ALVENRAD: “Habitat”

Ένα περίεργο συνονθύλευμα από folk, heavy και black metal, αποτελεί το υλικό του ντεμπούτου album των Ολλανδών Alvenrad.

Λιτές και απλές heavy metal μελωδίες που διανθίζονται από στοιχεία επικής, ευρωπαϊκής παραδοσιακής μουσικής, με ευρεία γκάμα στα φωνητικά του Mark Kwint (επίσης στις κιθάρες και τα πνευστά) τον οποίο συνοδεύει το έτερον ήμισυ αυτού του συνθετικού πυρήνα, ο Jasper Strik (πλήκτρα και διάφορα FX).

Υπάρχουν σαφείς αναφορές σε σχήματα όπως οι Borknagar ή οι Vintersong ενώ υπάρχουν και σημεία που το σχήμα πισωγυρίζει σε 70’s ηχοτόπια, δανειζόμενο μικρές σπόντες από Jethro Tull ή Uriah Heep.

Οι Alvenrad ακούγονται συμπαθητικοί αν και πάρα πολύ μπερδεμένοι. Μου άρεσαν αρκετά οι επικές, ρυθμικές heavy metal στιγμές σε τραγούδια όπως το “Zwartvildernis” που μου θύμισε την μεσαία περίοδο των Skyclad, τα σχεδόν black metal “1911” και “Foreest In Tweelicht” (στις εισαγωγές τους), τα piano based “O Patrones” και “Adel Des Gemoeds” και το ακουστικό “Ondermaans”.

Το “Habitat” είναι ελπιδοφόρο, αλλά μέχρι εκεί. Η εναλλαγή εντελώς αντίθετων μουσικών τάσεων δρα ολίγον αποτρεπτικά ως προς τις ατμόσφαιρες που θέλουν να δημιουργήσουν (μου ακούστηκαν εντελώς ξεκάρφωτα τα hammond σημεία ανάμεσα σε wannabe black metal θέματα), τα riffs και τα solo δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο, ενώ θα έπρεπε να προσεχθεί και η απότομη ροή στους ρυθμούς, που ενώ ακούγονται προς στιγμήν ταιριαστά στις ανάγκες των τραγουδιών, ξαφνικά αλλάζουν σε ύφος, ένταση και ταχύτητα, χωρίς προφανή λόγο. Ο ήχος είναι απέριττος, ο δίσκος δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σ’ αυτόν τον τομέα και όλα ακούγονται καθαρά. Δυστυχώς, η γλώσσα που χρησιμοποιούν στιχουργικά είναι η μητρική τους, η Ολλανδική και όπως κατανοείς, δεν κατάλαβα γρι.

Τελικώς θα έλεγα ότι οι Alvenrad με το “Habitat” δημιούργησαν κάτι για τους εαυτούς τους. Δεν θα το χαρακτήριζα άσχημο σαν άκουσμα και σίγουρα υπάρχουν στιγμές που θα σου αρέσουν κάποιες ιδέες τους. Αλλά αν θέλουν να παίξουν μπάλα επιπέδου Primordial ή Doomsword ή Skyclad (τυχαία παραδείγματα), θα πρέπει να κατασταλάξουν στο ύφος που θα κινηθούν και να δημιουργήσουν πιο έντονα riffs που θα στηρίξουν αυτό το ύφος.
Συμπαθητικούλι μεν, αλλά…

481

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1169 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.