση και ενώνονται με την ΕΝΕΔΡΑ για τα καλύτερα που καταφτάνουν. Στις αρχές του 2014, οι ΕΝΕΔΡΑ κυκλοφόρησαν το πρώτο τους CD σε δική τους παραγωγή με τίτλο “ΕΙΜΑΙ ΑΥΤΟΣ”, το οποίο περιλαμβάνει 12 ελληνόφωνα κομμάτια.

Με ποιο σκεπτικό διαλέξατε το όνομα ΕΝΕΔΡΑ;
“Κι αν είστε απ’ τους περίεργους που στέκουν στην εξέδρα
Κι ελεύθεροι αν γυρνάτε σαν πουλιά
Ελάτε για να στήσουμε στον θάνατο ενέδρα
Να βγάλουμε στην πλάτη μας φτερά”

Τι πραγματεύεται και τι θέλετε να μεταδώσετε στο κοινό με το δίσκο σας  “Είμαι αυτός”;
Ανέκαθεν μιλούσαν, μιλάνε και θα μιλάνε όλοι για επαναστάσεις και ανατροπές. Η επανάσταση πρέπει να ξεκινήσει από μέσα μας και να καταλήξει μέσα μας. Επανάσταση στο ήθος μας, στα θέλω μας, στα πρέπει μας και στα πιστεύω μας. Και τότε με περηφάνια θα μπορούμε ίσως να φωνάξουμε ποιοί πραγματικά είμαστε και να κάνουμε τον κόσμο μας λίγο καλύτερο από ότι είναι τώρα.

Ο ήχος σας θυμίζει έντονα καλλιτέχνες όπως οι Jefferson Airplane, Joan Baez, Neil Young και γενικά ελληνικά  σχήματα εκείνων των δεκαετιών. Πόσο μπορεί ο συγκεκριμένος ήχος να κερδίσει οπαδούς στην εποχή του facebook και του youtube;
Ο ήχος μας είναι ειλικρινής. Αυτό έχουμε κι αυτό δίνουμε. Το μέλλον θα δείξει αν μπορεί να επιβιώσει σε αυτές τις εποχές. Πιστεύουμε πάντως πως ναι, γιατί ο κόσμος έχει αρχίσει να βαριέται τις ηλεκτρονικές αηδίες και τον καταιγισμό από ήχους γεμάτους εφέ και ψευτιά, που κάθε άλλο παρά μουσική θυμίζουν. Οι κιθάρες, τα μπάσα και τα τύμπανά μας είναι παιγμένα από τα χέρια και τα μυαλά μας, καθώς και οι στίχοι τραγουδισμένοι από το δικό μας το λαρύγγι.

Στο τραγούδι “Ζουλού”  το δίστιχο “Πλήθος αλλαγών, κεντροαριστερών στο τέρμα δεξιά και άστεγοι μετά…”. Εκτός από το σαφές πολιτικό μήνυμα που υπάρχει στη συγκεκριμένη σύνθεση, νιώθετε ότι μπορεί ο κόσμος να κατανοήσει ότι  πολιτικοί και μέσα ενημέρωσης, μας έχουν χειραγωγημένους και αν υπάρχει κάπου ελπίδα ώστε να αντιδράσει αποτελεσματικά σε αυτή την εξαπάτηση και την παραπληροφόρηση;
Ο κόσμος από αρχής του χειραγωγεί και χειραγωγείται. Τίποτε δεν έχει αλλάξει στην σημερινή κοινωνία σε σχέση με παλιά. Και τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει αργότερα. Ο κόσμος δεν τρώει κουτόχορτο, προσπαθεί να ζήσει με αξιοπρέπεια στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Όλοι μας ψάχνουμε για την άκρη του νήματος και μιας και μιλάς για ελπίδα, αυτή, όπως λένε, πεθαίνει τελευταία.

Ποια η σχέση του γκρουπ με τον Βασίλη Σπυρόπουλο των Σπυριδούλα;
Ο Βασίλης Σπυρόπουλος υπήρξε για χρόνια δάσκαλος του κιθαρίστα μας και δημιουργού των κομματιών. Ήταν αυτός που τον ώθησε όχι σε μια απλή αναπαραγωγή των ήδη υπαρχόντων τραγουδιών, αλλά στη δημιουργία καινούργιων (μουσικά και στιχουργικά).

Τι άλλο σχεδιάζετε για το εγγύς μέλλον; Υπάρχουν συναυλιακά πλάνα για το μέλλον;
Είμαστε ήδη στο studio και δουλεύουμε τον δεύτερο δίσκο μας. Ευελπιστούμε μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει κυκλοφορήσει. Μόνιμο μέλημά μας η δημιουργία. Όσον αφορά στις συναυλίες, παίζουμε την Κυριακή 11/5 στην Αρχιτεκτονική στου Ζωγράφου κι έπειτα θα λάβουμε μέρος σε κάποια φεστιβάλ για τα οποία θα ενημερώσουμε τον κόσμο σύντομα από την σελίδα μας.

Θέλετε να ευχαριστήσετε ιδιαίτερα κάποιους συνεργάτες σας, που σας βοήθησαν για την ολοκλήρωση του άλμπουμ;
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Πλούταρχο Κούρτη που έλαβε μέρος στον δίσκο, ηχογραφώντας κάποια κομμάτια στα ντραμς. Τον Βασίλη Αρβαντίνη και τον Αντώνη Τζώρτζη που έκαναν την ηχογράφηση, την μίξη και το mastering αντιστοίχως. Την Ιωάννα Ένεζλι και την φίλη μας Λένα Π. που ανέλαβαν το δημιουργικό κομμάτι του booklet.

251